ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιμίλλης για ανασχηματισμό: «Θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια»

Τσιμίλλης για ανασχηματισμό: «Θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια»

Η χρονιά ξεκινά με ένα μισάνοικτο παράθυρο ευκαιρίας, δήλωσε, μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Αντιπρόεδρος Α’ του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Κυριάκος Τσιμίλλης.

«Είναι μια χρονιά που σηματοδοτεί τη συμπλήρωση μισού αιώνα κατοχής. Είμαστε σε ένα συνεχιζόμενο status quo που κανείς δεν το αποδέχεται. Δεν είναι στατικό αυτό το status quo", ανέφερε.

Ένας συνεχιζόμενος εποικισμός, με δημογραφική αλλοίωση, συνεχιζόμενη ισλαμοποίηση, συνεχιζόμενη στρατικοποίηση, με ξεπούλημα των κατεχόμενων περιουσιών σε ξένους ή σφετερισμό τους από μη δικαιούχους και οι πρόσφατες εξελίξεις , με τη σύλληψη Τουρκοκύπριου στην Ιταλία, μάς θυμίζουν πόσα κάναμε και κυρίως πόσα δεν κάναμε για αυτό το θέμα, του ξεπουλήματος περιουσιών και του εποικισμού, πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι «η χρονιά ξεκινά πάντως με ένα μισάνοικτο παράθυρο ευκαιρίας».

«Ο διορισμός της απεσταλμένης του ΓΓ και η προσδοκία επανέναρξης ενός διαλόγου με πολλά ερωτηματικά και έγνοιες - και ορθά είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μόλις χθες σε δηλώσεις του, όλοι θα κριθούμε στο τραπέζι του διαλόγου. Το ερώτημα όμως και η έγνοια είναι πως θα φτάσουμε εκεί, γιατί η τουρκική πλευρά μιλά για τα δύο κράτη" ανέφερε.

Πρόσθεσε πως η τουρκική πλευρά αυτό προβάλλει ως στόχο. "Προβάλλει την κυριαρχική ισότητα. Τέτοιες πτυχές που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και ουδόλως να τεθούν στο τραπέζι», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την ομάδα Κυπριακού, ο κ. Τσιμίλλης είπε ότι έχουν προτείνει ονόματα, προσθέτοντας ότι θεωρούν πως στο πλαίσιο αυτής είναι και μια παλιά και επαναλαμβανόμενη εισήγηση των Οικολόγων για εξέταση του πλαισίου αυτό της διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας, το οποίο είναι εντελώς ασαφές.

Σημείωσε ότι έχουν συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και δέσμευση να συμβάλουν δημιουργικά και αυτό ήταν και το πνεύμα σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις.

«Θέλουμε να συμβάλουμε και να προχωρήσουμε για μια λύση που δεν θα στηρίζεται στον γεωγραφικό διαχωρισμό των ανθρώπων», πρόσθεσε.

Ανασχηματισμός

Ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό και για τον διορισμό της Αντωνίας Θεοδοσίου, η οποία προέρχεται από τους Οικολόγους, ως Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ο κ. Τσιμίλλης είπε ότι η στάση των Οικολόγων ήταν αυτή που ήταν και πριν.

«Και θυμίζω και πριν τις εκλογές και ως την ημέρα των εκλογών, εμείς δεν στηρίξαμε την υποψηφιότητα του νυν Προέδρου…Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αυτή του την επιλογή δείχνει να εκτιμά την παρέμβαση του Κινήματος και ειδικότερα το πολύτιμο οικολογικό έργο μέχρι τώρα της κυρίας Θεοδοσίου, αυτό το σημειώνουμε. Θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν είχαν ενημερωθεί για αυτό τον διορισμό, ο κ. Τσιμίλλης είπε πως δεν είχαν ενημερωθεί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top