ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εντός του 2024 η έναρξη εργασιών για το πρώτο κρεματόριο στην Κύπρο

Εντός του 2024 η έναρξη εργασιών για το πρώτο κρεματόριο στην Κύπρο

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανέγερση κτηρίου αποτεφρωτήρα στην βιομηχανική περιοχή της κοινότητας Αγίας Βαρβάρας της Επαρχίας Πάφου, σύμφωνα με τον Διευθυντή της εταιρείας που έχει αναλάβει την δημιουργία του πρώτου κρεματορίου στην Κύπρο, Νεόφυτο Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος, δόθηκε η συγκατάθεση του Τμήματος για τη δημιουργία κρεματορίου για την καύση και αποτέφρωση ανθρώπινων σορών στην περιοχή αυτή, θέτοντας ωστόσο σειρά όρων και προϋποθέσεων, με στόχο την αποτροπή ή πρόληψη επιπτώσεων που σε άλλη περίπτωση θα ήταν σημαντικές και δυσμενείς για το περιβάλλον.

Όπως αναφέρεται, το έργο αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία και προτείνεται να δημιουργηθεί σε βιομηχανικό τεμάχιο συνολικού εμβαδού 455.673 τ.μ, στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας εκ των οποίων τα 11.000 θα χρησιμοποιούνται για το κρεματόριο. To κτίριο στέγασης του κρεματορίου αφορά σε συνήθη κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα και τούβλα. Θα διαθέτει δύο ορόφους (υπόγειο και ισόγειο) με ωφέλιμο εμβαδόν 403 και 334 τετραγωνικά μέτρα αντίστοιχα.

Το ισόγειο θα περιλαμβάνει την κύρια είσοδο με χώρο αναμονής για τους επισκέπτες, τρία γραφεία για το προσωπικό, κουζίνα, χώρο αποχαιρετισμού του νεκρού με 70 θέσεις, καθώς και χώρους υγιεινής. Το υπόγειο θα περιλαμβάνει υποστηρικτικούς χώρους, όπως χώρους για παραλαβή και ετοιμασία της σορού, αποτεφρωτήρα, το γραφείο παράδοσης της τέφρας, τα ψυγεία προσωρινής παραμονής των σορών όπως και τρεις θέσεις στάθμευσης. Το εκτιμώμενο κόστος του έργου ανέρχεται στα 2,2 εκ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Νεόφυτος Χριστοδουλίδης, Διευθυντής – Σύμβουλος της εταιρείας M.W. Crematorium Cyprus Ltd που έχει αναλάβει την κατασκευή, σημείωσε πως τα κατασκευαστικά έργα αναμένεται να αρχίσουν το 2024 προσθέτοντας πως υπάρχουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες που δημιουργούν καθυστερήσεις. Υπάρχουν, συνέχισε, διάφορα είδη αποτεφρωτήρων και είναι ακριβά μηχανήματα, αφού ένας αποτεφρωτήρας μπορεί να στοιχίσει μέχρι και 1 εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείς για την διαδικασία για κάποιον που επιθυμεί να προχωρήσει με την αποτέφρωση ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος εν ζωή να κάνει υπεύθυνη δήλωση σε ειδικό έντυπο ότι επιθυμεί να αποτεφρωθεί. Όμως θα πρέπει ακολούθως να λαμβάνεται και η σχετική έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών, είπε.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως στην Ελλάδα και στην Αγγλία, η διαδικασία που ακολουθείται είναι διαφορετική, σημειώνοντας πως εάν επιθυμεί το παιδί ή η γυναίκα του αποβιώσαντα να αποτεφρωθεί, αυτό μπορεί να γίνει. Αυτό, είπε, είναι κάτι που θέλουν να εφαρμόσουν και στην Κύπρο με την σχετική αλλαγή Νόμου ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις που κάποιος πεθαίνει ξαφνικά χωρίς να έχει συμπληρώσει την σχετική αίτηση εν ζωή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους κατοίκους της Πάφου, οι οποίοι σε ποσοστό περίπου 70-80% προτιμούν την αποτέφρωση, ωστόσο ανέφερε ότι ενδιαφέρον επιδεικνύεται και από κάποιους Ελληνοκύπριους. Πρόσθεσε πως κάθε μήνα όλα τα γραφεία κηδειών στην Κύπρο στέλνουν στο εξωτερικό νεκρούς για καύση με αυξημένο κόστος.

Σχετικά με το κόστος για την καύση των νεκρών στην Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως αυτό αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 800-900 ευρώ.

Είπε επίσης πως η σχετική νομοθεσία που επιτρέπει την καύση νεκρών ψηφίστηκε πριν από επτά χρόνια.

Καταληκτικά ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού, αναμένεται η δημιουργία σχετικής ιστοσελίδας πληροφοριακού περιεχομένου σχετικά με την καύση των νεκρών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υπό εξαήμερη κράτηση ο 26χρονος που φέρεται να κατέγραφε γυναίκες στις παραλίες - Στις 6 οι καταγγελίες

Τροχαίο ατύχημα στον αυτοκινητόδρομο – Συγκρούστηκαν δύο οχήματα – Δείτε βίντεο

EURO 2024: Σόκ στο Πολωνία-Αυστρία - Οπαδός έπεσε στο κενό...

Άρχισαν να πέφτουν βροχές στα ορεινά - Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο

Ανησυχούν τα αυξημένα περιστατικά κοκκύτη και ιλαρά στο Μακάρειο – Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top