ΔΙΕΘΝΗ

Η Νότια Αφρική ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο διάταγμα κατά Ισραήλ για γενοκτονία

Η Νότια Αφρική ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο διάταγμα κατά Ισραήλ για γενοκτονία

Η Νότια Αφρική ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο την Παρασκευή επείγον διάταγμα που να δηλώνει ότι το Ισραήλ παραβιάζει τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία στη συνεχιζόμενη καταστολή της Χαμάς στη Γάζα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, στην τελευταία εξέλιξη στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι κάτοικοι της Γάζας αναζήτησαν καταφύγιο στο κέντρο του παλαιστινιακού θύλακα την Παρασκευή αφού διέφυγαν από επίθεση ισραηλινών τανκς, ενώ πολεμικά αεροσκάφη που επιτίθενται στο νότο ισοπέδωσαν σπίτια θάβοντας οικογένειες καθώς κοιμόντουσαν.

Η αίτηση δικαστηρίου είναι η τελευταία κίνηση της Νότιας Αφρικής, η οποία ασκεί ισχυρή κριτική κατά του πολέμου του Ισραήλ, για να αυξήσει την πίεση αφού οι νομοθέτες της τον περασμένο μήνα ψήφισαν υπέρ του κλεισίματος της ισραηλινής πρεσβείας στην Πρετόρια και της αναστολής όλων των διπλωματικών σχέσεων έως ότου συμφωνηθεί εκεχειρία.

Σε δήλωση του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής (DIRCO), η κυβέρνηση είπε ότι η αίτηση κατά του Ισραήλ κατατέθηκε την Παρασκευή.

«Το Ισραήλ, συγκεκριμένα από τις 7 Οκτωβρίου 2023, δεν κατάφερε να αποτρέψει τη γενοκτονία και δεν κατάφερε να διώξει την άμεση και δημόσια υποκίνηση σε γενοκτονία», ανέφερε η DIRCO σε δήλωση.

Πρόσθεσε ότι ζήτησε από το το Διεθνές Δικαστήριο να δηλώσει «σε επείγουσα βάση ότι το Ισραήλ παραβιάζει τις υποχρεώσεις του όσον αφορά τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία, θα πρέπει να σταματήσει αμέσως όλες τις πράξεις και τα μέτρα που παραβιάζουν αυτές τις υποχρεώσεις και να λάβει μια σειρά σχετικών ενεργειών».

Το Διεθνές Δικαστήριο είναι ένα από τα έξι κύρια όργανα των Ηνωμένων Εθνών και βοηθά στην επίλυση διαφορών μεταξύ κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top