ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαιόλαδο από «χρυσάφι»: Χώνουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι Κύπριοι για να το αγοράσουν - Δείτε πόσο αυξήθηκε η τιμή

Ελαιόλαδο από «χρυσάφι»: Χώνουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι Κύπριοι για να το αγοράσουν - Δείτε πόσο αυξήθηκε η τιμή

Αύξηση κατά 49% στην Κύπρο και κατά 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφηκε στην τιμή του ελαιόλαδου τον Ιανουάριο του 2024 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Ωστόσο, ενώ η τιμή του ελαιόλαδου άρχισε να αυξάνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από τον Αύγουστο, η αύξηση στην Κύπρο καταγράφηκε πιο απότομα τον Ιανουάριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Η τιμή του ελαιολάδου πανευρωπαϊκά σημείωσε απότομη αύξηση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, αρχικά με αύξηση κατά 37% τον Αύγουστο (σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022).

Η τάση αυτή επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο (+44%) και τον Οκτώβριο (+50%). Τα υψηλότερα επίπεδα του ετήσιου ρυθμού μεταβολής καταγράφηκαν τον Νοέμβριο του 2023 (+51% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022).

Τον Δεκέμβριο σημειώθηκε μικρή επιβράδυνση, καθώς οι τιμές ήταν υψηλότερες κατά 47% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022. 

Στην Κύπρο, την περίοδο Αυγούστου - Οκτωβρίου 2023 η τιμή του ελαιόλαδου κατέγραφε μικρές αυξήσεις (+13%, +11%, +13%), και αυξήθηκε κάπως περισσότερο τον Νοέμβριο (+19%). Η αύξηση επιβραδύνθηκε κάπως τον Δεκέμβριο (+15%) όμως εκτοξεύτηκε τον Ιανουάριο (+49%), καταγράφοντας μάλιστα ρεκόρ από την έναρξη συλλογής στοιχείων το 2017.

Τον φετινό Ιανουάριο σημειώθηκε αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Πορτογαλία (+69% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023), στην Ελλάδα (+67%) και στην Ισπανία (+63%). Η Κύπρος ήταν η χώρα με την πέμπτη μεγαλύτερη αύξηση (49%), μετά την Εσθονία στην τέταρτη θέση (+53%).

Οι μικρότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Ρουμανία (+13%), στην Ιρλανδία (+16%) και στις Κάτω Χώρες (+18%).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο τηςΚυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top