ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Πάει Κάϊρο με άλλους πέντε ηγέτες της ΕΕ - Υπογράφουν στρατηγική συνεργασια με Αλ Σίσι

ΠτΔ: Πάει Κάϊρο με άλλους πέντε ηγέτες της ΕΕ - Υπογράφουν στρατηγική συνεργασια με Αλ Σίσι

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αναχωρεί την Κυριακή, 17 Μαρτίου, για το Κάιρο, της Αιγύπτου, όπου θα συμμετάσχει σε Σύνοδο Κορυφής μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τους Πρωθυπουργούς Ελλάδας, Ιταλίας, Βελγίου, τον Καγκελάριο της Αυστρίας και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Κατά την Σύνοδο θα εγκαινιαστεί η Στρατηγική και Συνολική Εταιρική Σχέση της ΕΕ με την Αίγυπτο, με την υπογραφή σχετικής Κοινής Διακήρυξης από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.

Η Στρατηγική αυτή Συνεργασία αφορά συνολικά έξι πυλώνες που άπτονται των πολιτικών σχέσεων, της οικονομικής σταθερότητας, του εμπορίου και των επενδύσεων, της μετανάστευσης και της κινητικότητας, της ασφάλειας και της δημογραφίας και του ανθρώπινου κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, μετά την άφιξη τους στο Κάιρο, οι ηγέτες της ΕΕ θα μεταβούν στο Προεδρικό Παλάτι, όπου θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.

Θα ακολουθήσει κοινή Συνάντηση των επτά ηγετών κρατών ή κυβερνήσεων και ακολούθως διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των συμμετεχουσών χωρών.

Αργότερα, θα υπογραφεί η Κοινή Διακήρυξη για τη Στρατηγική και Συνολική Εταιρικής Σχέση και στη συνέχεια οι επτά ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Το βράδυ ο Πρόεδρος Αλ Σίσι θα παραθέσει δείπνο προς τιμή των έξι Ευρωπαίων ηγετών.

Η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σύνοδο αναδεικνύει για άλλη μια φορά τον γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, ως το πλησιέστερο κράτος μέλος της ΕΕ, αλλά και ένα κράτος μέλος που διατηρεί διαχρονικά εξαίρετες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον οποίον θα συνοδεύουν στο Κάιρο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης και ο Επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, κ. Δώρος Βενέζης, θα επιστρέψει στην Κύπρο αργά το βράδυ της 17ης Μαρτίου.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top