ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κιουρσάτ μετά την αθώωσή του - «Δεν είχα ποτέ αμφιβολία πως η δικαιοσύνη θα αποδιδόταν»

Κιουρσάτ μετά την αθώωσή του - «Δεν είχα ποτέ αμφιβολία πως η δικαιοσύνη θα αποδιδόταν»

Αναστάληκε η ποινική δίωξη του Τ/κ δικηγόρου Ακάν Κιουρσάτ, ο οποίος κατηγορείτο για εκμετάλλευση και πώληση ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.

Η εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής Μάρω Χαραλάμπους ανέφερε το πρωί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας πως η απόφαση για αναστολή της ποινικής δίωξης λήφθηκε, αφού ο Βρετανός βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση αυτή, έχει αποβιώσει. Η κ. Χαραλάμπους ανέγνωσε στο δικαστήριο δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα, παραθέτοντας τα γεγονότα και όπως είπε, η βασική μαρτυρία που ενέπλεκε τον Κιουρσιάτ στην πώληση ε/κ περιουσίας στα κατεχόμενα λήφθηκε το 2006 από Βρετανό, που αγόρασε κατοικία σε ε/κ κατεχόμενη γη, με βάση την οποία καταχωρήθηκε η ποινική δίωξη εναντίον του Τ/κ δικηγόρου κι άλλων προσώπων.

Στις 19 Φεβρουαρίου, πρόσθεσε, και μετά από προσπάθειες, οι κυπριακές αρχές ενημερώθηκαν από τις βρετανικές πως ο Βρετανός μάρτυρας έχει αποβιώσει. Δεδομένου του θανάτου του μάρτυρα, που ήταν και η μοναδική μαρτυρία, η οποία απέδιδε στον Ακάν Κιουρσιάτ ενεργό ρόλο στην αγοραπωλησία κατοικιών σε ε/κ γη, ο Γενικός Εισαγγελέας, είπε η κ. Χαραλάμπους, είναι υποχρεωμένος να ζητήσει την αναστολή των κατηγοριών και την αναβολή της υπόθεσης.

Όπως ανέφερε, επίσης, το ένταλμα σύλληψης είχε εκδοθεί το 2007, με βάση τη μαρτυρία του Βρετανού αγοραστή και είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Στις 30/12/2023 οι κυπριακές αρχές ενημερώθηκαν από τις ιταλικές ότι ο Ακάν Κιουρσιάτ συνελήφθη στην Ρώμη, μεταφέρθηκε στην Κύπρο στις 8 Φεβρουαρίου και την επομένη, στις 9 του μήνα του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες. Η υπόθεση καταχωρήθηκε ως 288 του 2024.

Ο Ακάν Κιουρσιάτ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι δεν είχε ποτέ αμφιβολία «πως η δικαιοσύνη θα αποδιδόταν. Ευχαριστώ τους Κύπριους αρμόδιους και κυρίως τη Γενική Εισαγγελία που προσέγγισε την υπόθεση με κοινή λογική», είπε.

Ισχυρισμοί του δικηγόρου του Κιουρσιάτ μετά το τέλος της σημερινής διαδικασίας

Ο θάνατος του Βρετανού βασικού μάρτυρα κατηγορίας, οδήγησε με απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, στην αναστολή της ποινής δίωξης του Τ/κ δικηγόρου Ακάν Κιουρσάτ, ο οποίος κατηγορείτο για εκμετάλλευση και πώληση ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, με τον Τ/κ δικηγόρο του Κουρσιάτ και πρόεδρο του τ/κ δικηγορικού συλλόγου, Χασάν Εσένταγλι, να υποστηρίζει ότι «αποδόθηκε δικαιοσύνη».

«Πιστεύουμε ότι η δικαιοσύνη αποδόθηκε σήμερα για τον Ακάν Κιουρσιάτ καθώς θεωρούσαμε ότι ήταν βασικά μια άδικη υπόθεση», ανέφερε μετά το τέλος της δικαστικής διαδικασίας ο Χασάν Εσένταγλι.

Η αξιολόγηση από τη Γενική Εισαγγελία ότι δεν μπορεί να αποδείξει αυτή την υπόθεση και η αναβολή της σημαίνει την «άρση της ομηρίας που όλο αυτό τον καιρό υπέστη ο Ακάν Κιουρσιάτ», είπε, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς η διαδικασία που ο Τ/κ δικηγόρος υπέστη στην Ιταλία υπό άσχημες συνθήκες είναι εκεί και ότι υπέμεινε αυτός και η οικογένειά του. Όμως σήμερα είμαστε ευχαριστημένοι».

Ερωτηθείς εάν ο Κιουρσιάτ θα προχωρήσει σε αγωγή για την κράτησή του στην Ιταλία, ο κ. Εσένταγλι είπε ότι δεν είχε την ευκαιρία να το συζητήσει αυτό μαζί του και είναι μια απόφαση που θα πάρει ο ίδιος ο Ακάν Κιουρσιάτ.

Κληθείς να σχολιάσει αυτή την απόφαση σε σχέση με το περιουσιακό, ο Τ/κ δικηγόρος ανέφερε ότι το περιουσιακό είναι από τα πιο δύσκολα ζητήματα του κυπριακού προβλήματος. «Το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα που έχει χωρίσει την χώρα μας στα δύο και κρατά ομήρους και τους Τ/κ και τους Ε/κ», ανέφερε, ισχυριζόμενος ότι θεωρεί πως αυτοί που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος από το 1974 (της μη λύσης) είναι η τ/κ κοινότητα. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, συνέχισε, θεωρεί πως είναι «καταστροφικά λάθος» η Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρεί σε ποινικές διώξεις και να εκδίδει ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, οδηγώντας άτομα στο δικαστήριο.

«Με διώξεις Τ/κ, και μάλιστα Τ/κ πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορείς να λύσεις το θέμα των δικαιωμάτων της ε/κ κοινότητας ή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι λάθος, είναι ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν συνδέεται με τις πραγματικότητες του Κυπριακού, δεν προσφέρει στη λύση του Κυπριακού, δεν θα βοηθήσει», ισχυρίστηκε προκλητικά. Κατά τον κ. Εσένταγλι κάτι τέτοιο, έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων κι εξέφρασε «την ελπίδα και την πεποίθηση» ότι «δεν θα επαναληφθεί μια τέτοια υπόθεση».

Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτή η υπόθεση θα έχει αντίκτυπο στην ε/κ κοινή γνώμη, που είναι ευαίσθητη για το περιουσιακό κι αν θα ήθελε να στείλει κάποιο μήνυμα γι αυτή την υπόθεση, ο κ. Εσένταγλι είπε ότι δεν θεωρεί πως πρόκειται για αρνητική απόφαση ως προς τα περιουσιακά δικαιώματα των Ε/κ. Είπε ότι στον «βορρά» υπάρχει η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», που γίνεται αποδεκτή από το ΕΔΑΔ ως εσωτερικό ένδικο μέσο και ανέφερε πως για να γίνει πιο αποδοτική αυτή η «επιτροπή» ο τ/κ δικηγορικός σύλλογος έχει δημιουργήσει μια δική του επιτροπή.

Η σημερινή απόφαση, συνέχισε, «δεν αφορά την παραβίαση των περιουσιακών δικαιωμάτων των Ε/κ, αλλά αφορά την απαλλαγή ενός Τ/κ δικηγόρου από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε» και είναι «μια δίκαιη απόφαση».

Στο δικαστήριο βρισκόταν συνολικά τρεις Τ/κ δικηγόροι κι ένα φιλικό πρόσωπο του Ακάν Κιουρσιάτ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου τηςLIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top