ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεταναστευτικό: Γιατί δεν αποτρέπονται οι βάρκες; Το ΥΠΕΣ απαντά στα ερωτήματα των πολιτών για την αποκοπή των μαζικών ροών

Μεταναστευτικό: Γιατί δεν αποτρέπονται οι βάρκες; Το ΥΠΕΣ απαντά στα ερωτήματα των πολιτών για την αποκοπή των μαζικών ροών

Στα ερωτήματα των πολιτών απαντά το ΥΠΕΣ αναφορικά με τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αποκοπή των μαζικών ροών Σύρων μεταναστών από τον Λίβανο.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει τα πιο κάτω:

Γιατί δεν αποτρέπονται οι βάρκες από το να εισέλθουν στα χωρικά μας ύδατα;

Αφενός, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η θάλασσα δεν είναι φυσικό σύνορο που μπορούμε να κλείσουμε με τεχνητά μέσα για να αποτρέψουμε τις βάρκες από το να εισέρχονται στα χωρικά μας ύδατα. Αφετέρου, έχει πολλές φορές παρατηρηθεί ότι, ακόμα και όταν η Λιμενική προσεγγίζει τα σκάφη για να τα οδηγήσει στη στεριά, υπό τον φόβο ότι θα τους απαγορευτεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους, βυθίζουν τις βάρκες ή απειλούν να ρίξουν παιδιά στην θάλασσα, και, συνεπώς, μετατρέπεται σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Γιατί δεν επιστρέφουμε τις βάρκες στον Λίβανο;

Παρά τη άτυπη συμφωνία που είχε γίνει με τις Αρχές του Λιβάνου το περασμένο καλοκαίρι για επιστροφές και την επιτυχή επιστροφή μεταναστών σε τρεις περιπτώσεις, το γεγονός ότι στον Λίβανο υπάρχουν πέραν των 2 εκατομμυρίων Σύρων προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας με αποτέλεσμα να μην δέχεται πλέον επιστροφές μεταναστών. Παρά ταύτα, και παρά την άρνηση του Λιβάνου να δεχθεί πίσω μετανάστες, στις 12 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε επιχείρηση επιστροφής 116 μεταναστών που επέβαιναν σε σκάφος της Λιμενικής Αστυνομίας, με τον Λίβανο να μην επιτρέπει την είσοδο του σκάφους στα χωρικά του ύδατα. Επομένως, εκείνο που ζητούμε πρωτίστως είναι να αυξηθεί η επιτήρηση από πλευράς Λιβάνου, με τη συμβολή του Frontex, και κατ’ επέκταση να αποτρέπεται ο απόπλους σκαφών, έτσι ώστε να τύχει διαχείρισης το πρόβλημα εν τη γενέσει του.

Διευκρινίζεται επίσης ότι λόγω του χαρακτηρισμού της Συρίας πριν από 13 περίπου χρόνια ως μη ασφαλής χώρα, οι μετανάστες συριακής καταγωγής θεωρούνται πρόσφυγες και, ως εκ τούτου, έχουν διαφορετικό καθεστώς από οποιουσδήποτε άλλους παράτυπους μετανάστες (π.χ. Αφρικανοί, Ασιάτες). Βάσει αυτού, όλες ανεξαιρέτως οι χώρες διεθνώς έχουν υποχρέωση να παραχωρούν καθεστώς προσωρινής προστασίας.

Υπογραμμίζεται ακόμα ότι καμία χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει σε επιστροφές ή απελάσεις Σύρων στην Συρία. Είναι για αυτό τον λόγο που η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά επιτακτικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη βάση της αξιολόγησης από τον EUAA, να προχωρήσει στην επαναξιολόγηση της Συρίας και τον καθορισμό συγκεκριμένων περιοχών ως ασφαλείς, γεγονός που θα επιτρέψει τις επιστροφές υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Φόνος στην Ανθούπολη:  «Μίλησε» η νεκροτομή του 34χρονου Δημήτρη Ανδρονίκου – Όσα κατέδειξε

Τροχαίο στη Λάρνακα: Διασωληνωμένος ο 30χρονος μοτοσικλετιστής - Χτύπησε στο πίσω μέρος φορτηγού

Φ. Φαίδωνος: Καταγγέλλει εξαγορά ψήφων με δωροκουπόνια υπεραγοράς και μετρητά - «100 ευρώ το φακελάκι»

Αυτά είναι τα νέα αναθεωρημένα Στεγαστικά Σχέδια Αναζωογόνησης Ορεινών - Όλες οι λεπτομέρειες

Δύσκολες στιγμές για τον πρώην τιμ μάνατζερ της Νέας Σαλαμίνας - Ενεπλάκη σε τροχαίο

Εξιτήριο για τον Δημήτρη Σταρόβα - Με δάκρυα στα μάτια, ευχαριστούσε για τη συμπαράστασηΣτις 5 Ιουνίου η απόφαση για νομιμοποίηση της αίτησης του Εισαγγελέα για παύση του Ελεγκτή

Στις 5 Ιουνίου η απόφαση για νομιμοποίηση της αίτησης του Εισαγγελέα για παύση του Ελεγκτή

Την Τετάρτη, 5 Ιουνίου, στις 9:30 π.μ., θα ανακοινώσει το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την απόφασή του σχετικά με την προδικαστική ένσταση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην υπόθεση που έχει καταχωρίσει ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης για απόλυσή του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top