Αίγυπτος: Σε αναζήτηση μιας συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα

Αίγυπτος: Σε αναζήτηση μιας συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα

Η Αίγυπτος βρίσκεται σε επαφή με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Χαμάς και του Ισραήλ, όπως και με άλλους μεσολαβητές σε μια προσπάθεια να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού, ο οποίος ξεκινά τη Δευτέρα ή την Τρίτη, έγινε γνωστό από δύο πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι επαφές της Αιγύπτου με τη Χαμάς και την υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ Μοσάντ σήμερα διεξήχθησαν έπειτα από εξουσιοδότηση της αιγυπτιακής προεδρίας, σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν οι αποκλίνουσες θέσεις των δύο πλευρών, ανέφεραν οι πηγές, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ προσπαθούν να διαπραγματευτούν μια συμφωνία για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων, που αιχμαλώτισε η Χαμάς στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η οποία οδήγησε στον πόλεμο στη Γάζα.

Ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών, στον οποίο δεν παρέστη το Ισραήλ, διακόπηκε στο Κάιρο αυτήν την εβδομάδα.

Η ισραηλινή Μοσάντ ανέφερε χθες πως οι προσπάθειες για τη σύναψη μιας συμφωνίας είναι συνεχείς, παρά τις ισχνές ελπίδες να επιτευχθεί μια εκεχειρία πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ για Ανεξαρτησία: Μοναδικός στόχος και επιδίωξη η επανένωση - Ευθύνες στον Ερντογάν για ανυπαρξία προόδου

ΠτΔ για Ανεξαρτησία: Μοναδικός στόχος και επιδίωξη η επανένωση - Ευθύνες στον Ερντογάν για ανυπαρξία προόδου

Για εμάς μοναδικός στόχος και επιδίωξη είναι η επανένωση επανένωση μέσω μιας λύσης που θα μετεξελίξει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα σύγχρονο κράτος, κυρίαρχο σε όλη του την επικράτεια, χωρίς κατοχικό στρατό και χωρίς εγγυητές με επεμβατικά δικαιώματα, στο οποίο όλοι οι νόμιμοι πολίτες του θα έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε τηλεοπτικό του μήνυμα για την επέτειο της Ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.