ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έντονες βροχοπτώσεις: Ζημιές άνω των 40% σε πατατοφυτείες – Πλημμύρισαν χωράφια - Δείτε φωτογραφίες

Έντονες βροχοπτώσεις: Ζημιές άνω των 40% σε πατατοφυτείες – Πλημμύρισαν χωράφια - Δείτε φωτογραφίες

Ζημιές που ξεπερνούν το 40% εκτιμάται ότι προκλήθηκαν στις πατατοφυτείες των Κοκκινοχωρίων εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών.

Ο εκπρόσωπος των πατατοπαραγωγών Ανδρέας Κάρυος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι σχεδόν όλες οι φυτείες των πρώιμων, μεσοπρώιμων και όψιμων πατατών έχουν πλημμυρίσει.

Σημείωσε, όμως, ότι θα πρέπει να περάσουν 10-15 μέρες, προκειμένου οι γεωργοί να μπορέσουν να μπουν στα χωράφια τους και να διαπιστώσουν σε πιο ποσοστό έφτασε το σάπισμα των πατατών.

Ανέφερε, ακόμα, ότι χωράφια με καλλιέργειες πατατών πλημμύρισαν σε όλες τις κοινότητες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, από την Ορμήδεια μέχρι και το Παραλίμνι.

«Ευτυχώς η καταστροφή στις πλημμυρισμένες περιοχές πατατοφυτειών, που αφορούν τις πρώιμες, τις μεσοπρώιμες και τις όψιμες, δεν είναι ολοκληρωτική, αλλά υπολογίζουμε ότι είναι πέραν του 40%.

Όταν υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα, ενημερώνουμε τους λειτουργούς του Τμήματος Γεωργίας, οι οποίοι επισκέπτονται τις περιοχές και βλέπουν το πρόβλημα που υπάρχει.

Ωστόσο, ανακοίνωση για δηλώσεις ζημιάς θα γίνει όταν οι λειτουργοί καταφέρουν να εισέλθουν στις πλημμυρισμένες πατατοφυτείες και διαπιστώσουν ότι η ζημιά ξεπερνά το 30%», επισήμανε ο κ.Κάρυος. Όπως ανακοινώθηκε, η Υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου θα επισκεφθεί το πρωί της Πέμπτης, συνοδευόμενη από εκπροσώπους αγροτικών οργανώσεων, πληγείσες φυτείες στο Αυγόρου για να επιθεωρήσει τις ζημιές.

Στο μεταξύ, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούσαν στην επαρχία Αμμοχώστου σχηματίστηκε ανεμοστρόβιλος στο Παραλίμνι και υδροστρόβιλος στη θαλάσσια περιοχή Βρυσούδια, στον Πρωταρά. Από τον ανεμοστρόβιλο καταστράφηκε ολοσχερώς ένα θερμοκήπιο με ντομάτες και αγγουράκια. Κομμάτια από το θερμοκήπιο εκτινάχθηκαν σε απόσταση πολλών μέτρων.

 

Το ευτύχημα ήταν ότι την ώρα που εκδηλώθηκε ο ανεμοστρόβιλος δεν υπήρχαν εργάτες στη περιοχή και ως εκ τούτου δεν υπήρξε οποιοσδήποτε τραυματισμός. Από τον ανεμοστρόβιλο καταστράφηκαν, επίσης, ορισμένες καλλιέργειες ντομάτας και αγγουριού που βρίσκονταν κοντά στο θερμοκήπιο, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε ηλιακούς θερμοσίφωνες και ντεπόζιτα νερού στο Παραλίμνι. Στη Λάρνακα, οι έντονες βροχοπτώσεις δεν προκάλεσαν ιδιαίτερα προβλήματα, αφού στους πλείστους δρόμους οι οχετοί όμβριων υδάτων κατάφεραν ν’ απορροφήσουν τις μεγάλες ποσότητες του νερού. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν χρειάστηκε να επέμβει.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top