ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερτουγρούλογλου: Η Τουρκία να αποφασίσει για το Κυπριακό

 Ερτουγρούλογλου: Η Τουρκία να αποφασίσει για το Κυπριακό

Να αποφασίσει τι θα γίνει στο Κυπριακό κάλεσε την Τουρκία ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, απαντώντας στις ερωτήσεις δημοσιογράφου της τουρκικής εφημερίδας Ekonomim (ekonomim.com) στο περιθώριο συνεδρίου στο Ίδρυμα Έρευνας Οικονομικής Πολιτικής της Τουρκάις (TEPAV) στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τ/κ ιστοσελίδες αναφέρουν ότι ο κ. Ερτουγρούλογλου απάντησε στην ερώτηση αν η πιθανή λύση στην Κύπρο θα είναι δύο ανεξάρτητα κράτη ή μια χαλαρή συνομοσπονδία δύο κρατών λέγοντας: «Άλλο πράγμα είναι να αναγνωρίζεις τον τουρκοκυπριακό λαό ως κυρίαρχο λαό και άλλο πράγμα να αναγνωρίζεις την τδβκ».

Στο θέμα της λύσης, ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ότι δεν θα κάνει κανένα «βήμα που θα βλάψει τα συμφέροντα της μητέρας πατρίδας Τουρκίας» και κάλεσε την Άγκυρα να «αποφασίσει τι θα γίνει» υποστηρίζοντας ότι «όλο το παιχνίδι που παίζεται στη διεθνή σκηνή είναι να αποσπάσουν τον τουρκοκυπριακό λαό από τη μητέρα πατρίδα και να τον αφήσουν υπό ελληνοκυπριακή κυριαρχία».

Για πρώτη φορά ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου εξέφρασε απογοήτευση για τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, όπου το ψευδοκράτος έγινε αποδεκτό με την «συνταγματική του ονομασία» - όπως είπε – αλλά «καμία από τις χώρες που υπέγραψαν το εν λόγω ψήφισμα (σσ: αποδοχής του ψευδοκράτους ως μέλους) δεν αναγνώρισε την τδβκ. Η τδβκ δεν προσκλήθηκε καν στη σύνοδο κορυφής στο Καζακστάν».

Επανέλαβε τη θέση του για χωριστή έγκριση από την τ/κ πλευρά της λειτουργίας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, λέγοντας ότι «οι μεγαλύτερες ζημιές που υπέστησαν οι Τουρκοκύπριοι στο νησί κατά την περίοδο των συγκρούσεων ήταν στις περιοχές όπου είχε σταθμεύσει η Δύναμη του ΟΗΕ. Οι στρατιώτες του ΟΗΕ δεν κούνησαν ούτε το δαχτυλάκι τους, όταν οι Τουρκοκύπριοι σκοτώνονταν». Επιπλέον, πρόσθεσε, το 40% της χρηματοδότησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ γίνεται από τους Ελληνοκύπριους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top