ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Αβέβαιο αν μπορεί να υπάρξει παράγραφος για ευρωτουρκικά - Δεν υπάρχει κατατιθεμένο κείμενο

Σύνοδος Κορυφής: Αβέβαιο αν μπορεί να υπάρξει παράγραφος για ευρωτουρκικά - Δεν υπάρχει κατατιθεμένο κείμενο

Ανοιχτό παραμένει, μετά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει προσθήκη παραγράφου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφόρηση του ΚΥΠΕ, σε αυτό το στάδιο γίνεται ανίχνευση της στάσης των κρατών μελών για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει προσθήκη παραγράφου ή παραγράφων για τα ευρωτουρκικά, ενώ δεν υπάρχει κατατιθεμένο συγκεκριμένο κείμενο προς συζήτηση. Το ενδεχόμενο συζήτησης αυτού του θέματος δυσκολεύει και το γεγονός ότι η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής είναι και πάλι αρκετά φορτωμένη με δύσκολα θέματα.

Η θέση της κυπριακής πλευράς, όπως εκφράστηκε και στη συνάντηση με τους Σολτς και Μισέλ, είναι πως η συζήτηση για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας πρέπει να γίνει, σε συνάρτηση με την όποια πρόοδο στο Κυπριακό. Η Κύπρος συμφωνεί, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, με την ανάγκη να υπάρξει θετικό σήμα προς την Τουρκία, αλλά πως αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνάρτηση με την πορεία του Κυπριακού και τη συζήτηση κάποιων πτυχών που το αφορούν.

Διπλωματικές πηγές από άλλες χώρες πάντως ήταν εξαιρετικά προσεκτικές όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν κατά πόσο θεωρούν εφικτό να υπάρξει συζήτηση ή συμπερίληψη στα συμπεράσματα αναφορών στα ευρωτουρκικά.

Η συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τους Σολτς και Μισέλ πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την άφιξη του ΠτΔ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πριν την έναρξη της συνόδου. Την προηγούμενη περίοδο η Γερμανία είχε ζητήσει να υπάρξει αναφορά στα συμπεράσματα στα ευρωτουρκικά, στη βάση της έκθεσης Μπορέλ του Νοεμβρίου και για τα επόμενα βήματα υπό τη καθοδήγηση της Κομισιόν.

Θέση της Κύπρου και της Ελλάδας ήταν πως θα πρέπει να υπάρξει πρώτα σοβαρή συζήτηση καθώς και διασύνδεση με την πρόοδο του Κυπριακου, μεταξύ άλλων με την συμπερίληψη αναφοράς στην ανάγκη όπως το όποιο θετικό βήμα προς την Τουρκία γίνει μόνο με σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου. Σημειώνεται πως συζήτηση των ευρωτουρκικών στη σύνοδο είχε υποστηρίξει και η Ιταλία.

Συνάντηση με ΓΓ του ΟΗΕ

Αργότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες, αμέσως μετά το γεύμα που είχε ο ΓΓ του ΟΗΕ με τους 27 ηγέτες των κρατών μελών.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά τη συνάντηση ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε πως παραμένει προσηλωμένος στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό καθώς και πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την προσωπική απεσταλμένη του, Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τον ΓΓ του ΟΗΕ για τον διορισμό της κ. Ολγκίν ο οποίος όπως είπε δείχνει την προσήλωση του κ. Γκουτέρες στο Κυπριακό, ενώ του μετέφερε την προσήλωση της κυπριακής πλευράς στο πλαίσιο Γκουτέρες και την ετοιμότητα της πλευράς μας για επιστροφή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ΠτΔ υπενθύμισε στον ΓΓ του ΟΗΕ την ανακοίνωση των μονομερών μέτρων υπέρ της βελτίωσης της καθημερινότητας των Τουρκοκυπρίων παράλληλα με την ανακοίνωση του διορισμού της κ. Ολγκίν. Ο κ. Γκουτέρες αναγνώρισε πως ήταν βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, είπαν οι εν λόγω πηγές.

Όσον αφορά τη συζήτηση για απεσταλμένο της ΕΕ για το Κυπριακό, οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για θετική προσέγγιση, υπενθυμίζοντας πως σε προηγούμενα συμπεράσματα υπήρχε αναφορά στην ανάγκη πρώτα διορισμού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιώνΑυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top