ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενός λεπτού σιγή για τον Γρηγόρη Αυξεντίου τήρησε η Ολομέλεια

Ενός λεπτού σιγή για τον Γρηγόρη Αυξεντίου τήρησε η Ολομέλεια

Ενός λεπτού σιγή προς τιμή του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου τήρησε η Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη.

Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, κατά την έναρξη της Ολομέλειας είπε ότι η Βουλή τιμά και φέτος τη μνήμη του Γρηγόρη Αυξεντίου, "ενός από τους πρωτοστάτες του διαχρονικού αγώνα για ελευθερία της πατρίδας μας, ενός ήρωα που, επιδεικνύοντας αυταπάρνηση, ετοιμότητα για θυσία και αγνή αγάπη προς την πατρίδα, πέτυχε δικαίως ιστορική αναγνώριση και αθανασία".

Όπως είπε, τα ηρωικά «Μολών λαβέ» και «Όχι» που βροντοφώναξε ο Γρηγόρης Αυξεντίου από το κρησφύγετό του στις 3 Μαρτίου 1957, περικυκλωμένος από Άγγλους στρατιώτες μετά από προδοσία, "έσεισαν βουβά τα βουνά του Μαχαιρά. Γιατί, όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο ποιητής μας Κώστας Μόντης, «Εκείνο το “Όχι” δεν το επανέλαβε η ηχώ, ήταν πολύ βαρύ για να το μεταφέρει»".

Για δέκα ώρες οι Άγγλοι επιχειρούσαν χωρίς αποτέλεσμα να κάμψουν την ηρωική αντίσταση του Γρηγόρη Αυξεντίου και, αφού χρησιμοποίησαν όλων των ειδών τα μέσα, κατέφυγαν στην επαίσχυντη λύση να ρίξουν στο κρησφύγετο εμπρηστικές βόμβες. Τεράστιες φλόγες έζωσαν τον χώρο, τυλίγοντας το σώμα του ήρωα, που έγινε παρανάλωμα του πυρός στον βωμό της ελευθερίας, ανέφερε ο κ. Δημητρίου.

Όπως είπε, ο Υπαρχηγός της ΕΟΚΑ δεν έδειξε απλώς "πώς πολεμούν οι ήρωες, αλλά και πώς πεθαίνουν". Με τον θάνατό του κατέστη υπόδειγμα ανδρείας και ηρωισμού, ένας φωτεινός φάρος που χαράσσει τον δύσβατο δρόμο προς τη δικαίωση και την ελευθερία. Το σθένος που επέδειξε ο Γρηγόρης Αυξεντίου, το πνεύμα εθνικής προσήλωσης και η ανιδιοτέλεια της ηρωικής του θυσίας φωτίζουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, πρόσθεσε.

"Καλώντας μας να παραμείνουμε ανυποχώρητοι στις επάλξεις του αγώνα και του καθήκοντος, ο Σταυραετός του Μαχαιρά έγινε αιώνιο σύμβολο από το οποίο ο κυπριακός ελληνισμός αντλεί ηθικά διδάγματα και θάρρος. Σήμερα, υποκλινόμενοι μπροστά στην ιερή του μορφή, υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα του μέχρι την ευλογημένη εκείνη μέρα που θα φέρει την πολυπόθητη λευτεριά και την επανένωση της πατρίδας μας", κατέληξε, καλώντας τους Βουλευτές να τηρήσουν μονόλεπτη σιγή.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παππούς Χρύσανθος: Συγκινητικά τα λόγια της συζύγου του - «Αναστήθηκε ο Χριστός, αναστηθήκαμε κι εμείς»

ΕΔΕΚ: Σε ανοδική πορεία η συσπείρωση - Η 6η έδρα - Φαβορί ο Ανδρέας Αποστόλου

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Κόκοτας άνοιξε τα μάτια του – Δεν έχει πια μηχανική υποστήριξη



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top