ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στην Ιερά Σύνοδο οι δύο μοναχοί - «Παραβίαση η συγκρότηση εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου»

 Έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στην Ιερά Σύνοδο οι δύο μοναχοί - «Παραβίαση η συγκρότηση εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου»

Επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο με την οποία εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για τον τρόπο εξέτασης της υπόθεσης εναντίον τους, απέστειλαν μέσω των δικηγόρων τους, οι δυο μοναχοί της ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι.

Ολόκληρη η επιστολή:

Προς

Πρόεδρο και Μέλη

Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου Ισαάκιου Κομνηνού Λευκωσία, Κύπρος

ΜΕΣΩ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΠΙΔΟΤΗ

Πανιερώτατοι και Θεοφιλέστατοι,

Θέμα: Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος (κατά κόσμον Ιωάννης Γεωργίου) και Αρχιμανδρίτης Πορφύριος (κατά κόσμον Φαίδωνας Ττόουλος).

Αναφερόμαστε στην επιστολή σας ημερομηνίας 12/03/2024 και επιφυλασσόμεθα αναφορικά με το αίτημα παροχής στοιχείων που εμπεριέχεται.

Διαπιστώνεται, όμως, πως τα όσα σας είχαμε γνωστοποιήσει με την επιστολή μας ημερομηνίας 07/03/2024, δεν έχουν τηρηθεί, κατά παράβαση τα όσα προβλέπονται ρητώς στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, ως αναλυτικά επεξηγείται πιο κάτω:

Σύμφωνα με τη Εκκλησιαστική Ποινική Δικονομία (Παράρτημα Β του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, άρθρο II.2), κάθε καταγγελία που υποβάλλεται στα δικαιοδοτικά όργανα της Εκκλησίας της Κύπρου, θα πρέπει να παραπεμφθεί στην Ανακριτική Επιτροπή, ώστε η εν λόγω καταγγελία να διερευνηθεί και να κριθεί κατά πόσον υφίστανται αποχρώσες ενδείξεις για την άσκηση ποινικής διώξεως.

Η Ανακριτική Επιτροπή προβλέπεται από το άρθρο 11.12 και συγκροτείται από πέντε κληρικούς, εκ των οποίων τρεις τουλάχιστον είναι Αρχιερείς., με πενταετή θητεία.

Όφειλε λοιπόν η Ιερά Σύνοδος κατά την πρόσφατη συνεδρία της 08/03/2024 να παραπέμψει την υπόθεση των πελατών μας στην υφιστάμενη Ανακριτική Επιτροπή και όχι να συγκροτήσει ad hoc Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο, η λειτουργία του οποίου δεν προβλέπεται από τον Καταστατικό Χάρτη.

Αντιθέτως προβλέπεται η λειτουργία Πενταμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου με ετήσια θητεία των μελών του, τα οποία εκλέγονται τον Σεπτέμβριο κάθε έτους (άρθρο 79 Γ του Καταστατικού Χάρτη). Ενώπιον του Δικαστηρίου αυτού η Ανακριτική Επιτροπή θα υποβάλει το πόρισμά της και το Δικαστήριο αυτό θα κρίνει περί της ενοχής ή αθωότητας των καταγγελλομένων.

Η συγκρότηση ad hoc Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, πέρα από το γεγονός πως παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη, συνιστά και παραβίαση της αρχής της φυσικής δικαιοσύνης, η οποία απορρέει από το Σύνταγμα και απαγορεύει η ποινική υπόθεση ενός προσώπου να εκδικασθεί από αρμόδιο Δικαστήριο που συγκροτείται μετά την τέλεση της φερόμενης πράξης. Θα πρέπει το Δικαστήριο να προϋφίσταται της πράξης, κάτι που μετά λύπης μας παρατηρούμαι ότι δεν συνέβην.

Εξ ίσου σημαντικό είναι να τονίσουμε πως ένεκα αυτής της ουσιώδους παρατυπίας και μή τήρησης της ποινικής εκκλησιαστικής δικονομίας, δεν μπορεί να ξεκινήσει ουδεμία διαδικασία που να επιτρέπει την περαιτέρω εκκλησιαστική δίωξη των πελατών μας.

Διά τους πιο πάνω λόγους και ειδικότερα την μη τήρηση των όσων επιβάλλονται δια την απονομή της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης, ως αυτά προβλέπονται ρητά στην Εκκλησιαστική Ποινική Δικονομία, η οποιαδήποτε διαδικασία που κατά τα φαινόμενα προωθείται εναντίον των πελατών μας, αντιβαίνει κατάφωρα τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Σε συνέχεια των πιο πάνω, οι πελάτες μας όπως κάθε κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα βάσει του Εκκλησιαστικού ποινικού δικαίου να πληροφορηθεί και να γνωρίζει τους λόγους δια τους οποίους καλείται να εμφανιστεί εκκλησιαστικού Δικαστηρίου καθώς και τα στοιχεία τα οποία στηρίζουν κατ' ισχυρισμόν την όποια κατηγορία..

Χωρίς επηρεασμό της δέουσας σημασίας των πιο πάνω, σας ενημερώνουμε, πως ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής (κατά κόσμον Σπυρίδων Γεωργάκης), επέβαλε ποινές εις τους πελάτες μας ήτοι αργία και παύση των καθηκόντων τους χωρίς να συμμορφωθεί ρητά με τις γενικές διατάξεις που απαιτούνται για την επιβολήν εκκλησιαστικής ποινής. Ειδικότερα, δεν κάλεσε τους πελάτες μου σε ακρόαση και δεν τους δόθηκε το δικαίωμα να αμφισβητήσουν τα όσα κατά ισχυρισμόν διέπραξαν.

Αντιθέτως, με την άσκηση πίεσης, την παράνομη απαγωγή και φυλάκιση τους και κάτω από συνθήκες τρόμου και φόβου και απειλών, ο Μητροπολίτης εξασφάλισε χωρίς την θέληση τους την υπογραφή τους περί παραδοχών για την δήθεν διάπραξη εκκλησιαστικών ηθικών παραπτωμάτων και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο εξασφάλισε την υπογραφή τους χωρίς τη θέλησή τους διά την εκούσια καθαίρεση τους.

Με βάση τα πιο πάνω, η οποιαδήποτε περαιτέρω εκκλησιαστική δίωξη των πελατών μας αντιβαίνει τον ίδιο τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και ειδικότερα την Εκκλησιαστική Ποινική Δικονομία.

Αναμένουμε την άμεση σας θετική ανταπόκριση διά σκοπούς της ορθής απονομής της δικαιοσύνης.

Είμαστε εις την διάθεση σας διά τυχόν λεπτομέρειες και διευκρινίσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top