ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κ. Καδής: «Ομαλά ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά»

Κ. Καδής: «Ομαλά ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά»

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά ομαλά για τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής και ευχήθηκε, παράλληλα, στους μαθητές μια καλή και παραγωγική χρονιά.

Ο Υπουργός Παιδείας με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής επισκέφτηκε σήμερα το Λύκειο Αποστόλου Μάρκου και την Γ΄ Τεχνική Σχολή Λευκωσίας, στον Αρχάγγελο.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά την επίσκεψη του στην Γ΄ Τεχνική Σχολή Λευκωσίας, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι είναι με ικανοποίηση που διαπιστώνουν ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκινά ομαλά για τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές.

«Έχουμε κάνει την τελευταία περίοδο αλλά και σήμερα περιοδεία σε αρκετά σχολεία και αυτό που διαβεβαιώναμε τόσο καιρό, -το βλέπουμε και στην πράξη τόσο στο επίπεδο της στελέχωσης όσο και στο επίπεδο των βιβλίων αλλά και των υποδομών-, έχει γίνει μια πολύ καλή προετοιμασία και τα σχολεία μας από σήμερα δέχονται με πλήρη ετοιμότητα τους μαθητές. Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από ιδιαιτερότητες, διότι πέραν από αυτές τις παραμέτρους τις οποίες μόλις ανέφερα, εισάγουμε στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και αρκετές καινοτομίες, διορθώνουμε πολιτικές που για χρόνια λειτουργούσαν προβληματικά και είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτές οι νέες πολιτικές θα εφαρμοστούν αποτελεσματικά για να φέρουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και για το Υπουργείο, αλλά κυρίως για τους μαθητές και την ευρύτερη κοινωνία«, πρόσθεσε.

Ο κ. Καδής είπε ότι θέλουν να συμβάλλουν μέσα από τις μεταρρυθμίσεις που κάνουν στο να δώσουν όλα τα εφόδια, στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για να προκύψουν στο τέλος, μέσα από τα σχολεία, πολίτες που να έχουν εκτός από γνώσεις και  δεξιότητες, να έχουν και ολοκληρωμένη προσωπικότητα, να έχουν αρχές και αξίες.

Σε ερώτηση τι έχει μεταφέρει στους καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης κατά τη σημερινή τους συνάντηση, ο κ. Καδής είπε ότι αυτό που ζήτησαν από τους εκπαιδευτικούς είναι να αγκαλιάσουν τις προσπάθειες που κάνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για μεταρρυθμίσεις.

«Άλλωστε αυτές οι μεταρρυθμίσεις προέκυψαν μέσα και από την δουλειά των ίδιων των εκπαιδευτικών και των εκπροσώπων τους. Πραγματικά αντιμετωπίσαμε ένα πολύ θετικό κλίμα, μια θετική αντιμετώπιση ως προς τις επιχειρούμενες αλλαγές. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο εκπαιδευτικός κόσμος θα αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια και θα έχουμε και μια επιτυχημένη σχολική χρονιά, αλλά και μια πετυχημένη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προωθούμε αυτή την περίοδο», συμπλήρωσε. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τα νέα ωρολόγια προγράμματα, ο κ. Καδής είπε ότι μπαίνουν σε εφαρμογή από σήμερα τα νέα ωρολόγια προγράμματα στην Μέση Εκπαίδευση.

«Η μεγαλύτερη διαφοροποίηση στην Μέση αφορά την Α` Λυκείου. Τα παιδιά έχουν ήδη κάνει τις επιλογές τους και τις έκαναν με ωριμότητα αφού είχαν ενημερωθεί πλήρως για το τι επιλογές έχουν και μιλώντας και με τα ίδια τα παιδιά, ήταν το κάθε παιδί έτοιμο να εξηγήσει γιατί έκανε την συγκεκριμένη επιλογή. Αυτό, λοιπόν, μας χαροποιεί ότι ενημερώθηκαν τα παιδιά, έκαναν τις επιλογές τους με επίγνωση και με ωριμότητα και πλέον βαδίζουμε όλοι μαζί στην αλλαγή του αναχρονιστικού θεσμού του ενιαίου λυκείου. Μεταφερόμαστε σε ένα νέο λύκειο με κατευθύνσεις σπουδών, με συγκροτημένο πρόγραμμα στο οποίο τα μαθήματα σε κάθε κατεύθυνση έχουν συνάφεια μεταξύ τους με απώτερο σκοπό να δώσουμε τις σωστές βάσεις και όλα τα εφόδια στα παιδιά για να προχωρήσουν στο μετέπειτα στάδιο σταδιοδρομίας τους σε ότι κάνουν είτε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είτε στην αγορά εργασίας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τους μαθητές που θα λαμβάνουν στήριξη σε επίπεδο σίτισης, ο κ. Καδής είπε ότι αυτές τις μέρες γίνονται όλες οι διεργασίες για την πιστοποίηση και την επιλογή των μαθητών που λαμβάνουν στήριξη σε επίπεδο προγεύματος.

