ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το τουρκικό ζητούμενο για δύο κράτη προωθείται και επί του εδάφους της νεκρής ζώνης - «Ποντιοπιλατική» η στάση των ΗΕ

Το τουρκικό ζητούμενο για δύο κράτη προωθείται και επί του εδάφους της νεκρής ζώνης - «Ποντιοπιλατική» η στάση των ΗΕ

Σοβαρή ανησυχία εκφράζουν τόσο κυβέρνηση όσο και πολίτες για τις ενέργειες των τουρκικών στρατευμάτων εντός της νεκρής ζώνης. Το πρόσφατο επεισόδιο στη Δένεια με τη δημιουργία αντιαρματικών ορυγμάτων, αλλά και τα όσα προηγήθηκαν στον Άγιο Δομέτιο, τη Δερύνεια και τα έργα στην Πύλα στη νεκρή ζώνη, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Σε μια περίοδο, μάλιστα, όπου η Λευκωσία αναμένει την κάθοδο στο νησί της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ για να αναζητήσει κοινό έδαφος και να παράσχει συμβουλές, για την πορεία προς τα εμπρός.

Παρά τις παραβιάσεις του τουρκικού στρατού κατά μήκος της νεκρής ζώνης, η «ποντιοπιλατική» στάση των ΗΕ στην έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες προκαλεί τη δυσαρέσκεια του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως, για τα θέματα της Πύλας, της Δερύνειας, της νεκρής ζώνης στην περιοχή του Αγίου Δομετίου, τα Στροβίλια και το σπίτι της Μαρίας, δεν επιτυγχάνεται σαφής καταγραφή των γεγονότων στις εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ακολουθείται μια διαχρονική τάση τήρησης ίσων αποστάσεων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει εξάλλου, ότι οι αναφορές στα ανθρωπιστικά θέματα παραμένουν υποτονικές.

Τι αναφέρει ο ΓΓ στην έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Ο Αντόνιο Γκουτέρες αφού κάνει λεπτομερή αναφορά στα περιστατικά στην νεκρή ζώνη, σημειώνει ότι η σημαντική αύξηση του αριθμού και της σοβαρότητας των στρατιωτικών παραβιάσεων στο νησί κατά την περίοδο αναφοράς «αποτελεί μείζονα ανησυχία για τις προοπτικές ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού». Οι αυξημένες παραβιάσεις και στις δύο πλευρές της νεκρής ζώνης, η καταπάτηση της ουδέτερης ζώνης τόσο των στρατιωτικών όσο και των πολιτικών κατασκευών και η προκλητική επίδραση μονομερών ενεργειών μόνο αυξάνουν τις εντάσεις και βαθαίνουν την αμοιβαία δυσπιστία.»

ΠτΔ: Το 2024 να είναι έτος επανένωσης

"Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε το 2024 να είναι έτος απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας" ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας, στο ΡΙΚ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

Η Κυβέρνηση επενδύει στην ΕΕ για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού, ενόψει και του τραγικού ορόσημου των 50 χρόνων της τουρκικής κατοχής επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της περιηγητικής έκθεσης φωτογραφίας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με θέμα «20 χρόνια Κύπρος – ΕΕ».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top