ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γεραπετρίτης: «Να αξιοποιηθεί η ευκαιρία» - Συζήτησε το Κυπριακό με ΓΓ ΗΕ

 Γεραπετρίτης: «Να αξιοποιηθεί η ευκαιρία» - Συζήτησε το Κυπριακό με ΓΓ ΗΕ

Η ευκαιρία που δίνεται στο Κυπριακό μετά τον διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ πρέπει να αξιοποιηθεί από τις δύο πλευρές, είπε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι συζήτησε για το θέμα της Κύπρου με τον ΓΓ του ΟΗΕ. "Η ευκαιρία, η οποία δίδεται για να υπάρξει συζήτηση για το Κυπριακό ζήτημα μεταξύ της Κύπρου και της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι σημαντική. Με την προσωπική παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα έχει ορισθεί η Προσωπική Απεσταλμένη, η οποία έχει την εντολή να προχωρήσει σε συζητήσεις. Παραμένουμε αυστηρά προσηλωμένοι στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Η ευκαιρία, η οποία δίδεται θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τις πλευρές, να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου", ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, "έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό ζήτημα".

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε, εξάλλου, ότι η συζήτηση με τον κ. Γκουτέρες ήταν "εξαιρετική", καθώς αντάλλαξαν ιδέες για όλα τα φλέγοντα ζητήματα, "για τις μεγάλες κρίσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη παγκοσμίως". Όπως είπε, η Ελλάδα, προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στην εξωτερική πολιτική αρχών και κανόνων, είναι στη διάθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και αυτό είναι κάτι "που εκτιμά ο Γενικός Γραμματέας και πάντοτε προσβλέπει στη συνεργασία μας".

Ο Έλληνας Υπουργός σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία στάσιμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, την Αϊτή, την Υποσαχάρια Αφρική. "Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να επιτελέσει. Θα πρέπει να δούμε ενδεχομένως τη διαδικασία, με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι γρήγορες, αποτελεσματικές. Να δίνουν την αναγκαία πεποίθηση ακεραιότητας, αλλά και λογοδοσίας για όσους υποπίπτουν σε αδικήματα που αφορούν το Διεθνές Δίκαιο", ανέφερε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο τηςΚυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top