ΔΙΕΘΝΗ

«Διάλειμμα» στο «ράλι» για το πετρέλαιο - Τι λένε οι προβλέψεις για τη νέα χρονιά

«Διάλειμμα» στο «ράλι» για το πετρέλαιο - Τι λένε οι προβλέψεις για τη νέα χρονιά

Το τελευταίο διήμερο οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν, περιορίζοντας τα ισχυρά κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες άρχισαν από χθες Τετάρτη να επιστρέφουν στην Ερυθρά Θάλασσα παρά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις και την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

To Brent υποχώρησε την Τετάρτη στα 79,65 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 1,75% ή 1,42 δολάρια. Αντιστοίχως το αμερικανικό αργό WTI έχασε 1,93% ή 1,46 δολάρια πέφτοντας στα 74,11. δολ/βαρέλι. Σήμερα η πτώση συνεχίζεται με το Brent στα 79,07 δολ/βαρέλι καθώς έχανε νωρίτερα 0,73% και το αμερικανικό αργό στα 73,54 με απώλειες επίσης 0,73%.

Η πορεία της τιμής του αμερικανικού αργού από τις αρχές του έτους


Η τιμή του brent από την αρχή του 2023 ως σήμερα

Την Τρίτη, το αργό West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 2,8% στα 75,65 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι τιμές του Brent έφτασαν τα 81,14 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο περίπου 2,6%. Την προηγούμενη εβδομάδα τα κέρδη και για τους δύο δείκτες αναφοράς ανήλθαν στο 3%, εν μέρει λόγω των ελπίδων για μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και να τροφοδοτήσουν τη ζήτηση.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το CNBC, η προοπτική μιας παρατεταμένης ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας στη Γάζα και η μετάδοση της σύγκρουσης σε επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα παραμένουν βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν το κλίμα στην αγορά.

Την Τρίτη, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του Ισραήλ Χέρζι Χαλέβι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα συνεχιστεί «για πολλούς μήνες», ενώ η υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή των Χούθι της Υεμένης ανέλαβε την ευθύνη για πυραυλική επίθεση σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Παρά την επίθεση, μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες όπως η δανέζικη Moller Maersk (η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο), αλλά και η γαλλική CMA CGM επανέλαβαν τη διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα μετά την ανάπτυξη πολυεθνικής ομάδας κρούσης στην περιοχή.

Ο γερμανικός ναυτιλιακός κολοσσός Hapag-Lloyd από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει τα πλοία του μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα παρά την έναρξη της επιχείρησης του συνασπισμού δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την προστασία της κύριας διαδρομής της εμπορικής ναυτιλίας από επιθέσεις ανταρτών. Η γερμανική ναυτιλιακή ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την αναδρομολόγηση των πλοίων της μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, σε μια παράκαμψη πολλών χιλιάδων μιλίων.

Στα περιστατικά επλήγησαν κάθε είδους πλοία, από πετρελαιοφόρα μέχρι containerships, ωθώντας τους πλοιοκτήτες να αποφεύγουν τη συγκεκριμένη διαδρομή. Αυτό συνεπάγεται καθυστερήσεις και επιπλέον κόστος που θα μπορούσαν τελικά να πλήξουν τους καταναλωτές, όπως έχει σημειώσει το Bloomberg. Την Τρίτη είχε δεχθεί πλήγμα το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC United VIII.

Την ίδια ώρα, οι αγορές συνεχίζουν να υποστηρίζονται από την εικασία ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το 2024, μετά τα στοιχεία που έδειξαν την Παρασκευή ότι, με βάση ορισμένα βασικά μέτρα, όπως ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο πληθωρισμός βρίσκεται πλέον στο 2% ή και κάτω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος δανεισμού, γεγονός που μπορεί να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη ζήτηση πετρελαίου.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 2,6 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα αποσταγμάτων και βενζίνης πιθανότατα αυξήθηκαν, έδειξε προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters.

Οι εκθέσεις για τα αποθέματα από τον βιομηχανικό όμιλο American Petroleum Institute και την Energy Information Administration, τον στατιστικό βραχίονα του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, αναμένονται σήμερα και αύριο αντίστοιχα, μια ημέρα αργότερα από το κανονικό και για τις δύο εκθέσεις λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων.

Τι αναμένουν οι εκτιμήσεις για το 2024

Οι αγορές ενέργειας προετοιμάζονται, πάντως, για πιθανές νέες διαταραχές που θα προέλθουν από τις επιθέσεις των Χούθι σε βασικές διαδρομές μεταφοράς πετρελαίου.

Οι εντάσεις στην εξαιρετικά σημαντική περιοχή γύρω από τη διώρυγα του Σουέζ έρχονται να ενισχύσουν τους φόβους για περιφερειακή κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς. Ο πόλεμος, που διανύει τον τρίτο του μήνα, θα μπορούσε να παρασύρει και άλλους περιφερειακούς παίκτες όπως το Ιράν, ενώ ομάδες όπως οι Χούθι της Υεμένης και η Χεζμπολάχ με έδρα το Λίβανο, έχουν ήδη εκτοξεύσει ρουκέτες προς το Ισραήλ.

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται και από τις προοπτικές για μια ήπια προσγείωση της οικονομίας ή απλώς μια ήπια ύφεση το 2024. Η ζήτηση θα παραμείνει υψηλή, λένε οι ειδικοί, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκια, τονώνοντας ενδεχομένως περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα.

Αν και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει δηλώσει ότι αναμένει μείωση της ζήτησης ορυκτών καυσίμων κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, οι αγορές δεν φαίνεται να συμφωνούν. Ο κορυφαίος στρατηγικός σύμβουλος της JPMorgan για την ενέργεια δήλωσε αυτό το μήνα ότι για τα επόμενα πολλά χρόνια δεν θα υπάρξει η κορύφωση στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου, ενώ ένα κύμα μεγάλων συγχωνεύσεων στην πετρελαϊκή αγορά και η εκτόξευση της αμερικανικής παραγωγής δείχνουν ισχυρή ζήτηση για τα επόμενα χρόνια.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top