ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέρωφ: «Λύση μόνο αν το θέλει και η Τουρκία»

Αβέρωφ: «Λύση μόνο αν το θέλει και η Τουρκία»

Χωρίς θέληση από Τουρκία δεν μπορούμε να ελπίζουμε για σημαντικά θετικά βήματα, λέει ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ

Την εκτίμηση ότι παρά τη θετική αλλαγή του κλίματος εντός Κύπρου σε ό,τι αφορά το διάλογο για το Κυπριακό, αν δεν υπάρξει καλή θέληση από μέρους της Τουρκίας και εγκατάλειψη της αδιάλλακτης στάσης της, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ουσιαστική πρόοδο, διατύπωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις του σήμερα στα γραφεία του ΔΗΣΥ μετά από διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Ιράν και την Πρέσβειρα της Πολωνίας στην Κύπρο και κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που θέλουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητά κατά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη με Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως ασκηθεί πίεση από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στο τραπέζι των συνομιλιών, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επανέλαβε ότι ναι μεν υπήρξε μια θετική αλλαγή του κλίματος εντός Κύπρου σε ό,τι αφορά το διάλογο, ωστόσο στα ουσιαστικά και δύσκολα ζητήματα «χωρίς την καλή θέληση και την εγκατάλειψη της αδιαλλαξίας εκ μέρους της Τουρκίας δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε σημαντικά θετικά βήματα όσον αφορά το Κυπριακό».

Σημείωσε επιπλέον πως αυτοί που μπορούν, έχουν ρόλο και λόγο να στείλουν μηνύματα είναι πρωτίστως οι Αμερικανοί. Και πρόσθεσε πως ως εκ τούτου «πολύ σωστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών».

«Αυτονόητα μεν αλλά η επανάληψη αυτών των αυτονόητων βοηθά», πρόσθεσε.

Συνάντηση με Υφυπουργό Εξωτερικών του Ιράν και την Πρέσβειρα Πολωνίας στην Κύπρο
---------

Σε ό,τι αφορά τις διαδοχικές συναντήσεις με τον ΥΦΕΞ του Ιράν και την Πρέσβειρα της Πολωνίας στην Κύπρο, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με τον Ιρανό ΥΦΕΞ συζήτησαν τα θέματα ασφάλειας της περιοχής, ενώ επιπλέον υπήρξε ενημέρωση σχετικά με τη συμφωνία της διεθνούς κοινότητας με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Με αφορμή και τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διεμήνυσε ότι είναι δια μέσου του διαλόγου και της επίλυσης των δύσκολων διεθνών προβλημάτων που μπορεί να διασφαλιστεί η παγκόσμια ειρήνη.

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα θα υπογραφεί από όλους τους παράγοντες και τη διεθνή κοινότητα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως και στις δύο συναντήσεις είχε επίσης την ευκαιρία να επαναλάβει το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος για την ασφάλεια και σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής. Και πρόσθεσε ότι μια σωστή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και θα βασίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές, μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρώπης αλλά και τον πυλώνα σταθερότητας σε μια περιοχή που έχει μεγάλη ανάγκη από σταθερότητα και ειρήνη.

Σε ερώτηση για το αν συζητήθηκε και η συμφωνία Κύπρου – Ιράν για αποφυγή επιβολής διπλής φορολογίας, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι συζητήθηκαν και διμερή θέματα, αλλά και οι μεγάλες προοπτικές που παρουσιάζονται για συνεργασία στους τομείς των υπηρεσιών, της ναυτιλίας και του εμπορίου.

«Θεωρώ ότι το Ιράν είναι μια σημαντική χώρα που με την επίλυση του προβλήματος του πυρηνικού προγράμματος θα δώσει τις δυνατότητες στη χώρα μας για ανάπτυξη σοβαρών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων”, είπε.

Εκλογές στην Ελλάδα
--------
Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα ο Αβέρωφ Νεοφύτου συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την ξεκάθαρη και πανηγυρική, όπως είπε, επανεκλογή του και ευχήθηκε στη νέα κυβέρνηση κάθε επιτυχία για το καλό της Ελλάδας και του ελληνισμού γενικότερα.

Συνεχάρη παράλληλα και τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τη Νέα Δημοκρατία, που συγκράτησε τις δυνάμεις της. «Είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι πάρα πολύ σημαντικό για μια χώρα η αξιωματική αντιπολίτευση να είναι η ασφάλεια και η θωράκιση των εθνικών πολιτικών και στόχων, γι αυτό και είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Συνεχάρη επίσης και τα υπόλοιπα κόμματα που κατάφεραν να μπουν στη Βουλή, αναφέροντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας πήρε μια καθαρή εντολή από το λαό, να συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της υλοποίησης του προγράμματος για εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας.

«Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, πάνω από 80%, σφράγισε με την ετυμηγορία του τη μοναδική πορεία της Ελλάδας εντός της ΕΕ. Και είναι ξεκάθαρο το μήνυμα πως μόνο μέσα από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων θα βγει η χώρα από τα αδιέξοδα», συμπλήρωσε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top