ΔΙΕΘΝΗ

Εταιρεία στη Νότιο Κορέα δίνει μπόνους στους υπαλλήλους της 75.000 δολάρια για κάθε νέο τους μωρό

Εταιρεία στη Νότιο Κορέα δίνει μπόνους στους υπαλλήλους της 75.000 δολάρια για κάθε νέο τους μωρό

Πριμ 75.000 δολαρίων για κάθε μωρό που θα φέρουν στον κόσμο δίνει στους υπαλλήλους του ο κατασκευαστικός όμιλος Booyoung στη Νότια Κορέα, η οποία αντιμετωπίζει την πιο έντονη υπογεννητικότητα ανάμεσα σε όλες τις χώρες του πλανήτη.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, πολιτικοί και εταιρείες στην ασιατική χώρα αναζητούν αποτελεσματικούς τρόπους για να μετριάσουν το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, γι’ αυτό και ο όμιλος Booyoung καταφεύγει σε εντυπωσιακά κίνητρα για τους εργαζομένους του.

«Αν το ποσοστό γεννήσεων της Νότιας Κορέας παραμείνει χαμηλό, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την εξαφάνιση του πληθυσμού της», είπε ο πρόεδρος του Booyoung, Λι Τζουνγκ Κεούν, στους υπαλλήλους του, τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, το συνολικό ποσοστό γονιμότητας στη Νότια Κορέα, δηλαδή ο μέσος αριθμός παιδιών που αναμένεται να γεννήσει κάθε γυναίκα στη ζωή της, μειώθηκε από 0,78 το 2022, σε 0,72 το 2023. Μάλιστα, φέτος προβλέπεται να πέσει στο 0,68, αρκετά χαμηλότερα από το 2,1 που ο ΟΟΣΑ θεωρεί απαραίτητο για τη διασφάλιση ενός σταθερού αριθμητικά πληθυσμού.

Σύμφωνα με τους FT, οι πολιτικοί υπόσχονται οικονομικά κίνητρα για τους υποψήφιους γονείς ενόψει βουλευτικών εκλογών τον επόμενο μήνα, με σχεδόν όλα τα κόμματα να ανακοινώνουν προτάσεις με γενναιόδωρα επιδόματα στέγασης και φορολογικές ελαφρύνσεις, υποχρεωτική άδεια πατρότητας και διευρυμένες επιδοτήσεις για προγράμματα κατάψυξης ωαρίων.

«Ο χρόνος τρέχει, ελπίζω κάθε κυβερνητική υπηρεσία να προσεγγίζει τα ζητήματα των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων με εξαιρετική αποφασιστικότητα», είχε πει τον Δεκέμβριο ο Πρόεδρος της χώρας, Γιουν Σουκ-γέολ, στους υπουργούς της κυβέρνησης.

Έναν μήνα μετά, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Λι Τζαε-Μιουνγκ, ανακοίνωσε τα μέτρα του κόμματός του για να αντιμετωπιστεί η υπογεννητικότητα, δηλώνοντας ότι πρόκειται για «θέμα επιβίωσης της χώρας. Είναι μια επικείμενη πρόκληση ακριβώς στο κατώφλι μας, όχι μια ανησυχία για το μακρινό μέλλον».

Οι επιπτώσεις της υπογεννητικότητας γίνονται ήδη αισθητές στο στρατιωτικό προσωπικό της Νότιας Κορέας, ο αριθμός του οποίου το 2022 έπεσε κάτω από τις 500.000 για πρώτη φορά. Παράλληλα, σχολεία και πανεπιστήμια ανέφεραν ότι μειώνεται ο αριθμός των μαθητών, ενώ τα νηπιαγωγεία έχουν μετατραπεί σε γηροκομεία.

«Αυτό που βιώνουν οι άνθρωποι στη Νότια Κορέα τώρα δεν είναι το αποτέλεσμα του ποσοστού γονιμότητας 0,7, αλλά του ποσοστού γονιμότητας όταν ήταν 1,2», δήλωσε ο Τα’οι Σεούλ-Γκι, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης της Κορέας. «Θα γίνει πολύ χειρότερο».

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και οι οικονομολόγοι, οι οποίο επισημαίνουν ότι η Νότια Κορέα αντιμετωπίζει σοβαρές δημοσιονομικές προκλήσεις, καθώς η κυβέρνηση αναγκάζεται να υποστηρίξει τον πληθυσμό που γερνά όλο και πιο γρήγορα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κορέας, το 2050 το ΑΕΠ της χώρας θα είναι 28% χαμηλότερο σε σχέση με το 2022, καθώς κατά τα επόμενα 25 χρόνια ο πληθυσμός που θα βρίσκεται σε ηλικία εργασίας θα μειωθεί σχεδόν κατά 35%.

Πηγή: newmoney.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο τηςΚυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top