ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Δικαιοσύνης: Επικύρωση από Υπουργικό τροποποίησης νόμου κατά βίας στους αθλητικούς χώρους - Τι αλλάζει

Υπ. Δικαιοσύνης: Επικύρωση από Υπουργικό τροποποίησης νόμου κατά βίας στους αθλητικούς χώρους - Τι αλλάζει

Επικυρώθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η τροποποίηση της νομοθεσίας σε σχέση με τον περί πρόληψης και καταστολής της Βίας στους αθλητικούς χώρους Νόμο, στην οποία προνοούνται κλιμακωτές ποινές με αύξηση της χρονικής διάρκειας αποκλεισμού από αθλητικούς αγώνες μέχρι και την ακύρωση της διεξαγωγής κάποιου αγώνα, σύμφωνα με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Άννα Κουκίδη-Προκοπίου.

Συγκεκριμένα, η κ. Προκοπίου, σε δηλώσεις της στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι προχώρησαν με επικύρωση της τροποποίησης της νομοθεσίας σε σχέση με τον περί πρόληψης και καταστολής της Βίας στους αθλητικούς χώρους Νόμο. Σημείωσε ότι έγινε ο νομοτεχνικός έλεγχος και θα κατατεθεί τροποποίηση στη Βουλή, με συγκεκριμένο νομοσχέδιο, σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η Υπουργός είπε ότι θα προχωρήσουν να αλλάξουν τη νομοθεσία ώστε να μπαίνουν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης σε κάθε αθλητικό χώρο που χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή αγώνα ή εκδήλωσης, όταν αυτό έχει διεθνή διάσταση, ή ακόμη και σε αγώνες τοπικών πρωταθλημάτων. «Και επειδή γνωρίζουμε η συμμόρφωση στα νέα δεδομένα απαιτεί χρόνο, ζητούμε να δοθεί μια περίοδος χάριτος ενός χρόνου ούτως ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε χρόνο στα γήπεδα και στα σωματεία να προσαρμοστούν στη νέα νομοθεσία», ανέφερε.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «όπως είχαμε πει και στο παρελθόν, δικό μας μέλημα ως Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι να ενδυναμωθεί η παρουσία της Αστυνομίας στους αθλητικούς χώρους, ακριβώς γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη».

Αυτό, σημείωσε, θα γίνει με την εντατικοποίηση του σωματικού ελέγχου των φιλάθλων, του εντοπισμού και κατάσχεσης παράνομων και επικίνδυνων αντικειμένων από την Αστυνομία, κάτι το οποίο, όπως είπε, ήδη έχει αρχίσει να γίνεται «αλλά ταυτόχρονα ένα πολύ σημαντικό εργαλείο είναι και η παροχή στην Αστυνομία της δυνατότητας να διενεργεί ελέγχους άλκοτεστ και νάρκοτεστ σε άτομα που θέλουν να εισέλθουν σε χώρους αθλητικών διοργανώσεων».

Σύμφωνα με την Υπουργό, η κυβερνητική πρόταση αφορά και στην αύξηση της χρονικής διάρκειας του διατάγματος αποκλεισμού από αθλητικούς αγώνες ή εκδηλώσεις και εισόδους σε αθλητικούς χώρους. «Θα προτείνουμε να αυξηθούν η πρώτη, η δεύτερη και η τρίτη και περισσότερες καταδίκες σταδιακά», είπε, επεξηγώντας ότι η πρώτη καταδίκη δεν θα προνοεί πλέον έξι μήνες έως ένα έτος αλλά ένα έτος μέχρι δύο έτη, «και θα πάμε κλιμακωτά προτείνοντας αποκλεισμό μέχρι και 10 έτη σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις και πολλαπλές καταδίκες».

Είπε ακόμη ότι ο έλεγχος της κάρτας φιλάθλου σε αθλητικούς χώρους θα ενισχυθεί, και πάλι με την εμπλοκή της Αστυνομίας, και ότι θα υπάρξει αυστηρότερη προσέγγιση όσον αφορά στην διεξαγωγή αγώνων όταν και εφόσον ο Αρχηγός της Αστυνομίας ενημερώσει την οικεία ομοσπονδία για τις δικές του ανησυχίες, οι οποίες θα βασίζονται σε εύλογες υποψίες ή πληροφορίες αν ενδέχεται να υπάρχει συμπεριφορά οπαδών που θα μπορεί να προκαλέσει οποιουδήποτε είδους επεισόδια ή διασάλευση της δημόσιας τάξης.

«Και εκεί τα μέτρα θα είναι κλιμακωτά, θα αρχίζουν με σύσταση για απαγόρευση μετακίνησης οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας, το επόμενο στάδιο θα είναι η διεξαγωγή αγώνων χωρίς οπαδούς, και το πιο σημαντικό μέτρο θα είναι η ακύρωση της διεξαγωγής κάποιου αγώνα αν υπάρχουν σοβαρές πληροφορίες του είδους που έχω προαναφέρει», πρόσθεσε.

«Άρα προχωρούμε», είπε η κ. Προκοπίου, σημειώνοντας ότι αυτό ήταν μια δέσμευση της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη και του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Είπε ακόμη ότι το Υπουργείο της έχει διαβουλευθεί με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, και ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Με θετικά μηνύματα ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν, κινείται η ξενοδοχειακή βιομηχανία κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, παρά τη μειωμένη σε σχέση με πέρσι προσέλευση τουριστών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top