ΥΓΕΙΑ

Κάπνισμα: Το φθηνό φάρμακο που διπλασιάζει τις πιθανότητες να κόψετε το τσιγάρο

Κάπνισμα: Το φθηνό φάρμακο που διπλασιάζει τις πιθανότητες να κόψετε το τσιγάρο

Εάν μέσα στους στόχους του 2024 είναι να κόψετε το κάπνισμα, μια νεότερη μελέτη σας προσφέρει έναν εύκολο τρόπο να το πετύχετε, με τη βοήθεια της φαρμακολογίας. 

Η διακοπή του καπνίσματος παραμένει μια από τις πιο κοινές αποφάσεις για το νέο έτος, αλλά κατατάσσεται σταθερά ως μια από τις δυσκολότερες, κυρίως λόγω της εξαιρετικά εθιστικής φύσης της νικοτίνης. Αν και στις προσπάθειες αυτές περιλαμβάνονται προϊόντα που παρέχουν νικοτίνη, όπως τα τσιρότα, οι τσίχλες και το άτμισμα με ηλεκτρονικά τσιγάρα, ένα φάρμακο φαίνεται πως θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό και προσιτό.

Ερευνητές από την Αργεντινή, σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο Addiction, προτείνουν την κυτισίνη, η οποία μπορεί να υπερδιπλασιάσει τις πιθανότητες επιτυχούς αποχής από το κάπνισμα. Ωστόσο, παρά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά της, παραμένει μη διαθέσιμη σε αρκετά κράτη της Ευρώπης, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ δεν έχει αδειοδοτηθεί ούτε διατίθεται στην αγορά στις περισσότερες χώρες εκτός της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Ευρωπαικό κώδικα κατά του καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «επί του παρόντος, η άδεια χρήσης της κυτισίνης υφίσταται σε λίγες μόνο χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου διατίθεται με ή χωρίς ιατρική συνταγή. Στο μέλλον αναμένεται η χρήση της και στη Δυτική Ευρώπη, καθώς έχουν υποβληθεί αιτήσεις άδειας χρήσης του προϊόντος σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Η μελέτη μας προσθέτει στα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αποτελεί ένα αποτελεσματικό και φθηνό βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος. Παγκοσμίως, το κάπνισμα θεωρείται η κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να αποφευχθεί. Η ουσία της κυτισίνης έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μια από τις μεγάλες απαντήσεις στο πρόβλημα αυτό» αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Omar De Santi.

Η ερευνητική ομάδα από Centro Nacional de Intoxicaciones (CNI) πραγματοποίησε μια ολοκληρωμένη ανάλυση συγκεντρώνοντας τα αποτελέσματα οκτώ τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που αφορούσαν σχεδόν 6.000 ασθενείς. Οι επιστήμονες θεωρούν αυτό το είδος δοκιμής τη χρυσή τομή στην κλινική έρευνα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η κυτισίνη αύξησε σημαντικά την πιθανότητα διακοπής του καπνίσματος σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, οι ερευνητές συνέκριναν την ουσία με άλλες μεθόδους διακοπής του καπνίσματος. Ενώ τα αποτελέσματα ευνοούσαν σε μικρό βαθμό την κυτισίνη έναντι της θεραπείας υποκατάστασης νικοτίνης, οι συγκρίσεις με ένα άλλο φάρμακο, τη βαρενικλίνη, δεν έδειξαν σαφές πλεονέκτημα για την κυτισίνη.

Δεδομένου του χαμηλού κόστους και της αποτελεσματικότητάς της, οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι η κυτίνη θα μπορούσε να αυξήσει την προσβασιμότητα των θεραπειών διακοπής του καπνίσματος, ιδίως σε φτωχότερες χώρες. Ο περιορισμός της σε αρκετές χώρες παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο στην πρόληψη των ετήσιων θανάτων που οφείλονται στο κάπνισμα.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Σε σύγχυση τα κόμματα του κέντρου - Αναλύουν τα αποτελέσματα των εκλογών - Ούτε παραιτήσεις ούτε συνένωση

Σε σύγχυση τα κόμματα του κέντρου - Αναλύουν τα αποτελέσματα των εκλογών - Ούτε παραιτήσεις ούτε συνένωση

Αναβρασμός επικρατεί στα κόμματα του κεντρώου χώρου, μετά τη συντριπτική ήττα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Σε μία προσπάθεια ανάλυσης των αποτελεσμάτων και του φαινομένου Φειδίας, ο οποίος σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, είναι αμφίβολο εάν έχουν λάβει τα μηνύματα των πολιτών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top