ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η πρωτεΐνη που «δείχνει» την έκβαση της νόσου

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η πρωτεΐνη που «δείχνει» την έκβαση της νόσου

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού συστήματος που λειτουργεί ως προγνωστικός βιοδείκτης για την πορεία των ασθενών

Η Ku70, μια εξελικτικά συντηρημένη πρωτεΐνη που εμπλέκεται στην επιδιόρθωση του DNA και μεσολαβεί στην έμφυτη ανοσολογική απόκριση, μπορεί με τον κατάλληλο χειρισμό να συμβάλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με τον Δρ Abhimanu Pandey, επικεφαλής της ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, η Ku70 μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να «ανάψει» σαν διακόπτης φωτός χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό από διαθέσιμα σήμερα φάρμακα όπως το αντικαρκινικό dabrafenib (δαμπραφενίμπη).

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στο Science Advances.

Ένα σύστημα επιτήρησης

«Στην ενεργή της κατάσταση, η πρωτεΐνη δρα σαν ένα σύστημα επιτήρησης, εντοπίζοντας σημάδια κατεστραμμένου DNA στα κύτταρά μας» εξήγησε ο Δρ Pandey προσθέτοντας: «Το DNA είναι ο γενετικός κώδικας της ζωής. Το κατεστραμμένο DNA είναι σημάδι κινδύνου που μπορεί να μετατρέψει τα υγιή κύτταρα σε καρκινικά».

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η Ku70 μπορεί να “κατευνάσει” τα καρκινικά κύτταρα και να συμμαζέψει το κατεστραμμένο DNA. Η πρωτεΐνη εμποδίζει τα καρκινικά κύτταρα να εξελιχθούν σε πιο επιθετικά και να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα· ουσιαστικά τα απενεργοποιεί και τα διατηρεί σε κατάσταση αδράνειας» σημείωσε.

Ο ρόλος της Ku70 στον καρκίνο

Αναλύοντας στοιχεία από βάσεις δεδομένων και δικά τους πειράματα σε ποντίκια, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μειωμένη έκφραση και οι μεταλλάξεις του γονιδίου που κωδικοποιεί τον κυτοσολικό αισθητήρα DNA Ku70 σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου στον άνθρωπο, ενώ τα ποντίκια που στερούνται ενός αντιγράφου του γονιδίου που κωδικοποιεί την Ku70 είναι πιθανότερο να εμφανίσουν κολίτιδα, καρκίνο του παχέος εντέρου σχετιζόμενο με κολίτιδα και αυθόρμητο (αιφνίδιο) καρκίνο του εντέρου συγκριτικά με τα ποντίκια άγριου τύπου (χωρίς γενετικές μεταλλάξεις ή ελλείψεις).

Ο καθηγητής Si Ming Man, επίσης από το Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, δήλωσε ότι οι μελλοντικές μέθοδοι προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο του παχέος εντέρου θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον έλεγχο των επιπέδων της Ku70 σε προκαρκινικούς πολύποδες, ανώμαλες αναπτύξεις ιστού στο παχύ έντερο, πριν την εξαλλαγή των υγιών κυττάρων σε καρκινικά. «Η έρευνά μας δείχνει ότι το Ku70 είναι ένας καλός ανοσολογικός βιοδείκτης, που σημαίνει ότι μας βοηθά να προβλέψουμε ποιος θα τα πάει καλύτερα ή χειρότερα μετά τη διάγνωση καρκίνου» δήλωσε ο καθηγητής .

Επιπροσθέτως, τα ευρήματα να διευκολύνουν τον σχεδιασμό φαρμακευτικών ουσιών που να στοχεύουν σε στοιχεία του σηματοδοτικού μονοπατιού Ku70, βελτιώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα των θεραπειών σε άτομα με φλεγμονώδεις νόσους και καρκίνο.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Υπουργός Δικαιοσύνης από το συντονιστικό κέντρο - «Οριετήθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Φαρμακά»

Υπουργός Δικαιοσύνης από το συντονιστικό κέντρο - «Οριετήθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Φαρμακά»

Η πυρκαγιά στην περιοχή του Φαρμακά έχει οριοθετηθεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης, εκφράζοντας αισιοδοξία πως με την ενεργοποίηση των πτητικών μέσων με το πρώτο φως της ημέρας η πυρκαγιά θα τεθεί υπό έλεγχο μέχρι το μεσημέρι.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top