ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

ΕΚΤ: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

Αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, διατήρησε την Πέμπτη τα βασικά της επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, χωρίς να δώσει καμία ένδειξη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αρχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο χαλάρωσης της υφιστάμενης πολιτικής.

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4,00%, αντιστοίχως, αναφέρει η ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ τερμάτισε τον ταχύτερο κύκλο αύξησης των επιτοκίων της τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά ήταν ανένδοτη, ακόμη και σε μια συζήτηση, στο ενδεχόμενο αλλαγής της πολιτικής της, καθώς οι πιέσεις στις τιμές δεν έχουν ακόμη εξανεμιστεί πλήρως και πολλές μισθολογικές διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Οι επενδυτές, ωστόσο, στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ κάνει λάθος τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό και θα αναγκαστεί να κάνει στροφή, πραγματοποιώντας πέντε μειώσεις επιτοκίων, ξεκινώντας από τις αρχές της Άνοιξης.

Όμως η ΕΚΤ δεν έδωσε την Πέμπτη σήμα για μια τέτοια στροφή, επαναλαμβάνοντας ότι η διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο.

"Το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα στα οποία αν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλουν σημαντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου" για πληθωρισμό 2%, αναφέρει η ΕΚΤ.

"Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίζουν ότι τα επιτόκια πολιτικής του θα διαμορφώνονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί", προσθέτει η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της.

Η τράπεζα αναφέρει ότι οι τάσεις του πληθωρισμού "σε γενικές γραμμές" επιβεβαίωσαν την προηγούμενη εκτίμησή της, αφαιρώντας παράλληλα αναφορά που υπήρχε σε προηγούμενες δηλώσεις της για αυξημένες εγχώριες πιέσεις στις τιμές και ισχυρή αύξηση του κόστους εργασίας.

Επίσης, η ΕΚΤ αναφέρει επίσης ότι θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα οικονομικά δεδομένα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν δεσμεύεται για κάποια συγκεκριμένη πορεία πολιτικής και επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προσαρμόζει τα επιτόκια ανάλογα με τις ανάγκες.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», υπογραμμίζει.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ θα αναλύσει τις σκέψεις που οδήγησαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 14:45 ώρα κεντρικής Ευρώπης (15.45 ώρα Κύπρου).

Πηγή:ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας, από την ακριτική Αθηένου έστειλε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαιώνοντας ότι «παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να αποστρατευτούμε από την προσπάθεια για να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας και να την επανενώσουμε».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top