ΔΙΕΘΝΗ

Reuters: Μυστική επιχείρηση παραπληροφόρησης κατά της Κίνας είχε στήσει η CIA επί προεδρίας Τραμπ

Reuters: Μυστική επιχείρηση παραπληροφόρησης κατά της Κίνας είχε στήσει η CIA επί προεδρίας Τραμπ

Δύο χρόνια μετά την άνοδό του στην εξουσία, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξουσιοδότησε την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) να ξεκινήσει μια μυστική εκστρατεία στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης με στόχο να διαβρώσει την εικόνα της κυβέρνησης της Κίνας στην κοινή γνώμη της χώρας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters από πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ με άμεση γνώση της εξαιρετικά απόρρητης επιχείρησης.

Οι τρεις πρώην αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι η CIA το 2019 δημιούργησε μια μικρή ομάδα χρηστών, οι οποίοι χρησιμοποιώντας ψευδείς διαδικτυακές ταυτότητες διέδιδαν αρνητικές αφηγήσεις για την κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ, ενώ διέρρεαν απαξιωτικές πληροφορίες για την κινεζική ηγεσία σε ειδησεογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού.

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει διευρύνει σημαντικά την παγκόσμια επιρροή της, συνάπτοντας στρατιωτικές σχέσεις, εμπορικές συμφωνίες και επιχειρηματικές συνεργασίες με πολυάριθμες αναπτυσσόμενες χώρες.

Η απόρρητη ομάδα της CIA προωθούσε ισχυρισμούς ότι μέλη του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος έκρυβαν στο εξωτερικό χρήματα που είχαν αποκτήσει παράνομα και χαρακτήριζε την κινεζική πρωτοβουλία για το νέο Δρόμο του Μεταξιού (Belt and Road), που στηρίζει οικονομικά σχέδια για έργα υποδομής στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ως πηγή διαφθοράς και σπάταλης.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έδωσαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για αυτές τις επιχειρήσεις, όμως ανέφεραν ότι οι απαξιωτικές αφηγήσεις βασίζονταν σε πραγματικά γεγονότα, παρά το γεγονός ότι διέρρεαν από πράκτορες πληροφοριών υπό ψευδή κάλυψη.

Ο σκοπός της επιχείρησης εντός της Κίνας ήταν να υποδαυλίζει την καχυποψία μεταξύ των κορυφαίων μελών της κινέζικης κυβέρνησης, αναγκάζοντας το Πεκίνο να δαπανά σημαντικούς πόρους κυνηγώντας τις «εισβολές» στο αυστηρά ελεγχόμενο διαδικτυακό περιβάλλον του ασιατικού γίγαντα. «Θέλαμε να κυνηγούν φαντάσματα», είπε χαρακτηριστικά ένας από τους πρώην αξιωματούχους.

Η επιχείρηση της CIA ήρθε ως απάντηση σε χρόνια επιθετικών μυστικών προσπαθειών της Κίνας με στόχο την αύξηση της παγκόσμιας επιρροής της, ανέφεραν οι ανώνυμες πηγές στο Reuters και κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Τραμπ ώθησε μια πιο σκληρή πολιτική απέναντι στην Κίνα από ό,τι οι προκάτοχοί του. Το Reuters αναφέρει ότι δεν μπόρεσε να προσδιορίσει τον αντίκτυπο των μυστικών επιχειρήσεων ή εάν η κυβέρνηση του σημερινού προέδρου Τζο Μπάιντεν διατήρησε το πρόγραμμα της CIA.

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Κέιτ Γουότερς, αρνήθηκε να σχολιάσει την ύπαρξη του προγράμματος ή αν παραμένει ενεργό, όμως ιστορικοί των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ οι οποίοι ρωτήθηκαν από το Reuters είπαν ότι όταν ο Λευκός Οίκος χορηγεί στη CIA την εξουσιοδότηση κάποιας μυστικής δράσης, αυτή συχνά παραμένει σε ισχύ με τις επόμενες διοικήσεις. Η εκπρόσωπος της CIA, Τσέλσι Ρόμπινσον, επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει την ύπαρξη του προγράμματος επιρροής, τους στόχους ή τις επιπτώσεις του.

Από την αντιπέρα όχθη, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας σχολίασε ότι η είδηση για την επιχείρηση της CIA δείχνουν ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιεί «τον χώρο της κοινής γνώμης και τις πλατφόρμες των μέσων ενημέρωσης ως όπλα για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών και τη χειραγώγηση της διεθνούς κοινής γνώμης» και υπογράμμισε ότι το Πεκίνο ακολουθεί «την αρχή της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top