Σε «απελπισία» οι ξενοδόχοι - Χαμηλότερες από το 2023 οι πληρότητες το πρώτο τετράμηνο του 2024

Σε «απελπισία» οι ξενοδόχοι - Χαμηλότερες από το 2023 οι πληρότητες το πρώτο τετράμηνο του 2024

Το πρώτο τετράμηνο του 2024 στα ξενοδοχεία της Πάφου οι πληρότητες κυμαίνονται πιο χαμηλά σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Εβελίνα Κωμοδρόμου, η οποία ανέφερε πως τα τεκταινόμενα στο πολιτικό σκηνικό κάνουν τον κόσμο πιο συγκρατημένο.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κ. Κωμοδρόμου σημείωσε πως σ’ αυτό συνέβαλε η εμπόλεμη κατάσταση στο Ισραήλ, και πως μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 η αγορά του Ισραήλ στην επαρχία Πάφου είχε σημειώσει σημαντική αύξηση.

Επίσης, συνέχισε, ανασταλτικός παράγοντας είναι και το γεγονός ότι το Πάσχα των Καθολικών φέτος είναι πολύ πιο νωρίς, με αποτέλεσμα αυτό να ενθαρρύνει κάποιους να επιλέξουν άλλους προορισμούς όπως είναι η Τουρκία και η Ισπανία.

Η κ. Κωμοδρόμου επεσήμανε επίσης πως η στασιμότητα στην αγορά αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαϊου, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να υπάρξει μια καλή δυναμική από την αγγλική αγορά. Η κ. Κωμοδρόμου εκτίμησε πως λόγω αυτής της στασιμότητας το πρώτο τετράμηνο του 2024 η χρονιά ίσως να μην κυμανθεί στα επιθυμητά επίπεδα.

Ερωτηθείσα σχετικά ανέφερε πως το 60% των ξενοδοχείων περίπου παραμένουν εκτός λειτουργίας αυτή την περίοδο στην επαρχία Πάφου. Πρόσθεσε πως αυτά που παραμένουν σε λειτουργία καταγράφουν πληρότητες της τάξης του 50% ή του 60% ή και του 70% με το τίμημα μιας χαμηλής ανταγωνιστικής τιμής.

Πρόσθεσε πως ανταγωνιστές αυτή την περίοδο της Κύπρου είναι η Τουρκία και η Αίγυπτος προορισμοί δηλαδή με πιο χαμηλό βιωτικό επίπεδο. Επίσης είπε πως στην γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου αναμένεται να παρατηρηθεί μεγάλη επισκεψιμότητα από την κυπριακή αγορά στα ξενοδοχεία της επαρχίας Πάφου.

Η κ. Κωμοδρόμου σημείωσε ακόμη πως έχει αλλάξει το προφίλ των πελατών, σημειώνοντας πως τουρίστες από Κροατία, Αυστρία, Ιταλία, Πολωνία και Γερμανία επιλέγουν την επαρχία Πάφου για διακοπές. Σημείωσε πως οι νέες πτήσεις στο αεροδρόμιο Πάφου έφεραν στην επαρχία ένα άλλο προφίλ πελατών.

Είπε ακόμη πως λόγω της νομοθεσίας που έχει ενθαρρύνει τα Airbnb και άλλα καταλύματα που έχουν αδειοδοτηθεί αυτό το διάστημα υπάρχει το προφίλ του τουρίστα που επιλέγει να διαμείνει σ’αυτού του είδους τα καταλύματα.

Παρατήρησε ακόμη πως σημειώνεται μεγάλη αύξηση των καταλυμάτων είτε μη αδειούχων είτε αδειούχων.

Ερωτηθείσα για τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ξενοδόχοι η κ. Κωμοδρόμου ανέφερε πως το εργατικό δυναμικό αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο απασχολεί όχι μόνο την Κύπρο αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

Σίγουρα είπε, η Κυβέρνηση έχει αλλάξει την τακτική όσον αφορά την εργοδότηση από τρίτες χώρες, σημειώνοντας πως έχουν γίνει συναντήσεις στο αρμόδιο Υπουργείο και πως υπάρχει κατανόηση και προβληματισμός. Για αυτό συνέχισε, «έχουμε εφαρμόσει και νέες διαδικασίες όσον αφορά την επίσπευση των διαδικασιών των αιτήσεων από τρίτες χώρες».

Φέτος συνέχισε, ξεκίνησαν οι διαδικασίες πολύ πιο νωρίς για την εργοδότηση αυτών των ατόμων παρότι υπάρχουν ακόμη κάποιες καθυστερήσεις. Η κ. Κωμοδρόμου ανέφερε πως πρέπει να ενισχυθεί ο χώρος εργασίας των ξενοδοχείων, αφού κάποιοι Κύπριοι έχουν εγκαταλείψει τη ξενοδοχειακή βιομηχανία, αλλά και κάποιοι ξένοι που εργάζονταν στην Κύπρο έχουν φύγει.

Ακολούθως, αναφέρθηκε και στα έργα που διεξάγονται στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου λέγοντας πως η καθυστέρηση τους προβληματίζει τους ξενοδόχους της Πάφου και αναφέροντας πως αυτά πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα.

Υπάρχει δυστυχώς μεγάλη ταλαιπωρία των τουριστών και αυτό αντικατοπτρίζεται στα σχόλια σε ιστοσελίδες και διάφορα φόρουμς. Το κέντρο της Πάφου έχει γίνει πανέμορφο ωστόσο τα έργα στην τουριστική περιοχή έχουν καθυστερήσει πολύ, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

LIVE: Η μάχη ξεκινά - Ποια σενάρια εξετάζει ο Τραμπ για την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο - Επίθεση του Ιράν με δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους, το Ισραήλ βομβαρδίζει τομέα της Τεχεράνης

LIVE: Η μάχη ξεκινά - Ποια σενάρια εξετάζει ο Τραμπ για την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο - Επίθεση του Ιράν με δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους, το Ισραήλ βομβαρδίζει τομέα της Τεχεράνης

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες «αδειάζουν» Νετανιάχου – Τραμπ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σε κοινή δήλωση των G7 αναφέρεται ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και γίνεται λόγος για «ανάγκη αποκλιμάκωσης». Την ίδια στιγμή όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ΗΠΑ καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε εσπευσμένα από τον Καναδά που γινόταν η Σύνοδος των G7 για να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον εξαιτίας των «εξελίξεων στη Μέση Ανατολή», ενώ αυξάνονται οι φόβοι από τις δηλώσεις του για εκκένωση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει ζωντανά όλες τις εξελίξεις.

BEST OF TOTHEMAONLINE