ΔΙΕΘΝΗ

Μπορέλ: Κρίσιμο έτος το 2024 για αντιμετώπιση παραπληροφόρησης

Μπορέλ: Κρίσιμο έτος το 2024 για αντιμετώπιση παραπληροφόρησης

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προειδοποίησε την Τρίτη ότι το 2024 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης από παράγοντες όπως η Ρωσία, καθώς δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα ψηφίσουν σε εκλογές.

«Το 50% του ενήλικου πληθυσμού του κόσμου θα κληθεί να ψηφίσει, στην ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις ΗΠΑ, στην Ινδία, σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο», είπε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι «οι εκλογές θα γίνουν ο κύριος στόχος για κακοήθεις ξένους παράγοντες».

Στην ΕΕ, περίπου 400 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν τον Ιούνιο για να εκλέξουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τα ακροδεξιά κόμματα να αναμένεται να βγουν κερδισμένα.

«Μία από τις πιο σημαντικές απειλές της εποχής μας δεν είναι μια βόμβα που μπορεί να σας σκοτώσει, είναι ένα δηλητήριο που ο τρόπος αντιμετώπισής του μπορεί να κυριεύσει το μυαλό σας», είπε ο Μπορέλ.

Μια ετήσια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από τη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ ανέλυσε 750 περιπτώσεις ξένης χειραγώγησης μεταξύ Δεκεμβρίου του 2022 και Νοεμβρίου του 2023.

Η Ρωσία, και σε μικρότερο βαθμό η Κίνα, προσδιορίζονται ως οι κύριοι ένοχοι, με την Ουκρανία να είναι ο κύριος στόχος καθώς η Μόσχα προσπαθεί να δικαιολογήσει την εισβολή της στη χώρα αυτή.

Στα δημόσια πρόσωπα που έχουν υπάρξει στόχοι δεν περιλαμβάνονται μόνο πολιτικοί και αξιωματούχοι, αλλά και διασημότητες όπως η Μάργκοτ Ρόμπι και ο Νίκολας Κέιτζ, οι εικόνες των οποίων χρησιμοποιήθηκαν για την ενίσχυση ψευδών πληροφοριών. «Οι πλατφόρμες που εμπλέκονταν πιο συχνά ήταν το Telegram και το X (πρώην Twitter)», ανέφερε η έκθεση.

Οι φόβοι από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Η ταχεία εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης στη δημιουργία πλαστών βίντεο, φωτογραφιών και κειμένων έχει πυροδοτήσει φόβους ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μεγάλου όγκου παραπληροφόρησης.

Η έκθεση ανέφερε ότι προς το παρόν η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης παραμένει «ελάχιστη αλλά τραβάει την προσοχή», με ορισμένα παραδείγματα, όπως ένα ψευδές βίντεο με τον αρχηγό του στρατού της Ουκρανίας να παρουσιάζεται να ζητά πραξικόπημα τον Νοέμβριο του 2023.

«Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε ξένες επιχειρήσεις χειραγώγησης πληροφοριών και παρεμβολών, όπως παρατηρήθηκε το 2023, αποτέλεσε μια εξέλιξη και όχι μια επανάσταση», ανέφερε η έκθεση.

Όσοι διαδίδουν παραπληροφόρηση μπορεί προς το παρόν να προσπαθούν να ενισχύσουν την αντίληψη ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί σημαντική απειλή για την υπονόμευση της εμπιστοσύνης, σύμφωνα με την έκθεση.

«Η εκρηκτική ανάπτυξη και η διαθεσιμότητα εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης μπορεί ακόμη και να έχει περισσότερα οφέλη για τους αμυνόμενους παρά για τους επιτιθέμενους» επιτρέποντάς τους να εντοπίζουν καλύτερα πλαστές πληροφορίες, σημείωσε η έκθεση.

Η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων που μπορούν να ληφθούν για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Μεταξύ αυτών είναι η αποκάλυψη δικτύων που διαδίδουν γρηγορότερα την παραπληροφόρηση, περιορίζοντας την «ενίσχυση του παραποιημένου περιεχομένου» και την «πρόληψη» ψεμάτων πριν αυτά εμφανιστούν.

«Το κακόβουλο περιεχόμενο εξαπλώνεται σαν καρκίνος και θέτει σε κίνδυνο την υγεία της δημοκρατίας μας», είπε ο Μπορέλ. "Όμως έχουμε τα εργαλεία για να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά αυτήν την ασθένεια. Έχουμε την ικανότητα, χρειαζόμαστε περισσότερα", κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Ιωάννα Μαλέσκου: Υπέρλαμπρη στην πρεμιέρα της - Στο πλευρό της Μικρούτσικος και Τάσος Τρύφωνος - Δείτε βίντεο



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top