ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Τηλέμαχος Παναγιωτίδης στο τιμόνι του Great Sea Interconnector - Στα 164,5 εκατ. ευρώ η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Ο Τηλέμαχος Παναγιωτίδης στο τιμόνι του Great Sea Interconnector - Στα 164,5 εκατ. ευρώ η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Οριστικοποιήθηκε η διοικητική δομή του Great Sea Interconnector, της θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Ειδικότερα, χθες συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας που αποτελείται από τους:
1.Μάνο Μανουσάκη, Πρόεδρο ΔΣ
2.Ιωάννη Μάργαρη, Αναπληρωτή Πρόεδρο ΔΣ
3. Ελένη Ζαρίκου, Μέλος
4.Ιωάννη Βρεττό, Μέλος
5. Liu Yin, Μέλος
6.Θεόδωρο Τσακίρη, Μέλος
7.Νικόλαο Φρυδά, Μέλος

Ως Εκτελεστικός Διευθυντής που θα είναι συνολικά υπεύθυνος για τη λειτουργία της εταιρείας ορίστηκε ο Τηλέμαχος Παναγιωτίδης, στέλεχος του ΑΔΜΗΕ με μεγάλη εμπειρία σε διεθνή έργα που διατέλεσε -μεταξύ άλλων- project manager της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου που ολοκληρώθηκε με επιτυχία και εντός χρονοδιαγράμματος.

Η διοίκηση του Διαχειριστή, εξάλλου, συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -που βρέθηκαν στην Αθήνα με αφορμή την Υπουργική Συνδιάσκεψη του CESEC- προκειμένου να συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα του έργου και τα επόμενα βήματα σχετικά με την χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε συνέχεια του «Notice to Proceed» προς τον ανάδοχο του καλωδιακού σκέλους της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου Nexans που δόθηκε στα τέλη του 2023.

Ενδεικτικό της ισχυρής στήριξης της ΕΕ προς το project και της εμπιστοσύνης των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών προς τον ΑΔΜΗΕ είναι η αύξηση της προχρηματοδότησης από τη CINEA (European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency), από τα 55,2 εκατ. ευρώ του αρχικού δικαιούχου (ΕuroAsia Interconnector) στα 164,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το 25% της συνολικής επιχορήγησης, τα οποία έχουν ήδη εισπραχθεί.

Η εντατική και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ ΑΔΜΗΕ και CINEA -που διαχειρίζεται την ευρωπαϊκή επιχορήγηση προς το project, συνολικού ύψους 657,9 εκατ. ευρώ από το Connecting Europe Facility- και η λήψη του συνόλου της προχρηματοδότησης συνεισφέρουν καθοριστικά στην επιτάχυνση του έργου.

Το επόμενο ορόσημο είναι η διεύρυνση της μετοχικής σύνθεσης του Great Sea Interconnector, καθώς αναμένεται άμεσα η οριστική απόφαση της κυβέρνησης της Κύπρου. Το αμέσως επόμενο διάστημα είναι προγραμματισμένες συναντήσεις της Διοίκησης του Διαχειριστή και με άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Παράλληλα, έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις με πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να γίνει έγκαιρα το financial closure του έργου, για το οποίο είναι απαραίτητο και ένα indicative Term Sheet από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί απείλησε την Κύπρο η Χεζμπολάχ; - Το οπλοστάσιο, η πολεμική εμπειρία και το ενδεχόμενο «χτυπήματος»

«Φωτοβολταϊκά για όλους»: Καταγγελίες από πολίτες για «αδικαιολόγητες» επιπλέον χρεώσεις λόγω συμμετοχής στο Σχέδιο

Πήγε για κολύμπι το βράδυ και του βγήκε…«ξινό» - Εντόπισε πιστόλι στο βυθό της θάλασσας

Καλοκαιρινές διακοπές: Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι – Οι φετινοί δημοφιλέστεροι προορισμοί, ο λόγος επιλογής και οι τιμές

Πήγαν να τους συλλάβουν, έσπρωξαν τους αστυνομικούς και τράπηκαν σε φυγή - Χειροπέδες σε δύο ανήλικους για κλοπή τσάντας

Άνοιξε το πολυαναμενόμενο Goody’s Burger House στη Λευκωσία - Δείτε βίντεο και φωτογραφίεςΑπειλές Χεζμπολάχ: Σε εγρήγορση η Λευκωσία - «Η ΚΔ δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πολεμικές συρράξεις»

Απειλές Χεζμπολάχ: Σε εγρήγορση η Λευκωσία - «Η ΚΔ δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πολεμικές συρράξεις»

Έντονη ανησυχία προκάλεσαν οι απειλητικές δηλώσεις του επικεφαλής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα κατά της Κύπρου, με την Λευκωσία να βρίσκεται σε εγρήγορση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top