LIFESTYLE

Γρηγόρης Βαλτινός για τον ρόλο του Μακάριου στη Famagusta: Έχω φοβερό τρακ να ενσαρκώνω ένα τόσο γνωστό ιστορικό πρόσωπο

Γρηγόρης Βαλτινός για τον ρόλο του Μακάριου στη Famagusta: Έχω φοβερό τρακ να ενσαρκώνω ένα τόσο γνωστό ιστορικό πρόσωπο

Λίγες ώρες πριν εμφανιστεί στη σειρά Famagusta, το βράδυ της Κυριακής στις 21:00, ως Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο Γρηγόρης Βαλτινός μίλησε για την πρόκληση του ρόλου αυτού στην εκπομπή «Ελένη», με την Ελένη Μενεγάκη.

«Πρέπει να ομολογήσω ότι με βοήθησε πάρα πολύ το σενάριο της Βάνας Δημητρίου, η οποία με ιστορικούς συμβούλους, μαζί με τον Αντρέα Γεωργίου έκαναν μια μελέτη και όταν μου παραδόθηκε ο ρόλος έσκυψα σε όλα τα ηχητικά ντοκουμέντα, τις φωτογραφίες» είπε για τον τρόπο που προσέγγισε την ερμηνεία ενός τόσο εμβληματικού ιστορικού προσώπου.

«Το οπτικό βοηθάει γιατί πραγματικά σοκάρει τον κόσμο όταν είσαι πολύ κοντά φυσιογνωμικά, μελέτησα όμως πάρα πολλά γεγονότα» είπε στη συνέχεια, σημειώνοντας, όπως είναι και εμφανές άλλωστε, την ομοιότητα που έχει ο ίδιος με τον εκλιπόντα Εθνάρχη της Κύπρου. «Είχαμε ένα τεράστιο δίλημμα στο αν θα είμαστε πιστοί σε αυτή την προσωπικότητα. Είναι μια σειρά η οποία με πολύ αριστοτεχνικό τρόπο μπλέκει τη μυθοπλασία με τα ιστορικά γεγονότα» επανέλαβε στη συνέχεια ο κύριος Βαλτινός.

«Με προβλημάτισε πάρα πολύ, επειδή έχει μια χαρακτηριστική υφή η γλώσσα των Κυπρίων, αν θα πρέπει να κάνω μια εντελώς μιμητική προσέγγιση. Επιλέξαμε κάτι ενδιάμεσο για να μη γίνει καρικατούρα η φωνή και η προφορά. Τώρα το δίλημμα είναι τι θα παρουσιάσεις από αυτόν τον άνθρωπο, είτε σαν συγγραφέας, είτε σαν σκηνοθέτης, είτε σαν ερμηνευτής» συνέχισε.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός εξήγησε πως ένα ιστορικό πρόσωπο και δη ένας πολιτικός που έχει κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις σε ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές, θα κάνει και λάθη. «Υπάρχουν και κάποιες διχογνωμίες ως προς τις αποφάσεις του Μακάριου. Όλα αυτά πλησιάζονται με πολλή προσοχή, ευαισθησία και ευγένεια μέσα στη σειρά» είπε.

«Θα δούμε τα διλήμματα που έχει ακόμα και η ίδια η ιστορία για αυτό το πρόσωπο. Εγώ με τη σειρά μου σαν ερμηνευτής θα προσπαθήσω να βγάλω την ψυχή αυτού του ανθρώπου» συνέχισε, εξηγώντας πως αρχής γενομένης από το επεισόδιο της Κυριακής 18 Φεβρουαρίου, θα δούμε αρκετές στιγμές του Αρχιεπισκόπου, όπως είχαν αποτυπωθεί και στα μέσα ενημέρωσης της εποχής, πριν από 50 χρόνια.

Η Ελένη Μενεγάκη, αναρωτήθηκε αν ο Γρηγόρης Βαλτινός κατάφερε να έρθει σε επαφή με ανθρώπους που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Μακάριο από κοντά. «Μίλησα και μάλιστα υπάρχουν αρκετοί εν ζωή, μας βοηθά πάρα πολύ ο γραμματέας του στην Αρχιεπισκοπή» είπε και μετέφερε πως η αίσθηση όλων για τον Κύπριο ηγέτη ήταν πως «ήταν ιδιαίτερα γοητευτικός, ότι ήταν δεινός ρήτορας, ότι αποστήθιζε τους λόγους του απ’ έξω, συγκινούσε τα πλήθη». Όπως τόνισε άλλωστε, «έδινε μεγάλο κουράγιο στον κυπριακό λαό, αλλά και στους Έλληνες».

«Έχω φοβερό τρακ να ενσαρκώνω ένα ιστορικό πρόσωπο, τόσο αγαπητό και τόσο γνωστό. Ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που ζουν και βέβαια μπορεί να ανατρέξει κανείς να δει ιστορίες, να δει συνεντεύξεις. Καταλαβαίνετε τι αγωνία έχω, ίσως τόση αγωνία δεν είχα με κανέναν άλλο τηλεοπτικό ρόλο, όσο με αυτόν. Είναι πολύ επικίνδυνο και πολύ ευαίσθητο» είπε στη συνέχεια, ενώ αποκάλυψε πως προσεχώς θα γυριστεί και η περίφημη συνέντευξη του Μακάριου στην Μελίνα Μερκούρη.

«Για εμένα είναι εμπειρία ζωής, εμπειρία υποκριτική, μελετάω πάρα πολύ, περιμένω με αγωνία το επόμενο γύρισμα. Κάθε φορά κάθομαι με τον Αντρέα και βλέπουμε το μόνιτορ για να δούμε κατά πόσο αυτό που βλέπουμε μπορεί να αμφισβητηθεί» παραδέχεται ο Γρηγόρης Βαλτινός για τη συμμετοχή του στη σειρά Famagusta.

Ο ηθοποιός αναφέρθηκε όμως και στην χρονοβόρα διαδικασία προετοιμασίας του. «Τέσσερις, μου τραβάνε τα μαλλιά πίσω, τα κολλάνε, περνάει μεμβράνη. Γεμίζω κόλλα παντού. Οι τρίχες είναι κάτι που σιχαίνομαι στη ζωή μου, είτε μεταφορικά, είτε κυριολεκτικά. Τρεις ώρες κάνει περίπου το κεφάλι και άλλη μια ώρα τα γένια».

Όπως είναι γνωστό, μεταξύ των διαλογογράφων της σειράς βρίσκεται και ο γιος του ηθοποιού, Νικηφόρος Βαλτινός. «Είναι στην ομάδα της Βάνας Δημητρίου, είναι κάτι το οποίο το έχει σπουδάσει και βεβαίως τώρα με την τριβή μαθαίνεις πολύ περισσότερα πράγματα. Πολύ μεγάλοι συγγραφείς ήταν διαλογογράφοι στην καριέρα τους. Ο Νικηφόρος είναι πολύ παθιασμένος με αυτό το πράγμα, του αρέσει» λέει ο κ. Βαλτινός.

Όσο για τη συνεργασία τους στη σειρά: «Δεν ξέρω τίποτα από τα σενάρια, τα παίρνω την ίδια στιγμή που τα παίρνουν και οι υπόλοιποι ηθοποιοί. Δεν τον ενοχλώ για τίποτα, δεν μαθαίνω καν τι συνέχεια του ρόλου και των επεισοδίων».

Πηγή: protothema.gr/Φωτογραφία άρθρου: NDPPHOTO

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top