ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκαινιάστηκε ο πρώτος κρατικός ξενώνας υποστηρικτικής διαβίωσης

Εγκαινιάστηκε ο πρώτος κρατικός ξενώνας υποστηρικτικής διαβίωσης

Ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της αποϊδρυματοποίησης συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας κάνουν Υπουργείο Υγείας και Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) με την λειτουργία Ξενώνα Υποστηρικτικής Διαβίωσης χρόνιων ασθενών, στο Δήμο Λατσιών στη Λευκωσία.

Τα εγκαίνια του ξενώνα έγιναν την Πέμπτη το πρωί από τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Δαμιανό, τον Πρόεδρο του ΟΚΥπΥ, Μαρίνο Καλλή και την Διευθύντρια των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Άννα Παραδεισιώτου.

Σε ομιλία του ο Υπουργός Υγείας είπε ότι πρόκειται για ένα έργο, που προστίθεται στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προαγωγή του τομέα της υγείας, με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, με πλήρη σεβασμό στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Πρόσθεσε ότι «προσπάθειά μας μέσα από αυτό το έργο είναι η παροχή ενός ανθρώπινου και υποστηρικτικού περιβάλλοντος στα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας έτσι ώστε να αποκατασταθούν στην κοινότητα, σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματά τους».

Ο Υπουργός σημείωσε ότι ο Ξενώνας Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, λειτουργεί «αποκλειστικά για ασθενείς με προβλήματα ψυχικής υγείας οι οποίοι χρήζουν αποϊδρυματοποίησης από το Νοσοκομείο Αθαλάσσας και ενσωμάτωσής τους στην κοινότητα σε προστατευόμενους ή ημι-προστατευόμενους ξενώνες».

Πιο συγκεκριμένα, συνέχισε, «στον ξενώνα αυτό διαμένουν ασθενείς με χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας σε σταθερή κατάσταση, οι οποίοι βρίσκονταν στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν παρουσιάζουν επικινδυνότητα και δύναται να αποκατασταθούν στην κοινότητα».

Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, «ο χώρος τηρεί όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται για λειτουργία τέτοιων χώρων και στελεχώνεται με εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό ψυχικής υγείας ενώ καλύπτεται από Ψυχίατρο και Παθολόγο και σύντομα με Εργοθεραπευτή.

Πρόσθεσε ότι περιμετρικά του υπό ανάπτυξη χώρου έχει γίνει δεντροφύτευση ενώ προωθήθηκε και γενική αναβάθμιση και βελτίωση των όψεων της οικοδομής και του περιβάλλοντα χώρου, επιτυγχάνοντας ένα φιλόξενο και οικείο περιβάλλον για τους ασθενείς, μέσα στην κοινότητα.

Ο κ. Δαμιανός σημείωσε το γεγονός ότι «τόσο ο Δήμος Λατσιών όσο και η κοινότητα των Λατσιών έχει αγκαλιάσει με αγάπη την όλη προσπάθεια και ήδη τα αποτελέσματα αυτού του έργου είναι εμφανή και συμβάλλουν στην αποκατάσταση και την ενίσχυση της ψυχικής υγείας των ατόμων που διαμένουν στον χώρο».

Στη συνέχεια, συνεχάρη τον ΟΚΥπΥ και την Διεύθυνση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, για την πρωτοβουλία και υλοποίηση δημιουργίας του πρώτου Ξενώνα Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας καθώς και τις προσπάθειες οι οποίες γίνονται από τους εθελοντές.

Πρόσθεσε ότι η συνεργασία του κράτους, της κοινωνίας, των πολιτών και των εθελοντών είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίζονται προκλήσεις στον τομέα της υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας ευχαριστούμε θερμά τον Σύνδεσμο Προστασίας της Ψυχικής Υγείας, που έχει δωρίσει σημαντικό μέρος της επίπλωσης του ξενώνα και συνεργάζεται στενά με την Διεύθυνση Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Καταλήγοντας διαβεβαίωσε ότι «το Υπουργείο Υγείας, παραμένει αρωγός και συμπαραστάτης στις προσπάθειες για ανάπτυξη προγραμμάτων και δράσεων μέσω των οποίων προσφέρονται ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας στην κοινότητα».

Σε χαιρετισμό της η Διευθύντρια Ψυχικής Υγείας είπε ότι η νέα αυτή δομή μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην επανένταξη των ψυχικά ασθενών στην κοινωνία.

Πρόσθεσε ότι ο Ξενώνας Υποστηρικτικής Διαβίωσης είναι χωρητικότητας δέκα κλινών και στελεχώνεται από εξειδικευμένο σε θέματα ψυχικής υγείας προσωπικό, 24 ώρες το 24ωρο.

Η κ. Παραδεισιώτου είπε ότι στο κέντρο διαμένουν χρόνιοι ασθενείς του Νοσοκομείου Αθαλάσσας η κατάσταση της υγείας των οποίων κρίνεται ως σταθερή.

Ανέφερε ότι στο πλαίσιο λειτουργίας του ξενώνα θα εκπονηθούν προγράμματα που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ψυχικά πασχόντων.

Η Διευθύντρια Ψυχικής Υγείας σημείωσε τις ολέθριες συνέπειες που βιώνουν τα άτομα αυτά εξαιτίας του κοινωνικού αποκλεισμού και του στιγματισμού τους λόγω της φύσης της ασθένειάς τους.

Καταλήγοντας είπε ότι προωθούνται δράσεις με στόχο την απομυθοποίηση των ψυχικά νοσούντων και την όσο το δυνατόν ομαλότερη επανένταξή τους στην κοινωνία.

Μετά την τέλεση των εγκαινίων ακολούθησε ξενάγηση στο χώρο. Η τελετή των εγκαινίων άρχισε με αγιασμό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αποκάλυψη: Ποιοι αποφάσισαν το «μπάζωμα στα Τέμπη» - Η άγνωστη σύσκεψη

Βροχές και καταιγίδα στο... μενού - Ποιες περιοχές επηρεάζονται και πότε

Μέχρι ποια ηλικία λαμβάνουν επίδομα τέκνου για αγόρια και μέχρι ποια για κορίτσια; Τι ισχύει για ΑμεΑ;

Έφοδοι, παρακολουθήσεις, κατασχέσεις, όπλα και ναρκωτικά – Οι «διαταράξεις» της νύχτας και το οργανωμένο έγκλημα

Ιλάειρα Ζήση: Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο η εγκυμονούσα σύζυγος του Μαυρίκιου ΜαυρικίουΕυρωεκλογές: Τελικές αναμετρήσεις - Αλλάζει η κομματική σκακιέρα - Η αποκαθήλωση του ΔΗΚΟ

Ευρωεκλογές: Τελικές αναμετρήσεις - Αλλάζει η κομματική σκακιέρα - Η αποκαθήλωση του ΔΗΚΟ

Με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το θέμα της πρωτιάς ανάμεσα σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα κόψει πρώτο το νήμα την νύχτα της 9ης Ιουνίου. Στην πορεία, τα πράγματα άλλαξαν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top