ΔΙΕΘΝΗ

Μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα με προϋποθέσεις ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα με προϋποθέσεις ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μόνιμη κατάπαυση του πυρός και επανέναρξη των προσπαθειών για επίτευξη πολιτικής λύσης στη Μέση Ανατολή, υπό την προϋπόθεση της χωρίς καθυστέρηση απελευθέρωσης όλων των ομήρων και της εξάρθρωσης της Χαμάς, ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα το οποίο ενέκρινε η Ολομέλεια, την Πέμπτη, με 312 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 72 αποχές.

Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται, παράλληλα, η ανάγκη για ταχεία πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και η ανάγκη για επαναφορά της προοπτικής της λύσης δύο κρατών με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, ενώ ζητείται η επιβολή κυρώσεων της ΕΕ σε εξτρεμιστές έποικους.

Στο ψήφισμα οι Ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και καταδικάζουν «την απεχθή τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ», καταδικάζοντας, ωστόσο, και τη «δυσανάλογη στρατιωτική του αντίδραση, η οποία έχει προκαλέσει πρωτοφανή αριθμό νεκρών αμάχων», όπως τονίζεται, ενώ εκφράζουν τη θλίψη τους για τους θανάτους αθώων και στις δύο πλευρές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει στο ψήφισμά του πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα «εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου», καθώς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε μια σύγκρουση πρέπει να διακρίνουν ανά πάσα στιγμή, μεταξύ μαχητών και αμάχων. Οι επιθέσεις, υπογραμμίζεται, πρέπει να αφορούν μόνο στρατιωτικούς στόχους, και οι άμαχοι καθώς και οι μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις δεν πρέπει να γίνονται στόχος.

Οι Ευρωβουλευτές εκφράζουν ακόμα βαθιά ανησυχία «για τη δραματική και ταχέως επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση» στη Λωρίδα της Γάζας, και τονίζουν την επείγουσα ανάγκη για πλήρη, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση σε ολόκληρη την περιοχή, απαιτώντας την άμεση αποκατάσταση ζωτικών υποδομών.

Με το ψήφισμά του, το Κοινοβούλιο ζητά ακόμα να υπάρξει πρωτοβουλία από πλευράς της Ευρώπης για την επαναφορά της λύσης των δύο κρατών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την χωρίς καθυστέρηση επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζεται η πρωτοβουλία της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης, για ειρήνη στη Μέση Ανατολή, η οποία ξεκίνησε λίγο πριν τις επιθέσεις.

Το ψήφισμα εκφράζει, επίσης, την πλήρη στήριξη του ΕΚ προς την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία του 2002 για πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και όλων των αραβικών κρατών σε αντάλλαγμα για την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα από το 1967 παλαιστινιακά εδάφη, όλα τα παλαιστινιακά και αραβικά εδάφη, και ζητά την πλήρη ένταξη της Παλαιστινιακής Αρχής στη διαδικασία αυτή.

Οι Ευρωβουλευτές ζητούν ακόμα την επιβολή περιοριστικών μέτρων της ΕΕ κατά εξτρεμιστών Εβραίων εποίκων που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, καθώς, όπως αναφέρεται, οι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι παράνομοι, βάσει του διεθνούς δικαίου, και ζητούν τον τερματισμό της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών.

Το Κοινοβούλιο υπογραμμίζει, ακόμα, την ανάγκη να υπάρξει λογοδοσία των υπευθνων για τρομοκρατικές πράξεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, όπως η απαγωγή ομήρων και οι εσκεμμένες επιθέσεις κατά αμάχων, ενώ υπογραμμίζεται η στήριξη της ΕΕ στο έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Διεθνούς Δικαστηρίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top