ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απογειώθηκαν οι πωλήσεις ακινήτων το 2023 – Η πόλη που κρατά τα σκήπτρα – Τι δείχνουν τα ποσοστά αύξησης σε κάθε περιοχή

Απογειώθηκαν οι πωλήσεις ακινήτων το 2023 – Η πόλη που κρατά τα σκήπτρα – Τι δείχνουν τα ποσοστά αύξησης σε κάθε περιοχή

Απογειώθηκαν οι πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο το 2023, ξεπερνώντας τις πωλήσεις του 2022 σε όλες τις επαρχίες.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Κύπρου, Ανδρέας Καουρής, ανέφερε σε δηλώσεις του στο ThemaOnline ότι «το 2023 έκλεισε ανοδικά, ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές»

«Όλη η χρονιά είχε αύξηση γύρω στο 16%, ενώ τον τελευταίο μήνα δημιουργήθηκε κάμψη η οποία έχει να κάνει με τον πόλεμο στο Ισραήλ αλλά και με τις επιθέσεις των Χούθι», εξήγησε.

Πωλήσεις ανά επαρχία 2022-2023

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κύριου Καουρή, «οι πωλήσεις του 2023 σε σύγκριση με το 2022 είναι ξεκάθαρα αυξημένες με τον πιο δυνατό μήνα να ήταν ο Μάιος, που σχεδόν ήταν διπλάσιες οι πωλήσεις»

Συγκεκριμένα, «το 2022 οι πωλήσεις ήταν γύρω στις 1,300 ενώ την περσινή χρονιά άγγιξαν τις 1,550», σημείωσε.

Όσο αφορά τον συνολικό αριθμό πωλήσεων, το 2023 ήταν 15,567, ενώ το 2022 ήταν 13,409, ενώ η συνολική άνοδος ήταν στο 16%. Να σημειωθεί ότι τον τελευταίο μήνα του 2023 παρατηρήθηκε πως η αύξηση ήταν μόλις 2%.

Ο κύριος Καουρής μεταξύ άλλων τόνισε πώς «αυξάνεται συνεχώς και το κόστος των εισαγόμενων προϊόντων που έρχονται και αναμένεται να ανέβουν κι άλλο»

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Προέδρου του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Κύπρου, η Λεμεσός συνεχίζει να κρατά γερά τα ηνία στις πωλήσεις ακινήτων, ενώ μετά ακολουθούν η Πάφος, η Λάρνακα και η Λευκωσία, οι οποίες καταγράφουν αξιοσημείωτη άνοδο σε σχέση με πέρσι.

«Για τη Λεμεσό οι πωλήσεις το 2023 ήταν κοντά στο 32,7% και αριθμητικά ήταν 5,092 σε σχέση με 4,665 που ήταν το 2022, άρα είχαν μία αύξηση 9%»

Ακολουθεί η Πάφος με 3,373 πωλήσεις και με ποσοστό 21,6% αύξηση σε σχέση με το 2022.

Μετά έρχεται η Λάρνακα με 3,185 πωλήσεις και 20,4% αύξηση σε σχέση με το 2022, ενώ τέταρτη έρχεται η Λευκωσία με 3, 105 πωλήσεις και αύξηση 19,9%.

Ο κύριος Καουρής τόνισε ότι «η Λεμεσός ήταν πρώτη στις πωλήσεις αλλά η αύξηση της ήταν μόλις 9%, ενώ οι άλλες πόλεις είδαν περισσότερη αύξηση»

«Αυτό δείχνει ότι υπάρχει η τάση να επιλέγουν πόλεις εκτός της Λεμεσού. Ξεκίνησαν να αναζητούν ακίνητα στην Πάφο και μετά στη Λάρνακα όταν θέλουν παραθαλάσσιες περιοχές. Οι παράλιες πόλεις άρχισαν να πιάνουν πελατολόγιο από τη Λεμεσό, η οποία πλέον θεωρείται αρκετά κορεσμένη», πρόσθεσε.

Προβλέψεις για το 2024

Καταλήγοντας, ο κύριος Καουρής επισήμανε ότι «ήδη από τον Δεκέμβρη του 2023 φαίνεται μία μείωση της τάσης των πωλήσεων. Ο Γενάρης και ο Φλεβάρης τώρα, που είναι οι πρώτοι μήνες του 2024 έχουν θέμα. Δεν θα είναι όπως πέρσι τα πράγματα»

«Πιστεύω ότι θα κρατηθεί ίσως η αγορά κοντά στα περσινά αλλά φαίνεται ότι θα είναι λίγο πιο κάτω οι πωλήσεις και αυτό οφείλεται στην εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή που συνεχίζει», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παππούς Χρύσανθος: Συγκινητικά τα λόγια της συζύγου του - «Αναστήθηκε ο Χριστός, αναστηθήκαμε κι εμείς»

ΕΔΕΚ: Σε ανοδική πορεία η συσπείρωση - Η 6η έδρα - Φαβορί ο Ανδρέας Αποστόλου

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Κόκοτας άνοιξε τα μάτια του – Δεν έχει πια μηχανική υποστήριξη



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top