ΥΠΕΞ για προσφυγή Ν. Αφρικής: «Η Κύπρος δεν προκαταλαμβάνει την απόφαση του στο Δικαστήριο Χάγης»

ΥΠΕΞ για προσφυγή Ν. Αφρικής: «Η Κύπρος δεν προκαταλαμβάνει την απόφαση του στο Δικαστήριο Χάγης»

Δεν προκαταλαμβάνει ούτε και επιδιώκει να ερμηνεύσει εκ των προτέρων το αποτέλεσμα των νομικών πτυχών πολεμικών συγκρούσεων, που οδηγούνται στα αρμόδια διεθνή δικαιοδοτικά όργανα, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Θεόδωρος Γκότσης, κληθείς να σχολιάσει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔΧ) όπου κατήγγειλε το Ισραήλ για «γενόκτονο πρόθεση» έναντι των Παλαιστινίων.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Γκότσης είπε ότι «η Κύπρος ακολουθώντας την πάγια γενική πρακτική των κρατών επί παρόμοιων περιπτώσεων δεν προκαταλαμβάνει ούτε και επιδιώκει να ερμηνεύσει εκ των προτέρων το αποτέλεσμα των νομικών πτυχών τέτοιων πολεμικών συγκρούσεων, που οδηγούνται στα αρμόδια διεθνή δικαιοδοτικά όργανα».

Η ετυμηγορία επί τέτοιων υποθέσεων, σημείωσε, «αποτελεί ασφαλώς αποκλειστικό πεδίο αρμοδιότητας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».

Ο κ. Γκότσης, επεσήμανε, ότι «ως θέση αρχής η Κύπρος αξιολογεί κάθε περίπτωση με τις ιδιάζουσες περιστάσεις που την χαρακτηρίζουν και επιλεγεί με φειδώ την όποια συμμετοχή της σε υποθέσεις με γνώμονα κριτήρια ζωτικού εθνικού συμφέροντος. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία δεν συνάδει με τη σαφή αυτή θέση μας, η οποία αποτελεί την πάγια πολιτική μας», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι στην υπόθεση ορόσημο Γκάμπια εναντίον Μυανμάρ κατά την οποία απετέλεσαν αντικείμενο εκδίκασης οι ίδιες διατάξεις των σχετικών διεθνών συμβάσεων, όπως στην παρούσα υπόθεση της Νοτίου Αφρικής εναντίον του Ισραήλ, η Κύπρος δεν προέβη σε παρέμβαση ενώπιον του διεθνούς δικαστηρίου.

Με την προσφυγή της στο διεθνές Δικαστήριο, η Νότια Αφρική, ζητά την επείγουσα διακοπή των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας όπου «διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων».

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ιδρύθηκε ως ένας μόνιμος μηχανισμός, για να δικάζει άτομα που κατηγορούνται για τα σοβαρότερα αδικήματα σε παγκόσμια κλίμακα, όπως η γενοκτονία, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

LIVE: Μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν – Δύο νεκροί σε ισραηλινή επίθεση στην Κομ

LIVE: Μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν – Δύο νεκροί σε ισραηλινή επίθεση στην Κομ

Συνεχίζονται για ένατη μέρα οι εκατέρωθεν επιθέσεις που εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύχτας Ιράν και Ισραήλ. Από την ισραηλινή επίθεση στην πόλη Κομ, κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο του Φορντό, έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα, εκ των οποίων το ένα 16 ετών. Οι (IDF) έβαλαν στο στόχαστρο εγκαταστάσεις αποθήκευσης και εκτόξευσης πυραύλων. Τις πρώτες πρωινές ώρες, ήχησαν σειρήνες συναγερμού για πυραυλική επίθεση από το Ιράν στο κεντρικό τμήμα του Ισραήλ, υποχρεώνοντας χιλιάδες κατοίκους να σπεύσουν στα καταφύγια. Μαρτυρίες που επικαλείται το Reuters έκαναν λόγο για εκρήξεις που ακούστηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ.Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν αργότερα ότι αναχαιτίστηκαν με επιτυχία όλοι οι πύραυλοι και δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

BEST OF TOTHEMAONLINE