ΔΙΕΘΝΗ

Πληθαίνουν τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει η Ρωσία στην Ουκρανία – Βιασμοί, βασανιστήρια και κλοπές πολιτιστικών αγαθών

Πληθαίνουν τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει η Ρωσία στην Ουκρανία – Βιασμοί, βασανιστήρια και κλοπές πολιτιστικών αγαθών

Περισσότεροι θάνατοι αμάχων, άνθρωποι που υπέστησαν βασανιστήρια, σεξουαλική βία, εγκλήματα που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, αλλά και κλοπή αμέτρητων πολιτιστικών αγαθών: οι ερευνητές του ΟΗΕ έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα μια νέα καταδικαστική έκθεση για τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας για περισσότερα από δύο χρόνια.

Η εξεταστική επιτροπή που συστάθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βρήκε «νέα στοιχεία ότι οι ρωσικές αρχές παραβίασαν τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα, τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους και διέπραξαν αντίστοιχα εγκλήματα πολέμου», μετά 16 νέες επισκέψεις στην Ουκρανία και συνεντεύξεις με 422 γυναίκες και 394 άνδρες για να διακριβωθούν τα γεγονότα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

«Η Επιτροπή ανησυχεί για το εύρος, την επιμονή και τη σοβαρότητα των παραβιάσεων και των εγκλημάτων που διερεύνησε καθώς και για τον αντίκτυπό τους στα θύματα και στις πληγείσες κοινότητες», σημειώνει η νέα έκθεση, η οποία συμπληρώνει προηγούμενες έρευνες της Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν πέρυσι.

«Επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά της, σύμφωνα με τα οποία η πληθώρα αυτών των επιθέσεων (στην Ουκρανία) μαρτυρά την περιφρόνηση εκ μέρους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για τα δεινά που μπορεί να προκληθούν σε πολίτες», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Συστηματικά βασανιστήρια
«Νέα στοιχεία ενισχύουν τα προηγούμενα ευρήματα της Επιτροπής ότι τα βασανιστήρια που χρησιμοποιούνται από τις ρωσικές αρχές στην Ουκρανία και τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι ευρέως διαδεδομένα και συστηματικά», προσθέτει η έκθεση.

Η νέα έκθεση περιγράφει ειδικότερα τη «φρικτή μεταχείριση» που επιβλήθηκε σε Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου σε πολλά κέντρα κράτησης στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Τεκμηριώνει επίσης «βιασμούς και άλλου είδους σεξουαλική βία που ασκείται σε γυναίκες υπό συνθήκες που ισοδυναμούν με βασανιστήρια». Η έρευνα κατέστησε δυνατό «να βρεθούν πρόσθετα στοιχεία για την παράνομη μεταφορά παιδιών σε περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο».

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την τύχη πολιτιστικών αντικειμένων και αρχείων στα κατεχόμενα εδάφη.

Ερεύνησαν συγκεκριμένα την πόλη Χερσώνα. «Οι ρωσικές αρχές μετέφεραν πολιτιστικά αντικείμενα από το Περιφερειακό Μουσείο Τέχνης της Χερσώνας και τα αρχεία» της περιφέρειας στην Κριμαία, που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Μόσχα.

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις του προσωπικού των δύο ιδρυμάτων, περισσότερα από 10.000 αντικείμενα από το Μουσείο και το 70% των εγγράφων από το κεντρικό κτίριο των Κρατικών Αρχείων έχουν αφαιρεθεί», τονίζεται στην έκθεση.

Οι τοπικές αρχές υπογράμμισαν την ανάγκη προστασίας αυτών των αντικειμένων από την καταστροφή.

Κατά τους ερευνητές, οι αρχές διέπραξαν έγκλημα πολέμου με την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Ουκρανίας, ιδίως μέσω νόμου που εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2023, ο οποίος ορίζει ότι αυτά τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία και τα αρχεία ανήκουν πλέον στη Ρωσία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή αναστατώνει όλο τον πλανήτη: Τι θα γίνει με αγορές, πετρέλαιο, επιτόκια

Με τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος εξηγεί στο «Τ» πως προβλέπει τον καιρό μέσα από το φεγγάρι και την φύση

Πόσα ανήλικα παιδιά έλαβαν ΕΕΕ το 2023 - Τα εκατομμύρια που πλήρωσε το κράτος

Δύο νεκροί, έξι τραυματίες από πυροβολισμούς σε πάρτι σε γειτονιά του Μέμφις

Τον έψαχναν επτά μήνες: Έκλεψε μετασχηματιστή της ΑΗΚ στη Λάρνακα Τα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του

Αυτό είναι το καλύτερο αεροδρόμιο για το 2024: Τεράστια πισίνα, γυάλινες οροφές, σπα και τροπικοί κήποι - Δείτε βίντεοΣτον πυρετό των εκλογών: Οι στόχοι και η δυναμική των κομμάτων

Στον πυρετό των εκλογών: Οι στόχοι και η δυναμική των κομμάτων

Στην κούρσα των εκλογών έχουν επιδοθεί τα κόμματα όσο πλησιάζουμε την 9η Ιουνίου. Η κάθε πολιτική δύναμη επιλέγει τη δική της ατζέντα με την οποία θα αλιεύσει περισσότερες ψήφους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top