LIKE ONLINE

Όλοι οι επιτυχημένοι γάμοι μοιράζονται αυτό το κοινό στοιχείο

Όλοι οι επιτυχημένοι γάμοι μοιράζονται αυτό το κοινό στοιχείο

Επιτυχία ενός γάμου σημαίνει ισορροπημένη καθημερινότητα, συνεννόηση, μοίρασμα της χαράς και, βέβαια, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζονται όρια. Τα όρια αυτά δεν πρέπει να υπάρχουν μόνο ανάμεσα στις μονάδες που συνθέτουν το ζευγάρι, αλλά και ανάμεσα στο ζευγάρι και τους γονείς καθενός. Ειδικά αν έχετε παντρευτεί πρόσφατα ή σκοπεύετε να το κάνετε σύντομα, είναι καλό να λάβετε υπόψιν σας αυτό το κοινό στοιχείο που παρουσιάζουν όλοι οι επιτυχημένοι γάμοι.

Τα όρια ανάμεσα στο ζευγάρι και τους γονείς, τα πεθερικά δηλαδή, είναι πολύτιμα διότι ξεκαθαρίζουν εξαρχής ότι πλέον δημιουργείται μία νέα πυρηνική οικογένεια μέσα στην ευρύτερη οικογένεια. Καθένας προέρχεται από διαφορετικό υπόβαθρο, και υπάρχουν ζευγάρια όπου το ένα μέρος θα είναι πιο κοντά στους γονείς του, ενώ το άλλο ενδέχεται να είναι πιο ανεξάρτητο. Δεν πρέπει να θεωρείται τίποτα δεδομένο ως προς π.χ. το με ποιους γονείς θα περάσει το ζευγάρι τις διακοπές του Πάσχα: Τα πράγματα μπορεί να ήταν κάπως πριν το γάμο και τη σχέση, και τώρα να είναι αλλιώς. Οι επιθυμίες του έτερου μέλους του ζευγαριού πρέπει να γίνονται σεβαστές και να επιδιώκεται η ισορροπία. Συνεπώς, αν οι γονείς του ενός (ή και των δύο) έχουν απαιτήσεις που προέρχονται από μία άλλη εποχή, την προ γάμου χρονική περίοδο, είναι απαραίτητο να καταλάβουν ότι πλέον ισχύουν νέοι κανόνες. Πώς μπαίνουν, λοιπόν, τα όρια; Με ήρεμη συζήτηση και διακριτική επιμονή στη στάση που έχει λάβει καθένας. Όσο πιο νωρίς συμβεί αυτό, τόσο καλύτερα για όλους: Το ζευγάρι θα μπορεί να κάνει τη ζωή του όπως επιθυμεί και να μην έρχεται σε συγκρούσεις χωρίς νόημα με τα πεθερικά, από όποια πλευρά κι αν προέρχονται,

Σε αυτό το πλαίσιο, τα όρια πρέπει να μπουν με τρόπο ώστε να μην υποδηλώνεται εχθρότητα, ούτε να χαϊδεύονται αυτιά. Οι γονείς πολλές φορές έχουν μεγάλες προσδοκίες από τα παιδιά και θεωρούν πως τα όρια υπάρχουν για να ξεπερνιούνται χάρη στην αγάπη. Αν την πρώτη φορά που αμφισβητηθούν κάποιος από το ζευγάρι υποκύψει, τότε θέτει ένα κακό προηγούμενο για την επόμενη και μεθεπόμενη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο. Και το ότι θα συμβεί ξανά είναι νομοτελειακό. Συνεπώς, αν το ζευγάρι θέλει να περάσει το Πάσχα του στον καναπέ βλέποντας τηλεοπτικές σειρές και όχι με το σόι του ενός ή του άλλου, θα πρέπει να επιμείνει ευγενικά στην απόφασή του.

Από την άλλη είναι καλό να μην επέρχεται η αποξένωση. Οι γονείς τις περισσότερες φορές κάνουν πράγματα για τα παιδιά τους από αγάπη ή και από υπερβολικό νοιάξιμο. Αν τεθούν ξεκάθαρα όρια, υπάρχει ειλικρίνεια και αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις, οι σχέσεις ανάμεσα στο ζευγάρι και τα πεθερικά μπορούν να διατηρηθούν σε καλό επίπεδο: Είναι το γνωστό «τόσο όσο». Σε αυτή την περίπτωση είναι όλοι ευχαριστημένοι και δημιουργείται περιθώριο περαιτέρω υγιούς καλλιέργειας και ανάπτυξης των σχέσεων.

Φυσικά, αν το ζευγάρι προτίθεται να κάνει παιδιά, επειδή στην εξίσωση υπεισέρχεται ένας άγνωστος, απρόβλεπτος παράγοντας, και οι γονείς του ζευγαριού θα θέλουν να εμπλακούν και στη ζωή των παιδιών, τότε το ζευγάρι θα πρέπει να αναθεωρήσει τα όριά του. Αυτό ενίοτε ισχύει και για τις περιπτώσεις που απλά αλλάζει μία συνθήκη στη ζωή του ζευγαριού (π.χ. η δουλειά κάποιου), το συμπέρασμα είναι λοιπόν πως τα όρια ίσως να χρειάζονται επικαιροποίηση.

Όσο πιο νωρίς, λοιπόν, μπουν όρια τόσο πιο καλά για όλους και πάνω από όλα για το ζευγάρι, που είναι το πρώτο που θα υποστεί τις συνέπειες από την έλλειψή τους. Τα όρια είναι ζήτημα φροντίδας και αυτοφροντίδας και όχι εμπόδια, όπως γίνεται συχνά εσφαλμένα αντιληπτό.

ΠΗΓΗ: marieclaire

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top