ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Η Κύπρος ενθουσιώδης υποστηρικτής της νέας εταιρικής σχέσης ΕΕ-Αιγύπτου

ΠτΔ: Η Κύπρος ενθουσιώδης υποστηρικτής της νέας εταιρικής σχέσης ΕΕ-Αιγύπτου

Η Κύπρος είναι ένας από τους πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές της νέας ενισχυμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Al-Ahram, με αφορμή την υπογραφή Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Αιγύπτου και ΕΕ το Σαββατοκύριακο στο Κάιρο.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μίλησε για άριστες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου λέγοντας ότι οι δύο χώρες είναι και στρατηγικοί εταίροι με στενή σχέση συνεργασίας και κοινούς στόχους, προσπαθώντας να διασφαλίσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχικής ισότητας.

Επε ότι υπάρχουν πάντα υπό συζήτηση νέες συμφωνίες και προοπτικές για νέα κοινά έργα και ότι ένας από τους τομείς στους οποίους επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία είναι αυτός του ανθρώπινου δυναμικού, όπου η Αίγυπτος έχει πολλά να προσφέρει. Είπε επίσης ότι αρκετές άλλες συμφωνίες, τόσο διμερείς όσο και τριμερείς, βρίσκονται υπό συζήτηση με σκοπό να συναφθούν στην επόμενη διμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου-Αιγύπτου και στην επόμενη τριμερή σύνοδο κορυφής.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), που ιδρύθηκε ως αποτέλεσμα αιγυπτιακής πρωτοβουλίας, το οποίο χαρακτήρισε πολύτιμο εργαλείο για την περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία μεταξύ κρατών που θέλουν να συνεργάζονται επί ίσοις όροις, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την τήρηση του διεθνούς δικαίου.

Υπενθύμισε ότι η Κύπρος και η Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία το 2019 για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή της τελευταίας για υγροποίηση και επανεξαγωγή. Αυτή η επιλογή, τόνισε, εξακολουθεί να είναι προτεραιότητα ως η προτιμώμενη πορεία δράσης, τόσο πολιτικά όσο και εμπορικά.

Ο ΠτΔ αναφέρθηκε και στην τριμερή συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας που αντανακλά, όπως είπε, μια στρατηγική συμμαχία στην υπηρεσία της κοινής προτεραιότητας για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, η Κύπρος θεωρεί ότι η Αίγυπτος είναι απαραίτητη, τόσο ως διμερής εταίρος, αλλά και στην περιοχή μας, καθώς και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και Αφρική.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Αίγυπτος αποτελεί θεμέλιο σταθερότητας σε ένα ασταθές μέρος του κόσμου και ότι η ασφάλεια της Κύπρου και της Αιγύπτου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες», είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τόνισε ότι η Κύπρος επιδιώκει να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στην Αίγυπτο και την Αίγυπτο πιο κοντά στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι καμία δύναμη σήμερα δεν έχει αμφιβολίες για τη συστημική στρατηγική σημασία της Αιγύπτου ως πυλώνας ασφαλείας και διεθνής εταίρος.

Στην συνέντευξή του ο ΠτΔ αναφέρθηκε και στα μέτρα που λαμβάνει η Κύπρος για την μεταναστευτική κρίση και τόνισε ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται επίσης και στην επαναξιολόγηση από την ΕΕ συλλογικά της κατάστασης των πραγμάτων στη Συρία, ή τουλάχιστον συγκεκριμένων περιοχών της χώρας, με βάση την υπάρχουσα πραγματικότητα και την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου.

Είπε επίσης ότι σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κύπρος στοχεύει να ενισχύσει την παρουσία της Europol στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να καταπολεμηθεί καλύτερα το λαθρεμπόριο μεταναστών.

Πιστεύουμε ακράδαντα, τόνισε, ότι η συνεργασία μεταξύ της Europol, της Κυπριακής Αστυνομίας και των Αρχών του Λιβάνου είναι απαραίτητη σε αυτό το σημείο, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Επίθεση Ιράν: Τα σενάρια για την αντίδραση του Ισραήλ - Υπέρ των αντιποίνων μετά τη συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου

Επίθεση Ιράν: Τα σενάρια για την αντίδραση του Ισραήλ - Υπέρ των αντιποίνων μετά τη συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου

Παγκόσμια ανησυχία για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Η μεγάλη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ αναχαιτίστηκε από τον «σιδερένιο θόλο», με τη συνδρομή αμερικανικών, βρετανικών και γαλλικών μαχητικών, καθώς και την αεράμυνα της Ιορδανίας, όμως τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην αντίδραση του Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top