ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Νεοφύτου: Η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο εξέχουσας σημασίας για Κύπρο

Α. Νεοφύτου: Η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο εξέχουσας σημασίας για Κύπρο

Η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο είναι εξέχουσας σημασίας για την Κύπρο, καθώς η δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος είναι εφικτή μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, δήλωσε χθες ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση Αβέρωφ Νεοφύτου κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Ακρόασης 2024, με τίτλο «Τερματισμός των συγκρούσεων: Προτάσεις για ένα ειρηνικό μέλλον», στην οποία συμμετέχει.

Σε συζήτηση με θέμα «Το Δίκαιο της ισχύος Vs Η ισχύς του Δικαίου» ο κ. Νεοφύτου επισήμανε ότι σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, όπου υπερισχύουν τα ανταγωνιστικά συμφέροντα και η επίδειξη ισχύος, επιβάλλεται να εξευρεθούν τρόποι, τόσο για την ενίσχυση της διεθνούς τάξης στη βάση κανόνων όσο και για την τήρηση των αρχών του διεθνούς δικαίου. Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, όλες οι χώρες καλούνται σήμερα να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στην πολυμέρεια και στα θεσμικά όργανα που την υποστηρίζουν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών, της προσήλωσης στο διεθνές δίκαιο και της δέσμευσης για ειρηνική επίλυση συγκρούσεων. Η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, τόνισε ο κ. Νεοφύτου, είναι εξέχουσας σημασίας για την Κύπρο, καθώς η δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος είναι εφικτή μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Μόνο ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου μπορεί να διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού και να απαλλάξει τη χώρα από στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο των κοινοβουλίων στην προάσπιση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς τάξης επί τη βάσει κανόνων, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε την αρμοδιότητα των κοινοβουλίων να επικυρώνουν και να επιτηρούν την εφαρμογή διεθνών συνθηκών και να διασφαλίζουν την ευθυγράμμιση της εθνικής νομοθεσίας με διεθνείς κανόνες, καθώς και την πρόσθετη αξία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας μέσω της προώθησης της διεθνούς συνεργασίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του ΡαϊσίΙράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Εντοπίστηκε η σορός του προέδρου του Ιράν, Εμπραίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν αλλά και των υπόλοιπων επιβαινόντων στο ελικόπτερο Bell 212 που συνετρίβη την Κυριακή (19/5).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top