ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αννίτα για Κυπριακό - «Δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν βλέπουμε»

Αννίτα για Κυπριακό - «Δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν βλέπουμε»

«Δεν μπορεί να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο ασφάλειας όσο η Κύπρος παραμένει υπό τουρκική κατοχή» υπογράμμισε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, σε παρέμβαση της κατά την Ολομέλεια της δεύτερης ημέρας του προεκλογικού συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, την Πέμπτη το πρωί.

Η κ. Δημητρίου μίλησε πριν την ψηφοφορία κατά την οποία τα μέλη του ΕΛΚ αναμένονται να επικυρώσουν την υποψηφιότητα της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στο Κυπριακό σε σχέση με τις αλλαγές στην αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, τις εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, και τους κινδύνους περιφεριακής σύγκρουσης, επισημαίνοντας πως στον σημερινό κόσμο δεν μπορούν να υπάρχουν παγωμένες συγκρούσεις.

«Έχει καταστεί προφανές ότι η αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και, πιο πρόσφατα, την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τις τρομακτικές συνέπειες της στη Μέση Ανατολή, οι οποίες τείνουν να πυροδοτήσουν μια περιφερειακή σύγκρουση», ανέφερε η κ. Δημητρίου.

«Με μεγάλη δύναμη έρχεται και μεγάλη ευθύνη και για αυτόν το λόγο το ΕΛΚ θα πρέπει να λειτουργήσει ως η κινητήρια δύναμη που ενώνει την Ευρώπη με ξεκάθαρες χωρίς καθυστέρηση αποφάσεις και κοινή γλώσσα», τόνισε.

Κατά την κ. Δημητρίου, τα όσα συνέβησαν στο Ισραήλ «θα πρέπει να αποτελέσουν προειδοποίηση για όλους μας, καθώς η τρέχουσα σύγκρουση καταδεικνύει ότι στον σημερινό κόσμο δεν μπορούν να υπάρχουν παγωμένες συγκρούσεις». Αυτό το γεγονός, συνέχισε, «ισχύει και για τη χώρα μου, την Κύπρο». 

«Δεν μπορούμε να ενδώσουμε στο status quo, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την τρέχουσα κατάσταση ως μόνιμη. Δεν μπορεί να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο ασφάλειας όσο η Κύπρος παραμένει υπό τουρκική κατοχή», επεσήμανε.

«Είναι ζωτικής σημασίας αυτό το μήνυμα να γίνει κατανοητό από όλους τους εταίρους μας - διαφορετικά, κινδυνεύουμε να δούμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται, δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν το βλέπουμε», επεσήμανε.

Κατά έναρξη της ομιλίας της, η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. «Σήμερα, στέκομαι μπροστά σας περήφανη για το γεγονός ότι την 1η Μαΐου αργότερα φέτος, θα γιορτάσουμε την 20ή επέτειο από τότε που η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,» τόνισε.

Όπως είπε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, το επίτευγμα αυτό, το οποίο χαρακτήρισε «το μεγαλύτερο επίτευγμα της χώρας μας», «δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τις καταλυτικές προσπάθειες του οραματιστή ιδρυτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη» και την «αποφασιστικότητα και το όραμά του» με την οποία «κλείδωσε μια για πάντα τον Ευρωπαϊκό και δυτικό προσανατολισμό μας».

Με αυτά τα δεδομένα, συνέχισε, «το κρίσιμο ερώτημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα» αφορά το «τι Ευρώπη θέλουμε να δούμε μέχρι το 2030».

«Η απάντηση είναι μια βιώσιμη και στρατηγικά αυτόνομη Ευρώπη η οποία θα ηγείται. Μια Ευρώπη που στέκεται ενωμένη ως προπύργιο της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της ειρήνης, και ως ανάχωμα στον λαϊκισμό της ακροδεξιάς, και κάθε άλλης ριζοσπαστικής πολιτικής δύναμης που δρα εκτός του δημοκρατικού τόξου», υπογράμμισε.

Σημειώνοντας πως «η Ευρώπη έχει πράγματι προχωρήσει πολύ», η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επεσήμανε πως «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε μέχρι να διασφαλίσουμε με επιτυχία μια δίκαιη, ασφαλή και ευημερούσα Ευρώπη που θα ωφελεί τους Ευρωπαίους πολίτες όλα τα κράτη μέλη και βεβαίως τους συμμάχους μας και την παγκόσμια κοινότητα».

Οι εξελίξεις και τα γεγονότα αποδεικνύουν, σύμφωνα με την κ. Δημητρίου «ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, ιδίως όταν πρόκειται για την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Για αυτό, συνέχισε, το φλέγον ερώτημα που προκύπτει από τη σημερινή ταραχώδη κατάσταση στην Ευρώπη είναι «τι ενέργειες πρέπει να κάνουμε εμείς ως πολιτικοί» και ποια βήματα πρέπει να κάνει το ΕΛΚ.

Η κ. Δημητρίου επαναβεβαίωσε την άνευ όρων στήριξη τόσο από την ίδια προσωπικά όσο και από τον ΔΗΣΥ στην Πρόεδρο Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. «Ως Δημοκρατικός Συναγερμός, αναγνωρίζουμε ότι υπό την ηγεσία της, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε ενωμένη και οι προσπάθειές της συνέβαλαν στη διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας», υπογράμμισε.

«Το συνέδριο μας πραγματοποιείται σε κρίσιμες στιγμές. Ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε και να διασφαλίσουμε το ευρωπαϊκό μας μέλλον είναι να επιμείνουμε στις αρχές μας και να δώσουμε το καλό παράδειγμα» συνέχισε η κ. Δημητρίου.

«Αυτό είναι που θέλει ο κόσμος, αυτό είναι που αναμένουν από εμάς. Να ηγηθούμε, έγκαιρα, επίμονα, αποφασιστικά» και «να υπερασπιστούμε την ιστορία μας, να υπερασπιστούμε τις αρχές μας και να επιδείξουμε όραμα και υπευθυνότητα. Σε τελευταία ανάλυση, είναι θέμα αξιοπρέπειας και ισχυρής δέσμευσης» κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση 17χρονος - Τραυματίστηκε και 18χρονος

Σοβαρός τραυματισμός 34χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο στη Λεμεσό - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Ιατρική αμέλεια καταγγέλλει η οικογένεια της 8χρονης Καισσαριανής - Άφησε την τελευταία της πνοή στο Μακάρειο

Έρχονται αλλαγές με το πράσινο βέλος για στροφή δεξιά - Θα τοποθετηθούν τελικά χρονόμετρα;

Ποια παιδιά δικαιούνται δωρεάν μεταφορά στο σχολείο - Ποιο το κόστος κομίστρων για όσους πληρώνουν

Famagusta:«Λύγισε» το Twitter με την ιστορία της κυρίας Δέσποινας - «Ένα πακέτο γεμάτο αναμνήσεις»Μεταναστευτικό ώρα μηδέν - Κινήσεις «ματ» Νίκου Χριστοδουλίδη

Μεταναστευτικό ώρα μηδέν - Κινήσεις «ματ» Νίκου Χριστοδουλίδη

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, για να ανατρέψει το αρνητικό σκηνικό με τις μαζικές αφίξεις πλοιαρίων με Σύρους, από τις ακτές του Λιβάνου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top