ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΗΕ για Κυπριακό: Ιδού το πλήρες κείμενο της έκθεσης Γκουτέρες - Τα τρία βασικά σημεία

ΟΗΕ για Κυπριακό: Ιδού το πλήρες κείμενο της έκθεσης Γκουτέρες - Τα τρία βασικά σημεία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, στην έκθεσή του, καλεί τις δύο πλευρές να εκμεταλλευτούν όσες ευκαιρίες υπάρχουν για λύση της διένεξης.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ φαίνεται να κρατάει ίσες αποστάσεις από την ελληνοκυπριακή και τη τουρκοκυπριακή πλευρά, στο προσχέδιο της έκθεσης του για τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό. Αναφέρεται στις παραβιάσεις της νεκρής ζώνης στη Πύλα και στον Άγιο Δομέτιο και καλεί τις δύο πλευρές να εκμεταλλευτούν όσες ευκαιρίες υπάρχουν για λύση. Τις προκλήσεις των τουρκικών στρατευμάτων στη νεκρή ζώνη τις χαρακτηρίζει απλώς «προωθητικές κινήσεις».

Παραδέχεται ωστόσο ότι τα περιθώρια στενεύουν και προτείνει βήματα με εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Στο προσχέδιο της έκθεσης, σημειώνει και την μείωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Δείτε εδώ το προσχέδιο έκθεσης του Γ.Γ του ΟΗΕ

Ο ίδιος ο Γ.Γ του ΟΗΕ δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες του για πρόοδο στο Κυπριακό εκφράζοντας όμως απογοήτευσή για την απουσία προόδου σε σχέση με την επανέναρξη των συνομιλιών. 

Φαίνεται να υπάρχει εκ μέρους του Γ.Γ του ΟΗΕ, μια προσπάθεια ίσων αποστάσεων ώστε  μην διαταραχθεί το κλίμα ενόψει του διορισμού της απεσταλμένης του, η οποία εντός του Ιανουαρίου θα ερθει στη Κύπρο για να διερευνήσει τις δυνατότητες επανέναρξης συνομιλιών. Πάντως μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινώσει τον διορισμό της κυρίας Μαρία Άνχελα Κουεγιάρ, πρώην υπουργού εξωτερικών της Κολομβίας για να μην προκαλέσει την τουρκική πλευρά ενόψει και του διορισμού του απεσταλμένου, αν και σε καμία από τις εκθέσεις δεν αναφέρεται ο διορισμός.

Τα τρία βασικά σημεία του προσχεδίου έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ

«Έχω επανειλημμένως τονίσει τη σημασία που έχει τα μέρη να απόσχουν από μονομερείς ενέργειες, τόσο εντός όσο και δίπλα στη νεκρή ζώνη, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις, καλώντας επίσης όλα τα μέρη να ξεκινήσουν διάλογο για την επίλυση των διαφορών τους. Επαναλαμβάνω την ανησυχία μου για τις εξελίξεις στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων και σημειώνω ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη. Υπενθυμίζω τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα, ιδίως τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992), και υπογραμμίζω τη σημασία της πλήρους τήρησης αυτών των ψηφισμάτων.

Επαινώ τις Κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για τη δεδηλωμένη δέσμευσή τους να ενισχύσουν το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις διμερείς σχέσεις τους. Τις ενθαρρύνω να συνεχίσουν να εμβαθύνουν τον πολιτικό διάλογο και τη συνεργασία τους, για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή. Ενθαρρύνω όλες τις εγγυήτριες δυνάμεις να παροτρύνουν τους δύο ηγέτες στην Κύπρο να συμμετάσχουν σε διάλογο για να αναζητήσουν μια αμοιβαία αποδεκτή οδό προόδου στο Κυπριακό.

Προτρέπω τα μέρη να καταβάλουν ειλικρινείς προσπάθειες για τη διερεύνηση επιλογών για βιώσιμη ενεργειακή συνεργασία, εντός και γύρω από το νησί, που μπορεί να ωφελήσουν όλα τα μέρη και να απόσχουν από τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις. Θέλω να επαναλάβω ότι οι φυσικοί πόροι εντός και γύρω από την Κύπρο θα πρέπει να ωφελούν και τις δύο κοινότητες και να αποτελούν ισχυρό κίνητρο για τα μέρη να επιδιώξουν αμοιβαία αποδεκτές και βιώσιμες λύσεις σε διαφωνίες που σχετίζονται με τους φυσικούς πόρους».

Πηγή: protothema.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε

Από πού μας ήρθαν οι τουρίστες τον Μάιο και πόσοι Κύπριοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Βρέξιμο, νεροπίστολα και νερόφουσκες: Η «γέννηση» του κατακλυσμού και τα έθιμα στην ΚύπροΑπειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Μπορεί τα ΜΜΕ στο Λίβανο να αναφέρουν ότι ο ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δεν απείλησε την Κύπρο αλλά την προειδοποίησε , ωστόσο αναλυτές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα χαρτογραφώντας το ενδεχόμενο υλοποίησης όσων δήλωσε, αναφέροντας τέσσερις πιθανούς στόχους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top