ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο παραμένουν ακόμη μια τραγικά ανεκπλήρωτη υπόσχεση»

ΠτΔ: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο παραμένουν ακόμη μια τραγικά ανεκπλήρωτη υπόσχεση»

Σε μια περίοδο, όπου η ειρήνη στην περιοχή μας και στον κόσμο αποτελεί μια υπενθύμιση ότι δεν υπάρχουν παγωμένες διενέξεις, η επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για ειρήνη στην περιοχή, αλλά και παγκοσμίως, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ηνωμένα Έθνη, που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον ζωτικής σημασίας ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, καθώς και στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την πεποίθηση του ότι σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον παγκοσμίως, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η καταπολέμηση της αδικίας και η αποτροπή διενέξεων αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Επεσήμανε, επίσης, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο παραμένουν ακόμη μια τραγικά ανεκπλήρωτη υπόσχεση για όλους τους Κυπρίους, ως αποτέλεσμα της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής της Τουρκίας από το 1974, και που αποτελεί και παραβίαση του Χάρτη των ΗΕ, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Πρόσθεσε ότι όλοι οι Κύπριοι – Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι – αξίζουν να έχουν τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα, όπως όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, όπως και ευημερία μέσα από τη συνύπαρξη και τη συνδημιουργία σε μια επανενωμένη χώρα, όπου τα ανθρώπινα τους δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες τηρούνται και διασφαλίζονται

«Με αυτή την έννοια, τα Ηνωμένα Έθνη, ο Χάρτης και η Παγκόσμια Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παραμένουν τα πιο σημαντικά εργαλεία στη διάθεση μας για επανένωση της χώρας μας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ακόμη ότι «υπάρχουν μακρόχρονοι και ιστορική δεσμοί της Κύπρου με τα Ηνωμένα Έθνη. Τα ΗΕ έχουν διαδραματίσει και συνεχίζουν να διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο μέσα από την ειρηνευτική αποστολή, την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τη μακροβιότερη ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στον κόσμο, αλλά και μέσα από τις Καλές Υπηρεσίες των ΗΕ στην Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι σε μια περίοδο, όπου η ειρήνη στην περιοχή μας και στον κόσμο αποτελεί μια υπενθύμιση ότι δεν υπάρχουν παγωμένες διενέξεις, η ειρήνη στην Κύπρο θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για ειρήνη στην περιοχή, αλλά και στο παγκόσμιο που το χρειάζεται απεγνωσμένα.

 «Τα Ηνωμένα Έθνη, τηρώντας τις αρχές του Χάρτη των ΗΕ και των ψηφισμάτων του ΣΑ έχουν ένα ζωτικής σημασίας ρόλο να διαδραματίσουν στη διευκόλυνση των προσπαθειών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ώστε να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί η Κύπρος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ των ΗΕ για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Έχω επανειλημμένως δηλώσει την προσήλωση μου στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ώστε, επιτέλους, να μπορέσουμε να απολαύσουμε μια ειρηνική, ευήμερη και ενωμένη Κύπρο.

Είμαι πεπεισμένος ότι τα ΗΕ, μέσα και από τις Καλές Υπηρεσίες του ΓΓ, όπως και της νεοδιορισθείσας προσωπικής απεσταλμένης του θα συνεχίσουν να είναι εταίροι μας σε αυτή την προσπάθεια για ειρήνη και για διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων», είπε καταληκτικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

Δεν έχει προγραμματιστεί ταξίδι της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο, δήλωσε την Παρασκευή ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΓΓ, Φαρχάν Χακ κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ενώ στις 19 Ιουνίου είχε αναφερθεί σε προσεχές ταξίδι της κ. Ολγκίν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top