«Το πρόγευμα θα παρέχεται επίσημα από τις 2 Οκτωβρίου, ωστόσο ορισμένες σχολικές μονάδες στα πλαίσια δικής τους πρωτοβουλίας έχουν κάνουν διευθετήσεις ούτως ώστε τα παιδιά, σε αρκετά σχολεία, να παίρνουν πρόγραμμα ακόμα και από την πρώτη ημέρα», ανέφερε.

Σε παρατήρηση αν υπάρχει κάποια αύξηση ή μείωση στην σίτιση από πέρσι, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι η επιδίωξη τους είναι να έχουν μείωση, γιατί φάνηκε κατά την περσινή χρονιά ότι γινόταν μία κατάχρηση αυτής παροχής που δινόταν από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

«Γι` αυτό και θέλουμε να γίνει πολύ προσεχτική επιλογή των μαθητών που θα τυγχάνουν αυτής της στήριξης και γι` αυτό χρειαζόμαστε λίγες μέρες. Αν γίνει προσεκτική επιλογή, είναι βέβαιος ότι αριθμός των 13,5  περίπου χιλιάδων μαθητών που λάμβαναν πρόγευμα κατά την περσινή χρονιά θα μειωθεί», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις αλλαγές και στις Τεχνικές Σχολές, ο κ. Καδής είπε ότι έχει περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο.

«Ξεκινά από τις Τεχνικές Σχολές., φτάνει στο σύστημα μαθητείας που περνά κάτω από την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και αναβαθμίζεται. Περνά στα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που γίνονται πλέον Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Είναι ένα ολοκληρωμένο πλάνο, το οποίο θα αναβαθμίσει την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και θα την ανεβάσει στο επίπεδο που της αξίζει. Είμαστε από τις χώρες με το λιγότερο ποσοστό μαθητών που κατευθύνονται προς την Τεχνική Εκπαίδευση, ενώ φαίνεται ότι η αγορά εργασίας και η οικονομία μας τους έχει ανάγκη, γι` αυτό και στοχεύουμε στην συνολική αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης, ακριβώς και για να προσελκύει περισσότερους μαθητές, αλλά και να προσφέρει στον τόπο αυτό που πρέπει να προσφέρει», συμπλήρωσε.

Κληθείς να απευθύνει μήνυμα προς τους μαθητές και τις μαθήτριες Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης με την ευκαιρία της σημερινής έναρξης της σχολικής χρονιάς, ο κ. Καδής τους ευχήθηκε μια καλή και παραγωγική χρονιά.

«Θέλουμε να τους δούμε να μπαίνουν αισιόδοξα στη νέα χρονιά, με κέφι, με όρεξη. Να μην ανησυχούν ότι υπάρχουν αλλαγές οι οποίες θα τους αναστατώσουν. Οι αλλαγές γίνονται πολύ προσεχτικά, με πλήρη προετοιμασία και αποσκοπούν στην βελτίωση αυτό που παίρνουν οι ίδιοι οι μαθητές και τόσο οι εκπαιδευτικοί τους όσο και οι ίδιοι μαθητές θα έχουν την πλήρη στήριξη του Υπουργείου μέσα στην χρονιά που μας έρχεται για να λειτουργήσουν τα σχολεία μας με τον καλύτερο τρόπο», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ενόψει και της έναρξης της σχολικής χρονιάς στην Δημοτική Εκπαίδευση την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, ο κ. Καδής απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι είναι σε πλήρη ετοιμότητα και για τα Δημοτικά.

«Γίνονται καθημερινά επισκέψεις σε σχολεία. Διαπιστώνεται η ετοιμότητα τους και όπου υπάρχουν κάποιες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την διευθέτηση κάποιων εκκρεμοτήτων θα γίνονται μέχρι την τελευταία στιγμή», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top