ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Βεβαιότητα εκφράζει η παθολογοανατόμος Δ.Καραγιάννη για στραγγαλισμό - Όλες οι λεπτομέρειες

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Βεβαιότητα εκφράζει η παθολογοανατόμος Δ.Καραγιάννη για στραγγαλισμό - Όλες οι λεπτομέρειες

Την θέση ότι ο θάνατος του Θανάση Νικολάου οφείλεται σε στραγγαλισμό, εξέφρασε η παθολογοανατόμος Δήμητρα Καραγιάννη, η οποία κλήθηκε ως μάρτυρας κατά τη σημερινή διαδικασία θανατικής ανάκρισης για τα αίτια θανάτου του 26χρονου εθνοφρουρού, τον Σεπτέμβριο του 2005.

Η παθολογοανατόμος, η οποία είχε εκπροσωπήσει την οικογένεια και διορίστηκε από την εισαγγελία Αθηνών ως ιατρικός πραγματογνώμονας, ενημέρωσε το δικαστήριο για τα καθήκοντα της, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παρουσίασε βιβλιογραφία, φωτογραφίες και κενά πλακίδια, πλακίδιο με ιστό και πλακίδιο με υοειδές οστό από μάθημα ανατομίας.

Κατατέθηκε δε ως τεκμήριο και ένα κλαδί, το οποίο η παθολογοανατόμος έκοψε στα δυο, για να εξηγήσει τι σημαίνει ανώμαλη παρυφή, όπως αυτή που εντοπίστηκε στο έλλειμμα στο αριστερό κέρας του υοειδούς οστού του Θανάση Νικολάου και η οποία, όπως εξήγησε, προκαλείται μόνο δια στραγγαλισμού ή απαγχονισμού.

Ερωτηθείσα σχετικά η Δήμητρα Καραγιάννη ανέφερε ότι ο καθηγητής Εμμανουήλ Αγαπητός (που κατέθεσε χθες) παρέλαβε στην παρουσία της το υοειδές οστό και διαβεβαίωσε ότι θα την ενημέρωνε για την από κοινού εξέτασή του, όπως προέβλεπε το σχετικό διάταγμα του επαρχιακού δικαστηρίου Λεμεσού. Πρόσθεσε ότι, μετά από κάποιες μέρες και αφού προσπαθούσε να επικοινωνήσει ανεπιτυχώς μαζί του, ο καθηγητής Αγαπητός την ενημέρωσε, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι ξεκίνησε τη διαδικασία εξέτασης, με την ίδια να ζητά εξηγήσεις και να ενημερώνει σχετικά τον τότε δικηγόρο της οικογένειας.

Σύμφωνα με την παθολογοανατόμο, σε ηλεκτρονικό μήνυμα της, κάλεσε τον καθηγητή Αγαπητό να δώσει εξηγήσεις για τον λόγο που την απέκλεισε από τη διαδικασία και ζήτησε όπως παραδοθούν τα πλακίδια, προειδοποιώντας με δικαστικά μέτρα και αντικατάσταση του.

Ανέφερε δε ότι, μετά από λίγες μέρες, ο καθηγητής Αγαπητός ζήτησε όπως η ίδια, μαζί με τους ιατροδικαστές Φίλιππο Κουτσάφτη και Σωκράτη Τσαντίρη, συνπαρατηρήσουν τις τομές του υοειδούς οστού στο πενταπλό μικροσκόπιο της αίθουσας μικροσκοπίων.

Συνολικά, εξήγησε η Δήμητρα Καραγιάννη, εξετάστηκαν 325 πλακίδια που όλα περιείχαν ιστό, ενώ υπέδειξε ότι προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι δεν ήταν αριθμημένα βάσει πρωτοκόλλου και πως, σε σχετική υπόδειξη της, ο καθηγητής Αγαπητός της είπε πως αυτό δεν χρειαζόταν να γίνει. Κατά την από κοινού παρατήρηση, συνέχισε, διαπιστώθηκε πως τα δύο κέρατα του υοειδούς οστού ήταν ανισομερή, με το αριστερό να παρουσιάζει έλλειμμα 3 χιλιοστών.

Κάτι τέτοιο, είπε ερωτηθείσα η κ. Καραγιάννη, δεν μπορεί να οφείλεται σε γενετική ανωμαλία, ενώ σημείωσε ότι η ανώμαλη παρυφή στο αριστερό κέρας υποδεικνύει «κλασική περίπτωση κάκωσης υοειδούς οστού», η οποία δεν μπορεί να προκληθεί μεταθανάτια, αφού σε τέτοια περίπτωση θα δημιουργείτο ομαλή παρυφή.

