ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαββίδης: «Η εμπειρία του ενωσιακού δικαστή για ανταγωνισμό οδηγεί σε βέλτιστες λύσεις»

Σαββίδης: «Η εμπειρία του ενωσιακού δικαστή για ανταγωνισμό οδηγεί σε βέλτιστες λύσεις»

Η εμπειρία του ενωσιακού δικαστή αναντίλεκτα μπορεί να μας καθοδηγήσει σε ορθές πρακτικές και στην υιοθέτηση βέλτιστων λύσεων, ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης σε χαιρετισμό σε διάλεξη με θέμα «Δικαστικός έλεγχος και διαδικαστικά ζητήματα στο δίκαιο του ανταγωνισμού μέσα από τις αποφάσεις των δικαστηρίων της ΕΕ».

Στη διάλεξη που οργάνωσε η Ακαδημία της Νομικής Υπηρεσίας για λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας και λειτουργούς του δημοσίου, κύρια ομιλήτρια ήταν η δικαστής στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ‘Αννα Μαρκουλλή.

Το Γενικό Δικαστήριο είναι αρμόδιο για την επίλυση ευθείων προσφυγών κατά πράξεων των θεσμικών οργάνων της Ένωσης και ασκεί τον δικαστικό έλεγχο των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα του ανταγωνισμού, στη βάση των προσφυγών που ασκούνται από τις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις.

Ο κ. Σαββίδης επεσήμανε ότι το θέμα προσελκύει το αυξανόμενο ενδιαφέρον του νομικού κόσμου, όχι μόνο γιατί αναγνωρίζεται η χρησιμότητα των απαγορευτικών κανόνων του δικαίου του ανταγωνισμού για τη διασφάλιση της οικονομικής ελευθερίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγορά, αλλά κυρίως γιατί έχει γίνει αντιληπτό ότι η διασφάλιση συνθηκών υγειούς ανταγωνισμού, διασφαλίζει ουσιαστικά το δημόσιο συμφέρον που συναρτάται με την προστασία και ευημερία των καταναλωτών.

Ο Εισαγγελέας σημείωσε ότι ο έλεγχος των αποφάσεων της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού από τα Δικαστήρια και κατ’ επέκταση η ερμηνεία του δικαίου του ανταγωνισμού, θέτει τον δικαστή αντιμέτωπο με σταθμίσεις οικονομικής φύσης και ζητήματα τεχνικών γνώσεων, φέροντας στο προσκήνιο τον προβληματισμό ως προς την ένταση και έκταση του ασκούμενου δικαστικού ελέγχου.

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, ζητήματα όπως το δικαίωμα πρόσβασης στον φάκελο, τα δικαιώματα άμυνας των επιχειρήσεων με προεξέχον το δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης, η τήρηση της αρχής «ne bis in idem», αποτελούν αναγκαίες συνιστώσες ενός ευνομούμενου συστήματος που διασφαλίζει την προστασία των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων που στις πλείστες των περιπτώσεων διακυβεύονται και τα οποία καλείται ο εθνικός δικαστής να σταθμίσει.

Ο ΓΕ σημείωσε ότι νομολογία των Δικαστηρίων της Ένωσης είναι για την εθνική Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, το μέσο από το οποίο μπορεί να αντληθεί ο ενδεδειγμένος τρόπος χειρισμού των ζητημάτων αυτών, ο οποίος διασφαλίζει τα δικαιώματα άμυνας των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων στις διαδικασίες ενώπιον της Επιτροπής.

Ο Εισαγγελέας αναφέρθηκε στη σημασία της σημερινής διάλεξης και στην επιμόρφωση των συμμετεχόντων λειτουργών της ΝΥ και των λειτουργών του δημοσίου, με στόχο την ενίσχυση και αναβάθμιση του νομικού πολιτισμού, σε ζητήματα που επηρεάζουν με ουσιαστικό τρόπο τη λειτουργία της αγοράς, έχοντας αντίκτυπο στην ίδια την οικονομία και επηρεάζοντας τελικώς τον καταναλωτή, ο οποίος ωφελείται κατ’ αρχήν, και προστατεύεται μέσω της ύπαρξης ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Μονή Αββακούμ: Τα έγγραφα που επιδόθηκαν στις εκκλησιαστικές αρχές και τα αιτήματα των δικηγόρων των μοναχών

Μονή Αββακούμ: Τα έγγραφα που επιδόθηκαν στις εκκλησιαστικές αρχές και τα αιτήματα των δικηγόρων των μοναχών

Συνέχεια στις εξελίξεις με την υπόθεση της Μονής Αββακούμ, καθώς σήμερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο δικηγόρος των μοναχών, Δρ. Αναστάσιος Βαβούσκος δόθηκαν συγκεκριμένα έγγραφα στις αρμόδιες εκκλησιαστικές αρχές 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top