ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απογειώθηκαν οι πωλήσεις ακινήτων το 2023 – Η πόλη που κρατά τα σκήπτρα – Τι δείχνουν τα ποσοστά αύξησης σε κάθε περιοχή

Απογειώθηκαν οι πωλήσεις ακινήτων το 2023 – Η πόλη που κρατά τα σκήπτρα – Τι δείχνουν τα ποσοστά αύξησης σε κάθε περιοχή

Απογειώθηκαν οι πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο το 2023, ξεπερνώντας τις πωλήσεις του 2022 σε όλες τις επαρχίες.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Κύπρου, Ανδρέας Καουρής, ανέφερε σε δηλώσεις του στο ThemaOnline ότι «το 2023 έκλεισε ανοδικά, ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές»

«Όλη η χρονιά είχε αύξηση γύρω στο 16%, ενώ τον τελευταίο μήνα δημιουργήθηκε κάμψη η οποία έχει να κάνει με τον πόλεμο στο Ισραήλ αλλά και με τις επιθέσεις των Χούθι», εξήγησε.

Πωλήσεις ανά επαρχία 2022-2023

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κύριου Καουρή, «οι πωλήσεις του 2023 σε σύγκριση με το 2022 είναι ξεκάθαρα αυξημένες με τον πιο δυνατό μήνα να ήταν ο Μάιος, που σχεδόν ήταν διπλάσιες οι πωλήσεις»

Συγκεκριμένα, «το 2022 οι πωλήσεις ήταν γύρω στις 1,300 ενώ την περσινή χρονιά άγγιξαν τις 1,550», σημείωσε.

Όσο αφορά τον συνολικό αριθμό πωλήσεων, το 2023 ήταν 15,567, ενώ το 2022 ήταν 13,409, ενώ η συνολική άνοδος ήταν στο 16%. Να σημειωθεί ότι τον τελευταίο μήνα του 2023 παρατηρήθηκε πως η αύξηση ήταν μόλις 2%.

Ο κύριος Καουρής μεταξύ άλλων τόνισε πώς «αυξάνεται συνεχώς και το κόστος των εισαγόμενων προϊόντων που έρχονται και αναμένεται να ανέβουν κι άλλο»

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Προέδρου του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Κύπρου, η Λεμεσός συνεχίζει να κρατά γερά τα ηνία στις πωλήσεις ακινήτων, ενώ μετά ακολουθούν η Πάφος, η Λάρνακα και η Λευκωσία, οι οποίες καταγράφουν αξιοσημείωτη άνοδο σε σχέση με πέρσι.

«Για τη Λεμεσό οι πωλήσεις το 2023 ήταν κοντά στο 32,7% και αριθμητικά ήταν 5,092 σε σχέση με 4,665 που ήταν το 2022, άρα είχαν μία αύξηση 9%»

Ακολουθεί η Πάφος με 3,373 πωλήσεις και με ποσοστό 21,6% αύξηση σε σχέση με το 2022.

Μετά έρχεται η Λάρνακα με 3,185 πωλήσεις και 20,4% αύξηση σε σχέση με το 2022, ενώ τέταρτη έρχεται η Λευκωσία με 3, 105 πωλήσεις και αύξηση 19,9%.

Ο κύριος Καουρής τόνισε ότι «η Λεμεσός ήταν πρώτη στις πωλήσεις αλλά η αύξηση της ήταν μόλις 9%, ενώ οι άλλες πόλεις είδαν περισσότερη αύξηση»

«Αυτό δείχνει ότι υπάρχει η τάση να επιλέγουν πόλεις εκτός της Λεμεσού. Ξεκίνησαν να αναζητούν ακίνητα στην Πάφο και μετά στη Λάρνακα όταν θέλουν παραθαλάσσιες περιοχές. Οι παράλιες πόλεις άρχισαν να πιάνουν πελατολόγιο από τη Λεμεσό, η οποία πλέον θεωρείται αρκετά κορεσμένη», πρόσθεσε.

Προβλέψεις για το 2024

Καταλήγοντας, ο κύριος Καουρής επισήμανε ότι «ήδη από τον Δεκέμβρη του 2023 φαίνεται μία μείωση της τάσης των πωλήσεων. Ο Γενάρης και ο Φλεβάρης τώρα, που είναι οι πρώτοι μήνες του 2024 έχουν θέμα. Δεν θα είναι όπως πέρσι τα πράγματα»

«Πιστεύω ότι θα κρατηθεί ίσως η αγορά κοντά στα περσινά αλλά φαίνεται ότι θα είναι λίγο πιο κάτω οι πωλήσεις και αυτό οφείλεται στην εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή που συνεχίζει», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεβαίνει η θερμοκρασία και... φέρνει μαζί της σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί η περιοχή μας - Ποια σενάρια επεξεργάζεται η Κυβέρνηση

Πόλος έλξης η Κύπρος αλλά…μειώθηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό - Οι μεγαλύτερες αγορές και τα ποσά που ξόδεψαν

Έχεις φάρμακα που θες να πετάξεις; Θα μπορείς σε κάδους στα φαρμακεία - Ποια θα εξαιρούνταιLIVE: Ολοκληρώθηκε το ΣΑ του ΟΗΕ – Η πλειοψηφία καταδικάζει την ιρανική επίθεση και ζητά αυτοσυγκράτηση

LIVE: Ολοκληρώθηκε το ΣΑ του ΟΗΕ – Η πλειοψηφία καταδικάζει την ιρανική επίθεση και ζητά αυτοσυγκράτηση

Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως μετά από αίτημα του Ισραήλ για να αξιολογηθεί το αίτημά του για καταδίκη της επίθεσης του Ιράν στο έδαφός του. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, λέει ότι το 99% των 300 πυραύλων και drone που εκτοξεύτηκαν κατά του Ισραήλ —από το έδαφος του Ιράν κατά τη διάρκεια της νύχτας— αναχαιτίστηκαν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top