ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχέδιο «Αμάλθεια»: Αποφασίστηκαν πιο συστηματικές αποστολές βοήθειας στη Γάζα – Όσα συζητήθηκαν

Σχέδιο «Αμάλθεια»: Αποφασίστηκαν πιο συστηματικές αποστολές βοήθειας στη Γάζα – Όσα συζητήθηκαν

Έχει μόλις ολοκληρωθεί η τηλεδιάσκεψη Υψηλού Επιπέδου. Συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), ο Υπουργός Εξωτερικών των  Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένων Βασιλείου, καθώς και ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Κατάρ. Επίσης, συμμετείχε από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Επίτροπος αρμόδιος για Διαχείριση Κρίσεων, καθώς και η Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανασυγκρότησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τη Γάζα.

Αντικείμενο η προώθηση του θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Υπάρχει σχετική κοινή δήλωση, η οποία θα σας διανεμηθεί εντός ολίγου.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση από όλους του συμμετέχοντες για συνέχιση της εμπλοκής των χωρών μας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και της ενεργοποίησης του ρόλου της Συντονίστριας του ΟΗΕ κας Kaag σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο εντατικών διεργασιών με στόχο τη συστηματοποίηση της συνεχούς παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, μέσω του ενεργοποιημένου πλέον Σχεδίου Αμάλθεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα επόμενα βήματα συνοψίζονται ως ακολούθως:

Πρώτον, εξετάζεται η προοπτική σύστασης ενός κοινού ταμείου με στόχο την ενίσχυση της βιωσιμότητας του θαλάσσιου διαδρόμου, ενώ βρισκόμαστε σε τεχνικές διαβουλεύσεις τόσο με την ομάδα της Συντονίστριας του ΟΗΕ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Δεύτερον, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Κύπρο (21/3/2024), στο επίπεδο συντονιστών από όλα τα εμπλεκόμενα κράτη και οργανισμούς. Η συμμετοχή, δηλαδή, θα υπερβαίνει αυτή της σημερινής τηλεδιάσκεψης.

Τρίτον, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία προετοιμασίας αποστολής δεύτερου πλοίου, με επιπρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια. Οπως γνωρίζετε, το πρώτο πλοίο απέπλευσε χθες από το λιμάνι Λάρνακας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι έχουμε επανειλημμένα καταστήσει απόλυτα σαφές ότι η Κυπριακή πρωτοβουλία αποτελεί μια επιπρόσθετη συμπληρωματική προσπάθεια για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Συμπληρώνει υφιστάμενα και μελλοντικά χερσαία σημεία διέλευσης, καθώς και άλλες διόδους. Δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά αλλά συμπληρωματικά.

Κοινός στόχος είναι να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη το συντομότερο δυνατόν. Η κοινή προσπάθεια θα συνεχιστεί.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έρχεται Πάσχα: Πότε πρέπει να παραγγείλουμε το κρέας – Πόσα θα πληρώσουμε τη σούβλα

«Έκρηξη» εργαζομένων στην Κυβέρνηση: Οι τομείς και οι υπάλληλοι που απασχολήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024

ΥΠΕΣ για μεταναστευτικό: «Το σχέδιο β’ θα ανακοινωθεί επίσημα όταν και εφόσον χρειαστεί»

Ένας τραυματίας από την κατάρρευση μέρους οροφής κτιρίου στη Λεμεσό - Η κατάσταση υγείας του

Φωτιά σε φορτηγό σχολής οδηγών: Τι κατέδειξαν οι επιστημονικές εξετάσεις για τα αίτια

Συγκλονίζει η Εριέττα Κούρκουλου: «Το μωρό που έχασα, ήταν κοριτσάκι, είχε σύνδρομο Turner»Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top