ΔΙΕΘΝΗ

Ισημερινός: Η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης» - Ενισχύει τα σύνορά του το Περού

Ισημερινός: Η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης» - Ενισχύει τα σύνορά του το Περού

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ντανιέλ Νομπόα κήρυξε χθες Τρίτη τη χώρα του σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης» και διέταξε την «εξουδετέρωση» συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών, με νέο εκτελεστικό διάταγμα που δημοσιοποίησε.

Το προεδρικό διάταγμα κάνει λόγο για «εσωτερική ένοπλη σύγκρουση» και διατάσσει «την κινητοποίηση και την επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας» για να «εγγυηθούν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα έναντι του οργανωμένου εγκλήματος, των τρομοκρατικών οργανώσεων και των μη κρατικών αντιμαχομένων».

Ο πρόεδρος Νομπόα διατάσσει επίσης με το διάταγμα την «εξουδετέρωση» όλων των συμμοριών, παραθέτοντας εξαντλητικό κατάλογο: αναφέρεται σε πάνω από είκοσι οργανώσεις, τις «Águilas, ÁguilasKiller, AK47, Caballeros Oscuros, ChoneKiller, Choneros, Covicheros, Cuartel de las Feas, Cubanos, Fatales, Gánster, Kater Piler, Lagartos, Latin Kings, Lobos, Los p.27, Los Tiburones, Mafia 18, Mafia Trébol, Patrones, R7, Tiguerones».
 
 
Πολλές από αυτές τις συμμορίες, κάποιες από τις οποίες ως πριν από μερικά χρόνια επιδίδονταν απλά σε μικροαδικήματα στους δρόμους, σταδιακά μετατράπηκαν σε αιμοδιψείς, αδίστακτους ισχυρούς παίκτες της διεθνούς διακίνησης ναρκωτικών με πλοκάμια στο εξωτερικό, στο μέτρο που ο Ισημερινός μετατράπηκε σε βασικό διαμετακομιστικό κόμβο της κοκαΐνης που παράγεται στα κράτη με τα οποία γειτονεύει, το Περού και την Κολομβία. Η χώρα πλέον σπαράσσεται από τη βία των συμμοριών.

Ο δημόσιος κίνδυνος υπ’ αριθμόν 1, κατά τις αρχές, ο αρχηγός των «Τσονέρος» —συμμορίας με περίπου 8.000 μέλη, σύμφωνα με ειδικούς— Αδόλφο Μασίας, ή «Φίτο», απέδρασε την Κυριακή από τη φυλακή της Γουαγιακίλ, πυροδοτώντας κρίση ασφαλείας άνευ προηγουμένου στη χώρα, τη μεγαλύτερη πρόκληση της θητείας του νεαρού προέδρου Νομπόα (36 ετών), γιου μεγιστάνα ο οποίος εξελέγη τον Νοέμβριο με βασική εξαγγελία την αποκατάσταση της ασφάλειας.

Ο αρχηγός του κράτους σημείωσε στην τελευταία παράγραφο του διατάγματός του την ανάγκη οι ένοπλες δυνάμεις να δράσουν τηρώντας το «διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και σεβόμενες «τα ανθρώπινα δικαιώματα».
 
 
Το Περού ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με τον Ισημερινό

Ο υπουργός Εσωτερικών του Περού, ο Βίκτορ Τόρες Φαλκόν, διέταξε χθες Τρίτη την «άμεση» ανάπτυξη δύναμης της διεύθυνσης ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας στα σύνορα με τον Ισημερινό, προκειμένου να «ενισχυθεί η ασφάλεια», εν μέσω της κλιμάκωσης της βίας των συμμοριών στη γειτονική χώρα, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του μέσω X (του πρώην Twitter).

Νωρίτερα χθες, ο πρόεδρος του Ισημερινού, ο Ντανιέλ Νομπόα, κήρυξε τη χώρα του σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης» και διέταξε την ανάπτυξη του στρατού και της αστυνομίας για να «εξουδετερωθούν» δεκάδες συμμορίες που έχουν προκαλέσει κρίση ασφαλείας άνευ προηγουμένου. Προχθές Δευτέρα, ο νεαρός αρχηγός του κράτους διεμήνυε πως δεν θα διαπραγματευθεί με τους «τρομοκράτες», όπως χαρακτηρίζει τους κακοποιούς.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top