ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία: Πότε ξεκινούν οι εγγραφές των μαθητών - Όλες οι πληροφορίες

Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία: Πότε ξεκινούν οι εγγραφές των μαθητών - Όλες οι πληροφορίες

Από τις 15 μέχρι και τις 19 Ιανουαρίου 2024 θα γίνονται οι εγγραφές παιδιών για φοίτηση στα Π.Ο.Σ., για τη σχολική χρονιά 2024-2025, στα σχολεία, τα οποία την παρούσα σχολική χρονιά 2023-2024, λειτουργούν ως Προαιρετικά Ολοήμερα Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, οι διευθυντές των εν λόγω σχολείων καλούνται όπως στην ανακοίνωση που θα αποστείλουν στους γονείς/κηδεμόνες των παιδιών, η οποία αφορά στην εγγραφή των παιδιών για πρωινή φοίτηση, συμπεριλάβουν και την επισυναπτόμενη (επικαιροποιημένη) Δήλωση Ενδιαφέροντος Γονέα/Κηδεμόνα για εγγραφή του/των παιδιού/ών τους στο Προαιρετικό Ολοήμερο Σχολείο, για τη σχολική χρονιά 2024-2025, ΥΠΑΝ ΔΔΕ ΠΟΣ 01, την οποία ο κάθε γονέας/κηδεμόνας, εάν ενδιαφέρεται, θα πρέπει να συμπληρώσει και επιστρέψει στο σχολείο, κατά τη διάρκεια των εγγραφών, και όχι αργότερα από τις 19 Ιανουαρίου 2024. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έντυπο έχει μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες (Αγγλικά, Ρωσικά, Ρουμανικά, Βουλγαρικά και Αραβικά), για διευκόλυνση των γονέων/κηδεμόνων.  

Στην επισυναπτόμενη δήλωση τονίζεται ότι η εγγραφή κάθε παιδιού στην απογευματινή ζώνη του σχολείου είναι προαιρετική. Δικαίωμα φοίτησης έχουν όλα τα παιδιά που θα φοιτήσουν στο σχολείο, την ερχόμενη σχολική χρονιά 2024-2025 (για τα Δημοτικά και Ειδικά Σχολεία τα παιδιά όλων των τάξεων Α΄-Στ΄, για τα Δημόσια Νηπιαγωγεία τα παιδιά όλων των δημόσιων τμημάτων, όλων των ηλικιών).

Επισημαίνεται ότι η φοίτηση θα είναι υποχρεωτική και για τις πέντε ημέρες της εβδομάδας, είτε μέχρι τις 15:05 είτε μέχρι τις 16:00 και θα πρέπει να επιλεγεί μόνο ένα ωράριο αποχώρησης του κάθε παιδιού (15:05 ή 16:00). Τονίζεται ότι δεν θα δίνονται παρεκκλίσεις είτε για μερική φοίτηση στο Π.Ο.Σ. είτε για πρόωρη αποχώρηση, λόγω οποιωνδήποτε εξωσχολικών δραστηριοτήτων.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα σίτισης είναι υποχρεωτική και εφαρμόζεται με ευθύνη του Συνδέσμου Γονέων/Κηδεμόνων κάθε σχολείου, τα δε έξοδα της σίτισης αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι γονείς/κηδεμόνες των παιδιών.  

Το δικαίωμα να λαμβάνουν επιχορήγηση της σίτισής τους έχουν μαθητές/μαθήτριες των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα το τρέχον έτος (απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση του εντύπου «Βεβαίωση Οικογενειακής Μονάδας», η οποία δίνεται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας). Το ίδιο δικαίωμα έχουν  μαθητές/μαθήτριες των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους έλαβαν βοήθημα από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, με βάση το άρθρο 11 των περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νόμων.  

Ακόμη, αυτό το δικαίωμα έχουν παιδιά υπό τη νομική φροντίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (παιδικές στέγες, ανάδοχες οικογένειες), καθώς και μαθητές/μαθήτριες των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες αξιολογούνται ως άποροι, σύμφωνα με τη Συμβουλευτική Επιτροπή του σχολείου.  

Μέρος της σίτισης θα επιχορηγείται με κατ’ αποκοπή ποσό και το υπόλοιπο θα καταβάλλεται από τους γονείς/κηδεμόνες. Τονίζεται ότι, για το μεσημεριανό γεύμα, η μεταφορά φαγητού από το σπίτι απαγορεύεται, τόσο λόγω του κινδύνου αλλοίωσής του, όσο και για θέματα σχετικά με την καλλιέργεια υγιεινών στάσεων και αποφυγής της ανισότητας.  

Σε περιπτώσεις παιδιών τα οποία έχουν δυσκολίες στην προσαρμογή στο πρόγραμμα του ΠΟΣ (είτε λόγω κόπωσης είτε λόγω άλλων προσωπικών δυσκολιών), καλούνται οι γονείς/κηδεμόνες τους όπως συνεργάζονται στενά με τους/τις εκπαιδευτικούς τόσο της πρωινής όσο και της απογευματινής ζώνης, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι, για να εξακολουθήσει τη λειτουργία του ένα ΠΟΣ, θα πρέπει να πληροί το κριτήριο του ελάχιστου αριθμού παιδιών. Σε Δημοτικά Σχολεία μέχρι 60 παιδιά να έχουν εγγραφεί τουλάχιστον 16 παιδιά, σε Δημοτικά Σχολεία με 61 - 120 παιδιά να έχουν εγγραφεί τουλάχιστον 24 παιδιά, σε Δημοτικά Σχολεία με 121 και άνω να έχουν εγγραφεί τουλάχιστον 36 παιδιά, σε Νηπιαγωγεία να έχουν εγγραφεί τουλάχιστον 11 παιδιά, ενώ σε Ειδικά Σχολεία να έχουν εγγραφεί τουλάχιστον 11 παιδιά.  

Τα Π.Ο.Σ. στα οποία, ο αριθμός των παιδιών που θα εγγραφούν τον Ιανουάριο του 2024, δεν θα πληροί το πιο πάνω κριτήριο, θα εξεταστεί κατά πόσον θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους την επόμενη σχολική χρονιά 2024-2025.  

Σημειώνεται ότι, με την ολοκλήρωση των εγγραφών, θα πρέπει μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2024 οι διευθυντές/διευθύντριες των σχολείων να συμπληρώσουν τα στοιχεία που ζητούνται, στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο που αποστέλλεται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του σχολείου τους. Παρακαλούνται, επίσης, όπως συγκεντρώσουν στον φάκελο του Π.Ο.Σ. όλες τις αιτήσεις των γονέων/κηδεμόνων και τα στοιχεία που αφορούν στις εγγραφές για τα Π.Ο.Σ., τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν κατά την επιβεβαίωση των εγγραφών. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top