«Μόνο έτσι σπάει το κέρας του υοειδούς οστού, είτε με απαγχονισμό, είτε με στραγγαλισμό», ανέφερε και διάβασε την έκθεση της, όπου «καταλήγω περίτρανα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για στραγγαλισμό».

Παρουσιάζοντας φωτογραφίες στραγγαλισμού από βιβλιογραφία και φωτογραφίες από τη σορό του Θανάση Νικολάου, η κ. Καραγιάννη είπε πως φαίνεται να παρουσιάζει μελανιές στο λαιμό, ενώ σημείωσε ότι οι θλάσεις που εντοπίζονται και στην έκθεση του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, αποδεικνύουν τα περί στραγγαλισμού.

Σε σχέση με την επιστροφή 313 πλακιδίων και όχι 325, από τον καθηγητή Αγαπητό, η παθολογοανατόμος έκανε λόγο για «τακτικισμό» από πλευράς του «γιατί σκόπευε να αφαιρέσει, αλλιώς θα τα έστελνε στην Κύπρο όλα».

Πρόσθεσε δε ότι, μετά από τις σχετικές υποδείξεις, ο καθηγητής Αγαπητός επέστρεψε άλλα 37 πλακίδια που, όπως ο ίδιος ανέφερε, μετέφερε στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου του για ασφάλεια και επειδή ήταν κενά.

Η κ. Καραγιάννη δήλωσε ότι τα 37 πλακίδια που επιστράφηκαν ήταν διαφορετικά από αυτά που είχε εξετάσει, αφού δεν περιείχαν ούτε ιστό, ούτε υπολείμματα παραφίνης και εξέφρασε τη θέση ότι δεν ανήκουν στον Θανάση Νικολάου.

Κάλεσε δε το δικαστήριο να ζητήσει να μεταφερθούν ενώπιόν του όλα τα πλακίδια για να εξεταστούν, κάτι που ωστόσο δεν έγινε αποδεκτό.

Από πλευρά της δικηγόρου της Δημοκρατίας ζητήθηκε χρόνος για να αντεξετάσει την μάρτυρα, η οποία κλήθηκε από την Ελλάδα και μετά από διαβούλευση αποφασίστηκε όπως συνέχεια δοθεί στις 26 Φεβρουαρίου (09:00), ενώ στις 27 Φεβρουαρίου αναμένεται να καταθέσει την μαρτυρία του ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας.

Το δικαστήριο κάλεσε επίσης την πλευρά της οικογένειας να αγορεύσει στις 26 Φεβρουαρίου για το αίτημα της να καταθέσει την μαρτυρία της και η μητέρα του Θανάση, Ανδριάνα Νικολάου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός ποδηλάτης: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του άτυχου 43χρονου - Έτσι φαίνεται να έγινε το μοιραίο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Πως λειτουργεί - Ποιος ο ρόλος των Ευρωβουλευτών και πόσες έδρες έχει κάθε χώρα

Τριήμερο Κατακλυσμού: Θα ξεπεράσει το 80% η πληρότητα στα ξενοδοχεία – «Τίμησαν» τα πακέτα οι Κύπριοι – Πόσα πάει η διαμονή

Φουσκωμένος λογαριασμός ρεύματος: Τι να κάνεις εάν ο μετρητής δείχνει διαφορετική κατανάλωση

Δεύτερη σύλληψη για τα χάπια και άσπρη σκόνη που έφερε Κύπρο 31χρονη - Χειροπέδες σε 30χρονο

Συγκλονιστικό βίντεο του Δημήτρη Σταρόβα έναν μήνα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο - «Κάθε μέρα βελτιώνομαι»Εβδομάδα εσωτερικών ζυμώσεων για τα κόμματα του κέντρου - Αυξάνονται οι φωνές αμφισβήτησης των ηγεσιών

Εβδομάδα εσωτερικών ζυμώσεων για τα κόμματα του κέντρου - Αυξάνονται οι φωνές αμφισβήτησης των ηγεσιών

Ενώ διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, τα κόμματα του κέντρου τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες στις ευρωεκλογές, προσπαθούν να φιλτράρουν το αποτέλεσμα, κάνοντας τις δικές τους αναλύσεις για το τι πραγματικά έφταιξε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top