ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκθεση Επ. Διοικήσεως: Έκτισαν δημόσιο δρόμο σε ιδιωτικό τεμάχιο χωρίς καμία αποζημίωση στην ιδιοκτήτρια

Έκθεση Επ. Διοικήσεως: Έκτισαν δημόσιο δρόμο σε ιδιωτικό τεμάχιο χωρίς καμία αποζημίωση στην ιδιοκτήτρια

Για παράνομη επέμβαση από δημόσια αρχή, και συγκεκριμένα από το Κοινοτικό Συμβούλιο Τεμβριών, σε ιδιωτικό τεμάχιο γης για 40 χρόνια, χωρίς αποζημίωση, κάνει λόγο σε έκθεση της η Επίτροπος Διοικήσεως μετά την εξέταση σχετικού παραπόνου.

Ύστερα από εξέταση όλων των δεδομένων και στοιχείων, το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως στην έκθεση του έκρινε ότι το συνιδιόκτητο τεμάχιο της παραπονούμενης επηρεάστηκε από έργο δημόσιας ωφέλειας, καθώς σε μέρος αυτού έχει κατασκευαστεί δρόμος, ο οποίος χρησιμοποιείται τα τελευταία 40 χρόνια, χωρίς η παραπονούμενη να έχει λάβει οποιαδήποτε αποζημίωση είτε στα πλαίσια συμφωνίας, είτε στα πλαίσια της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.

Επίσης, αναφέρεται, διαπιστώθηκε και νέα επέμβαση από την ιδιοκτήτρια γειτνιάζοντος τεμαχίου τόσο στο τεμάχιο της παραπονούμενης, όσο και στον δημόσιο δρόμο.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι το τεμάχιο της παραπονούμενης είναι πολύ επιβαρυμένο, καθώς σε αυτό υφίστανται δυο επεμβάσεις, της ιδιοκτήτριας του γειτονικού τεμαχίου και του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η επέμβαση μόνιμου δημόσιου έργου σε ιδιωτική ιδιοκτησία, χωρίς οποιαδήποτε συμφωνία αποζημίωσης, είτε καταβολής ποσού ενοικιαστικής αξίας, αλλά και χωρίς διάταγμα επίταξης που να βρίσκεται σε ισχύ, συνιστά παράνομη επέμβαση και εγείρει θέμα αποζημιώσεων, εφόσον οποιαδήποτε αυθαίρετη στέρηση ή παρέμβαση επί ιδιοκτησίας απαγορεύεται, ως θεμελιώδες δικαίωμα, σύμφωνα με το άρθρο 23 του Συντάγματος.

«Αυτό το δικαίωμα απαιτεί σεβασμό τόσο από τις δημόσιες αρχές, όσο και από τρίτα πρόσωπα και στην περίπτωση της παραπονούμενης η προστασία του εν λόγω δικαιώματος επηρεάζεται τόσο από το Κοινοτικό Συμβούλιο Τεμβριών όσο και από την ιδιοκτήτρια γειτνιάζοντος ακινήτου, την άρση της οποίας θα έπρεπε να τροχοδρομήσει η Επαρχιακή Διοίκηση», τονίζει στην έκθεση της η Επίτροπος Διοικήσεως.

Όπως αναφέρεται, λαμβάνοντας υπόψη πως για 40 και πλέον χρόνια το Κοινοτικό Συμβούλιο επεμβαίνει σε ιδιωτική περιουσία και παραλείπει να φροντίσει είτε για την άρση της επέμβασης του δρόμου στο τεμάχιο της παραπονούμενου είτε για την αποζημίωση, η Επίτροπος Διοικήσεως εισηγείται να ληφθούν τα απαραίτητα με βάση τη νομοθεσία μέτρα για την άρση της παράνομης επέμβασης στο τεμάχιο της παραπονούμενης από την ιδιοκτήτρια του γειτονικού τεμαχίου.

Επίσης εισηγείται όπως ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα είτε για την άρση της παράνομης επέμβασης και αποκατάσταση της ιδιοκτησίας στην κατάσταση που ήταν πριν από την επέμβαση, καταβάλλοντας το ποσό της ενοικιαστικής αξίας για τα χρόνια της κατοχής, είτε την προώθηση της απαλλοτρίωσης του τμήματος της ιδιοκτησίας που αφορά η επέμβαση και την αποζημίωση του ιδιοκτήτη κατά τον τρόπο που καθορίζεται στον περί Αναγκαστικής Απαλλοτριώσεως Νόμο, λαμβάνοντας συνάμα υπόψη τα χρόνια της παράνομης κατοχής.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας, από την ακριτική Αθηένου έστειλε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαιώνοντας ότι «παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να αποστρατευτούμε από την προσπάθεια για να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας και να την επανενώσουμε».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top