LIKE ONLINE

Γιατί οι γάτες αντιπαθούν τους σκύλους – Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή

Γιατί οι γάτες αντιπαθούν τους σκύλους – Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή

Μια από τις πιο γνωστές εκφράσεις που λέμε στην καθημερινή μας ζωή είναι η φράση «σαν τον σκύλο με τη γάτα». Με αυτή περιγράφουμε συνήθως συγγενικές αντιπαλότητες, συζυγικές διαμάχες ή διαφωνίες μεταξύ συναδέλφων στον εργασιακό χώρο. Αυτή φράση φυσικά πηγάζει από την πεποίθηση ότι δύο από τα πιο δημοφιλή ζώα συντροφιάς στον κόσμο, οι σκύλοι και οι γάτες, προτιμούν να διαπληκτίζονται μεταξύ τους παρά να δημιουργούν φιλίες. Με τις γάτες να πρωταγωνιστούν σε αυτό.

Για όσους αγαπούν ή έχουν σκύλους ή γάτες, είναι σημαντικό να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει στον κόσμο των δυο αυτών ζώων. Και να βρουν μια απάντηση στην ερώτηση: Γιατί οι γάτες αντιπαθούν τους σκύλους; Ή καλύτερα. Μισούν οι γάτες πραγματικά τα σκυλιά ή είναι και αυτό μια φήμη;

Γιατί οι γάτες αντιπαθούν τα σκυλιά;

Δεν υπάρχει μια απόλυτη απάντηση σε αυτήν την ερώτηση. Το ζήτημα μπορεί έχει να κάνει με το κάθε ζώο, το οποίο έχει τη δική του προσωπικότητα και τη δική του συμπεριφορά. Ωστόσο, η ιστορία, οι προτιμήσεις, η φυλή και οι προηγούμενες εμπειρίες με σκύλους μπορούν να επηρεάσουν την αντιπάθεια μιας γατούλας για έναν σκύλο. Αλλά και το αντίθετο.

Το κύριο ζήτημα που έχουν τα σκυλιά και οι γάτες μεταξύ τους έγκειται στις μεθόδους επικοινωνίας τους. Σκεφτείτε αυτό. Όταν ένας σκύλος θέλει προσοχή, θα δείτε τα αυτιά του επάνω, την ουρά να κουνιέται, τα μάτια να ανοίγουν και το στόμα του να ανοίγει επίσης. Τώρα φανταστείτε αν μια γάτα ήταν έτσι. Αν μια γάτα ήταν έτσι, θα υπήρχαν άλλοι λόγοι για αυτό, όπως η επιθυμία της να φύγετε.

Όταν μια γάτα χαιρετά μια άλλη γάτα, οι δυο τους κινούνται προσεκτικά η μία δίπλα στην άλλη και μυρίζονται απαλά. Όταν ένας σκύλος χαιρετά έναν άνθρωπο ή ένα άλλο σκυλί, τρέχει προς αυτούς με τα μάτια, όπως είπαμε και πριν, ανοιχτά, με τα δόντια να φαίνονται και με την ουρά να κουνιέται.

Αν τώρα ο σκύλος θέλει να ”συστηθεί” σε μια γάτα, μυρίζει το κάτω μέρος της. Αυτός είναι ένας φυσικός τρόπος για τον σκύλο να συστηθεί. Μια γάτα γενικά δεν το αποδέχεται αυτό και μπορεί να τρέξει μακριά ή ακόμα και να επιτεθεί στον σκύλο. Ο σκύλος μπορεί να νομίζει ότι η γάτα που τρέχει μακριά είναι ένα παιχνίδι και το κυνηγητό αρχίζει. Αυτό είναι κάτι άσχημο που εκνευρίζει τη γάτα.
Ιστορία

Τη σημερινή εποχή οι περισσότεροι από εμάς έχουμε τα κατοικίδιά μας σαν παιδιά μας. Τα αγκαλιάζουμε, τα αφήνουμε να κοιμηθούν μαζί μας, τους εκφράζουμε με αμέτρητους τρόπους την αγάπη μας και τα βγάζουμε συνέχεια φωτογραφίες. Ωστόσο αυτή η στενή σχέση ανάμεσά μας δεν υπήρχε πάντα.

Πριν τα σκυλιά και οι γάτες εξημερωθούν πλήρως, έπρεπε να βρουν μόνα την τροφή τους. Δεν υπήρχαν αφοσιωμένοι κηδεμόνες ή αυτόματες ταΐστρες για αυτόν το λόγο. Η τροφή ήταν λίγη και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπούν μάχες μεταξύ τους. Αυτό είναι γραμμένο στο DNA τους και εξηγεί εν μέρει την επιθετικότητα που μπορεί να δείξουν μεταξύ τους.

