ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σύγκρουση συμφέροντος: Οι καταγγελίες κατά μέλους της ΑΑΔΙΠΑ στην Επ. Θεσμών - «Πάνω από 200 καταχωρήσεις για τζόγο και ναρκωτικά»

Σύγκρουση συμφέροντος: Οι καταγγελίες κατά μέλους της ΑΑΔΙΠΑ στην Επ. Θεσμών - «Πάνω από 200 καταχωρήσεις για τζόγο και ναρκωτικά»

Οι καταγγελίες του Προέδρου του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, Νίκου Λοϊζίδη, για σύγκρουση συμφέροντος μέλους της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ) εξετάστηκαν από την Επιτροπή Θεσμών την Τετάρτη, σε μια συνεδρίαση που από τη μέση και μετά έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Ο κ. Λοϊζίδης είχε δηλώσει σε προηγούμενη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ότι μέλος της ΑΑΔΙΠΑ έχει σύγκρουση συμφέροντος, υποστηρίζοντας ότι συγγενείς του μέλους εμπλέκονται με το οργανωμένο έγκλημα και καλείται να εξετάσει υποθέσεις εναντίον αστυνομικών που ασκούσαν δίωξη σε αυτούς.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, αναφέροντας ότι μετά τις καταγγελίες του κ. Λοϊζίδη στην Επιτροπή Θεσμών στις 18 Οκτωβρίου, κατά τη συζήτηση για το κράτος δικαίου της έκθεσης GRECO, ο ίδιος απέστειλε δύο επιστολές προς τη Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, ζητώντας να μάθει τι προτίθεται να κάνει η Προεδρία που διορίζει τα μέλη της ΑΑΔΙΠΑ για το θέμα. Αφού δεν έλαβε απάντηση, το θέμα ενεγράφη προς συζήτηση στην Επιτροπή, με πρωτοβουλία της ανεξάρτητης Βουλευτού Αλεξάνδρας Ατταλίδου.

Στο μεταξύ, σημείωσε ότι ένα μέλος της ΑΑΔΙΠΑ έχει παραιτηθεί και την προηγούμενη βδομάδα έχει διοριστεί αντικαταστάτης του. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το ζήτημα παραμένει πολύ σημαντικό, προκειμένου «να γνωρίζει ο πολίτης ότι μπορεί να προσφύγει σε μια αρχή ανεξάρτητη για παράπονα εναντίον της Αστυνομίας και βρει το δίκιο του».

Η Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Πηνελόπη Παπαβασιλείου απολογήθηκε για την καθυστέρηση στην αποστολή απάντησης, σημειώνοντας ότι αυτή θα σταλεί σήμερα, αφότου λήφθηκε νομική γνωμάτευση για το θέμα. Σύμφωνα με αυτή, από τη στιγμή που το ζήτημα δεν προωθήθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα ή σε άλλη αρχή «δεν δικαιολογείται κάποια ενέργεια από το Υπουργικό Συμβούλιο», είπε, καθώς η διεξαγωγή έρευνας δικαιολογείται όταν υπάρχει το αναγκαίο υπόβαθρο και όχι με «γενικούς ισχυρισμούς».

Πρόσθεσε ότι στο μεταξύ έχει λάβει επιστολή και από τον Πρόεδρο της ΑΑΔΙΠΑ, Ανδρέα Πασχαλίδη, ενώ στις 26 Οκτωβρίου έλαβε και επιστολή παραίτησης από μέλος της ΑΑΔΙΠΑ για σοβαρούς λόγους υγείας.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης είπε ότι το Υπουργείο ενημερώθηκε για την παραίτηση μέλους της ΑΑΔΙΠΑ και την ανάγκη αντικατάστασης του τον Ιανουάριο και άμεσα απευθύνθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα για εισήγηση αντικαταστάτη.

Ο Πρόεδρος της ΑΑΔΙΠΑ, Ανδρέας Πασχαλίδης, είπε ότι κάλεσε επανειλημμένως δημοσίως τη συντεχνία να δώσει στοιχεία για τα όσα ανέφερε και να υποδείξει σε ποιον αναφέρεται, χωρίς ανταπόκριση, σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο αφήνονται υπονοούμενα για όλα τα μέλη. Γι’ αυτό, όπως είπε, απευθύνθηκε στο Υπουργικό. Σημείωσε ότι το μέλος που παραιτήθηκε είχε αποχωρήσει από τη λειτουργία της Αρχής από τον Ιούνιο για λόγους υγείας και παραιτήθηκε επίσημα τον Οκτώβριο.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, Νίκος Λοϊζίδης, μίλησε ξανά για σύγκρουση συμφέροντος, αναφέροντας ότι «υπάρχουν πάνω από 200 καταχωρήσεις που αφορούν τζόγο και ναρκωτικά στο σύστημα της Αστυνομίας για τα συγγενικά πρόσωπα μέλους της ΑΑΔΙΠΑ», χωρίς, όπως πρόσθεσε, το μέλος να ενημερώνει τον Γενικό Εισαγγελέα για τη σύγκρουση συμφέροντος.

Αναφέρθηκε στις επισημάνσεις της έκθεσης GRECO που υπογράμμισαν τη σημασία οι ποινικοί ανακριτές να μην είναι πρώην αστυνομικοί, σημειώνοντας ότι τέσσερις πρώην αστυνομικοί εξακολουθούν να απασχολούνται από την ΑΑΔΙΠΑ. Είπε, ακόμα, ότι το συγκεκριμένο άτομο, ως μέλος της ΑΑΔΙΠΑ είχε καθήκον να επιβλέπει και «να διατάζει» όλους τους ποινικούς ανακριτές, ενώ σημείωσε ότι η ΑΑΔΙΠΑ είναι σε θέση να αλλάζει τα πορίσματα των ποινικών ανακριτών πριν τα αποστείλει στον Γενικό Εισαγγελέα.

Ερωτηθείς για τον λόγο που δεν έδωσε τα στοιχεία όταν του ζητήθηκαν από τον Πρόεδρο της ΑΑΔΙΠΑ, ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι δεν έλαβε ποτέ επίσημη πρόσκληση για να το κάνει, ενώ έθεσε και ζήτημα έλλειψης εμπιστοσύνης προς την Αρχή.

Ο κ. Λοϊζίδης συνέχισε την τοποθέτησή του κεκλεισμένων των θυρών, παρουσία των Βουλευτών και των υπόλοιπων προσκεκλημένων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πυρκαγιά στη Λεμεσό: Ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις - Προσοχή στους οδηγούς συνιστούν οι Βρετανικές Βάσεις

Μονή Αββακούμ: Κατέθεσαν νέο υπόμνημα οι δικηγόροι - Θεωρούν «παντελώς άκυρες» την ανακριτική επιτροπή και διαδικασία

Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή του 43χρονου που «ξεψύχησε» στην άσφαλτο - Τι κατέδειξε

Στο νοσοκομείο οδηγός - Έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε στο κιγκλίδωμα

Χρήστος Μάστορας: Οι πρώτες φωτογραφίες στον ρόλο του Στέλιου ΚαζαντζίδηΑίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής (24/5) παρά την Κοινότητα Παραμάλι της Επαρχίας Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top