ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σ. Ορφανίδου: Η εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϋπόθεση για διεύρυνση

Σ. Ορφανίδου: Η εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϋπόθεση για διεύρυνση

Η εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή διεύρυνση, ανέφερε η βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Σάββια Ορφανίδου, που συμμετείχε στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, η οποία συνδιοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την τρέχουσα βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.

«Ο προϋπολογισμός της ΕΕ αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αντικατοπτρίζοντας τις φιλόδοξες προτεραιότητες και στόχους της Ένωσης. Η διεύρυνση αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο εξωστρέφειας και στρατηγικής επένδυσης της Ένωσης στην οικονομική εξυγίανση, στον εκδημοκρατισμό και στην εδραίωση των θεμελιωδών αρχών και αξιών της στις υποψήφιες για ένταξη χώρες", ανέφερε η βουλευτής.

Πέρα από την εφαρμογή των οικονομικών κριτηρίων της διεύρυνσης, η βουλευτής επεσήμανε την ανάγκη πλήρους ευθυγράμμισης όλων των υποψηφίων για ένταξη χωρών με τις προτεραιότητες της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης, καθώς επίσης και με τις κυρώσεις και περιοριστικά μέτρα εναντίον τρίτων κρατών.

"Δεν πρέπει ωστόσο να παραγνωρίζεται ότι η εμβάθυνση της Ένωσης είναι εξίσου σημαντική, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή διεύρυνση", ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων και των ρυθμιστικών πλαισίων της Ένωσης είναι καταλυτικής σημασίας, προκειμένου η διεύρυνση να επιτευχθεί ομαλά χωρίς κλυδωνισμούς και να αποβεί προς αμοιβαίο όφελος τόσο των υφιστάμενων όσο και των νέων μελών χωρίς τη διακύβευση της προόδου και της ευημερίας των Ευρωπαίων πολιτών στο σύνολό τους.

Εκτιμάται ότι η διεύρυνση θα αυξήσει τη ζήτηση νέων ιδίων πόρων για την κάλυψη των πρόσθετων δαπανών της Ένωσης, ειδικότερα όσον αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Πολιτική Συνοχής, σημείωσε, αναφέροντας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η τρέχουσα συγκυρία για τη διαπραγμάτευση νέων κανόνων για την Πολιτική Συνοχής, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2028-2034), προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι υφιστάμενες περιφέρειες της Ευρώπης δε θα πληγούν, "να αποφευχθεί δηλαδή ενδεχόμενη μείωση της χρηματοδοτικής στήριξης των υφιστάμενων κρατών ενόψει της ένταξης νέων κρατών μελών", είπε.

Καταληκτικά, ανέφερε ότι απαιτείται "περισσότερη Ευρώπη, ενότητα, κοινό όραμα και ισχυρή πολιτική βούληση" ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε η Ένωση να ολοκληρώσει έγκαιρα όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. "Ας είμαστε ειλικρινείς, ο κοινοτικός προϋπολογισμός πρέπει να αυξηθεί πολύ περισσότερο από το υφιστάμενο επίπεδο του 1% του κοινοτικού ΑΕΠ. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν ικανή την Ένωση να ανταποκριθεί με επάρκεια στην προοπτική της διεύρυνσης, στις αναδυόμενες προκλήσεις, στην αποπληρωμή του χρέους της στο πλαίσιο του προγράμματος NGEU και στην υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων της υπό το φως της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού".

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευναςΥποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top