ΥΓΕΙΑ

Το χάπι που αγοράζουν όλοι την Πρωτοχρονιά – Δεν φαντάζεστε ποιο είναι

Το χάπι που αγοράζουν όλοι την Πρωτοχρονιά – Δεν φαντάζεστε ποιο είναι

Πολλά είναι αυτά που αλλάζουν τις ημέρες των εορτών. Τα τραπέζια, τα πάρτι και οι συγκεντρώσεις τροποποιούν τις συνήθειες διατροφής και ύπνου μας, αλλά και μερικές συμπεριφορές μας, όπως δείχνει μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο The BMJ.

Σύμφωνα με ειδικούς από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Τέξας, υπάρχει ένα συγκεκριμένο χάπι που καταγράφει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, ειδικά μετά την Πρωτοχρονιά.

Πρόκειται για το χάπι της επόμενης ημέρας, μια μέθοδο έκτακτης αντισύλληψης, που προτιμάται συνήθως μετά από μια απρόσεκτη και χωρίς προστασία σεξουαλική επαφή. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα πώλησης μεταξύ 2016-2022 σε όλα τα καταστήματα λιανικής των ΗΠΑ της λεβονοργεστρέλης, ενός μη συνταγογραφούμενου φαρμάκου, που διατίθεται χωρίς περιορισμούς ηλικίας από το 2013 στις ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν μια σημαντική αύξηση, της τάξεως του 10%, στην αγορά του συγκεκριμένου χαπιού επείγουσας αντισύλληψης την εβδομάδα που ακολουθεί την Πρωτοχρονιά, αποκαλύπτοντας μια ενισχυμένη τάση των ανθρώπων να κάνουν περισσότερο σεξ χωρίς προστασία αυτή την περίοδο, γεγονός που εν μέρει εξηγείται από τα συνεχόμενα πάρτι και την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Τα διαθέσιμα στοιχεία, δείχνουν, επίσης, μια αυξημένη καταγραφή περιστατικών σεξουαλικής επίθεσης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η οποία, συνδυασμό με τις περιορισμένες επιλογές πρόσβασης σε εναλλακτικές μεθόδους αντισύλληψης, λειτουργεί ενισχυτικά για την αγορά των εν λόγω χαπιών.

Τα ευρήματα έδειξαν, αναλυτικότερα, ότι οι πωλήσεις λεβονοργεστρέλης αυξήθηκαν κατά 0,63 μονάδες ανά 1.000 γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μετά την Πρωτοχρονιά. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε επίσης τις πωλήσεις του χαπιού κατά τη διάρκεια άλλων εορτών, που παραδοσιακά συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά σεξ χωρίς προστασία, όπως η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ποσοστά πώλησης παρουσίαζαν και πάλι αύξηση, φτάνοντας όμως μόλις στο ήμισυ των πωλήσεων που σημειώνονται την Πρωτοχρονιά.

«Πρέπει να εστιάσουμε στη διαχείριση των επικίνδυνων συμπεριφορών, τις στρατηγικές πρόληψης για τον μετριασμό της σεξουαλικής βίας και τη βελτίωση της πρόσβασης στην αντισύλληψη, ειδικά κατά τη διάρκεια των εορτών, καθώς αυτό μπορεί να περιορίσει τους κινδύνους που συνδέονται με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία. Η επείγουσα αντισύλληψη αποκτά όλο και περισσότερο έδαφος, ειδικά σε χώρες που απαγορεύουν την άμβλωση ή υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς», δήλωσε ο ερευνητής δρ. Brandon Wagner. «Μελλοντικές εργασίες πρέπει να διερευνήσουν πώς άλλες δυναμικές, όπως οι πολιτικές για την απαγόρευση των αμβλώσεων, επηρεάζουν την αγοραστική συμπεριφορά έκτακτης αντισύλληψης και συνεπάγονται πιθανές παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία, ώστε να παρέχονται πιο αποτελεσματικά ασφαλείς λύσεις αντισύλληψης στις γυναίκες που την έχουν ανάγκη» κατέληξε.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Η πρώτη αντίδραση του ΠτΔ στις απειλές Χεζμπολάχ - Πώς απάντησε στον Ηγέτη Νασράλα

Η πρώτη αντίδραση του ΠτΔ στις απειλές Χεζμπολάχ - Πώς απάντησε στον Ηγέτη Νασράλα

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top