ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελεγκτική Υπηρεσία: Αυτά τα κόμματα παρανόμησαν στην Προεκλογική εκστρατεία – Δείτε αναλυτικά την έκθεση

Ελεγκτική Υπηρεσία: Αυτά τα κόμματα παρανόμησαν στην Προεκλογική εκστρατεία – Δείτε αναλυτικά την έκθεση

Έκθεση αναφορικά με την Προεκλογική Εκστρατεία για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023, δημοσιοποίησε σήμερα (9/1) η Ελεγκτική Υπηρεσία, κατά τη οποία παρουσιάζονται οι δαπάνες και τα έξοδα που δαπάνησαν τα πολιτικά κόμματα.

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, σε σχέση με τον έλεγχο της νομιμότητας των εσόδων και δαπανών των εκλογικών εξόδων των πολιτικών κομμάτων, έχουν διαπιστωθεί αδυναμίες και κενά.

Διαπιστώνει ακόμη ότι, «υπάρχει ασάφεια στο πρότυπο της έκθεσης που καλούνται οι υποψήφιοι να συμπληρώσουν, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ανομοιομορφία στη συμπλήρωση της, για δήλωση των εκλογικών εξόδων τους».

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον ΔΗΣΥ αναφέρεται ότι, «δαπάνες συνολικού ύψους 70, 176 ευρώ διενεργήθηκαν κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει δαπάνες ύψους 30,178 ευρώ οι οποίες δεν παρουσιάστηκαν στην έκθεση εκλογικών εξόδων του Υποψηφίου».

Για το ΕΛΑΜ αναφέρεται ότι, «το κόμμα δεν προσκόμισε τα στοιχεία που ζητήθηκαν».

Για το ΕΡΚΚ σημειώνεται ότι, «το κόμμα δεν είχε έξοδα και δεν διενήργησε δαπάνες σε σχέση με την προεκλογική εκστρατεία για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023».

Συγκεκριμένα, η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώνει πως ότι οι «προεκλογικές δαπάνες που πληρώνονται πριν από την προεκλογική περίοδο, η οποία αρχίζει έξι μήνες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών και λήγει την εν λόγω ημερομηνία, δεν προσμετρούνται στο καθορισμένο όριο εκλογικών δαπανών, ακόμη και αν αφορούν σε υπηρεσίες που θα παρασχεθούν κατά την προεκλογική περίοδο».

Επίσης εντοπίζει πως «η νομοθεσία δεν ρυθμίζει τον χειρισμό τυχόν χρηματικού πλεονάσματος που μπορεί να προκύψει σε μία προεκλογική εκστρατεία, όπως αντίστοιχα ισχύει στον περί Διενέργειας Εράνων Νόμο», ενώ παράλληλα «απαιτείται η διενέργεια ελέγχου των εκθέσεων όλων των υποψηφίων, ανεξαρτήτως του ύψους των δαπανών τους, γεγονός που οδηγεί σε δυσανάλογο διοικητικό κόστος σε σχέση με το όφελος που προκύπτει».

Ταυτόχρονα, εντοπίζεται ότι, «υπάρχει ασάφεια ως προς τον χειρισμό των εκπτώσεων μεταξύ των διαφημιστικών μέσων προς τα διαφημιστικά γραφεία» και πως «δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που να διέπει τον έλεγχο των δαπανών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. EΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΚ/01/2024».

Διαβάστε την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εδώ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο «χάρτης» της φτώχειας στην Κύπρο - Πόσα άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο

Παραλίες: Ξεκίνησε ο «πόλεμος» της πετσέτας - Χρεώνουν κρεβατάκια μέχρι και… 10 ευρώ λόγω νερού και αναψυκτικού

Ξενοδοχεία: 9 στις 10 διανυκτερεύσεις από ξένους τουρίστες – Αύξηση 21,4% σε σχέση με το 2023

Ανάλυση: Ο μετεκλογικός σεισμός που φέρει το όνομα Φειδίας - Ο στρουθοκαμηλισμός των κομμάτωνΣοβαρό το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων για την πυρκαγιά στον Φαρμακά - Χωρίς ενεργά μέτωπα

Σοβαρό το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων για την πυρκαγιά στον Φαρμακά - Χωρίς ενεργά μέτωπα

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση με την πυρκαγιά που άρχισε χθες (15/6) στον Φαρμακά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top