Τα σκυλιά είναι ζώα αγέλης- οι γάτες δεν είναι

Υπάρχει ένας λόγος που τα σκυλιά έχουν πάρει το χαρακτηρισμό του καλύτερου φίλου του ανθρώπου: Είναι πλάσματα αγέλης από τη φύση τους. Ως το πιο κοινωνικό από τα δύο ζώα, τα σκυλιά γενικά απολαμβάνουν την προσοχή και το παιχνίδι. Οι γάτες, από την άλλη πλευρά, είναι μοναχικά ζώα. Τα γατάκια κυνηγούν το φαγητό τους και είναι συνήθως πιο διατεθειμένα να περάσουν τις μέρες τους χαλαρά μόνα τους- για αυτό και μερικά τείνουν να κρύβονται. Μια γάτα μπορεί να δει τις προσπάθειες για παιχνίδι ενός σκύλου ως ενόχληση, στην καλύτερη περίπτωση, και επιθετική στη χειρότερη.

Ο ανθρωπολόγος John Bradshaw μας υπενθυμίζει επίσης ότι τα σκυλιά κατάγονται από τους λύκους, οι οποίοι είναι πολύ κοινωνικοί. Οι γάτες είναι απόγονοι της αραβικής αγριόγατας, η οποία ήταν εξαιρετικά αντικοινωνική. Η γάτα αυτή την κοινωνικότητα του σκύλου δεν την αντέχει.
Οι σκύλοι κυνηγούν – Οι γάτες τρέχουν

Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει πόσο διαφορετικά είναι αυτά τα δύο ζώα: Τα σκυλιά, ιδιαίτερα εκείνα που εκτρέφονται για κυνήγι, απολαμβάνουν να τρέχουν για να κυνηγήσουν. Και μόνα τους και μαζί με τα άλλα. Οι πρόγονοί τους κυνηγούσαν έτσι μικρά ζώα. Βέβαια σήμερα, η καταδίωξη αυτή και το κυνηγητό μπορεί να είναι περισσότερο παιχνίδι, όπως το fetch.

Από την άλλη, οι γάτες γενικά δεν θέλουν να κυνηγούν μαζί. Επίσης οι μεγάλες γάτες δεν τρελαίνονται και να παίζουν μαζί. Στην πραγματικότητα, έχοντας την επιλογή μεταξύ «παιχνιδιού» «τσακωμού» ή «τρεξίματος», οι περισσότερες γάτες θα επιλέξουν το τρέξιμο.

Ωστόσο, εάν μια γάτα, παρόντος ενός σκύλου, πρέπει να τρέχει μακριά από τα αγαπημένα της σημεία πολύ συχνά, τότε αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιπαθήσει τον σκύλο εισβολέα. Και να θελήσει να τον βάλει στη θέση του απειλώντας τον ή κάνοντάς του επίθεση.

Η συνάντησή τους έγινε πολύ γρήγορα

Ένας τώρα τελευταίος διαφορετικός λόγος για το ότι μια γάτα και ένας σκύλος δεν τα πάνε καλά είναι οι πρώτες κακές τους συναντήσεις.

Οι ειδικοί λένε ότι αν θέλετε να φέρετε για πρώτη φορά σε επαφή μια γάτα ή έναν σκύλο, θα πρέπει αυτό να γίνει αργά και σταδιακά. Αν δεν γίνει αργά και με το σωστό τρόπο, η συνάντηση μπορεί να καταλήξει σε εφιάλτης. Να υπάρχουν απειλές, επιθετικότητα και επιθέσεις. Και αυτά να συνεχιστούν και στο μέλλον.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμβουλεύουν να μη συναντηθούν οι δυο τους πρόσωπο με πρόσωπο τις πρώτες μέρες, αλλά να γνωριστούν μέσω αισθήσεων, όπως την όσφρηση. Αυτό μπορεί να γίνει με το να δίνουμε αντικείμενα του ενός στον άλλον, όπως κουβέρτες, παιχνίδια, ώστε να συνηθίσουν τις μυρωδιές τους. Και η γνωριμία τους να γίνει πιο ομαλή.

Όπως και να έχει οι σκύλοι και οι γάτες σε γενικές γραμμές μπορούν να τα πάνε καλά. Τα δύο αυτά ζώα μπορούν συχνά να είναι φιλικά μεταξύ τους ή τουλάχιστον να ζουν με ασφάλεια στο ίδιο σπίτι.

Πηγή: topetmou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»



Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Με θετικά μηνύματα ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν, κινείται η ξενοδοχειακή βιομηχανία κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, παρά τη μειωμένη σε σχέση με πέρσι προσέλευση τουριστών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top